Gluténmentes receptek

Gluténmentesbarnítottvajasrépatorta

Gluténmentes barnított vajas répatorta

Hozzávalók
A tésztához
150 g
barna cukor
4 db
tojás
200 g
mandulaliszt
50 g
rizsliszt
2 ek
tápiókakeményítő
1 tk
őrölt fahéj
1 tk
őrölt kardamom
0.5 tk
őrölt gyömbér
2 tk
vaníliakivonat
1 nagy csipet
1 tk
sütőpor
1 tk
szódabikarbóna
150 g
pirított, sótlan kesudió
350 g
répa
(reszelve)
A tetejére
250 g
mascarpone
125 g
krémsajt
2 csomag
bourbon vaníliás cukor
1 nagy marék
friss áfonya
150 g
vaj

Elkészítés

Először a barnított vajat készítjük el: egy gyorsforralóban lassan megolvasztjuk addig, amíg felhabzik, majd elkezd picit barna színűre váltani a tejfehérje. Ez pár percet vesz igénybe. Ekkor leszűrjük, és hagyjuk a vajat kihűlni. Ezután a barna cukorral kihabosítjuk, majd egyesével belekeverjük a habverő segítségével a tojásokat is.

Külön összekeverjük a liszteket, a fűszereket, a sót, a sütőport és a szódabikarbónát. Egy aprítógépben apróra zúzzuk a kesudiót, a felét a lisztes keverékhez adjuk, a másik felét addig zúzzuk, amíg kesuvajat nem kapunk (ezt nem muszáj megcsinálni, de egy picivel még szaftosabb lesz így a tészta). 

A lereszelt répát és a kesuvajat elkeverjük a tojásos keverékben, majd jöhetnek a száraz hozzávalók is. Sütőpapírral bélelt formába öntjük a masszát, és 180 fokra előmelegített sütőben 40-50 percig sütjük. 40 percnél megnézzük, hogy puha-e még a teteje, és ha igen, hagyjuk még egy kicsit. Bár nekem nem pirult gyorsan, de ha nagyon sülne a teteje, alufóliával is lefedhejtük félidőben. Ha megsült, kivesszük, és hagyjuk kihűlni a formában. 

Közben a hideg mascarponét kihabosítjuk a krémsajttal és a vaníliás cukorral. A tortát kivesszük a formából, rákenjük a krémet, és áfonyával megszórva tálaljuk.

www.streetkitchen.hu

Nem fogok szerénykedni, életem eddigi legjobb répatortája! Ráadásul gluténmentes. Én a répatortát eddig is kesudióval és kardamommal csináltam, ez most sem volt másként, viszont a barnított vaj annyi ízt adott hozzá, hogy senki sem bírt leállni vele!

pictogram

Gluténmentes

Hozzávalók

1 22 cm-es tortaformához
A tésztához
150 g
barna cukor
4 db
tojás
200 g
mandulaliszt
50 g
rizsliszt
2 ek
tápiókakeményítő
1 tk
őrölt fahéj
1 tk
őrölt kardamom
0.5 tk
őrölt gyömbér
2 tk
vaníliakivonat
1 nagy csipet
1 tk
sütőpor
1 tk
szódabikarbóna
150 g
pirított, sótlan kesudió
350 g
répa
(reszelve)
A tetejére
250 g
mascarpone
125 g
krémsajt
2 csomag
bourbon vaníliás cukor
1 nagy marék
friss áfonya
150 g
vaj

Először a barnított vajat készítjük el: egy gyorsforralóban lassan megolvasztjuk addig, amíg felhabzik, majd elkezd picit barna színűre váltani a tejfehérje. Ez pár percet vesz igénybe. Ekkor leszűrjük, és hagyjuk a vajat kihűlni. Ezután a barna cukorral kihabosítjuk, majd egyesével belekeverjük a habverő segítségével a tojásokat is.

Külön összekeverjük a liszteket, a fűszereket, a sót, a sütőport és a szódabikarbónát. Egy aprítógépben apróra zúzzuk a kesudiót, a felét a lisztes keverékhez adjuk, a másik felét addig zúzzuk, amíg kesuvajat nem kapunk (ezt nem muszáj megcsinálni, de egy picivel még szaftosabb lesz így a tészta). 

A lereszelt répát és a kesuvajat elkeverjük a tojásos keverékben, majd jöhetnek a száraz hozzávalók is. Sütőpapírral bélelt formába öntjük a masszát, és 180 fokra előmelegített sütőben 40-50 percig sütjük. 40 percnél megnézzük, hogy puha-e még a teteje, és ha igen, hagyjuk még egy kicsit. Bár nekem nem pirult gyorsan, de ha nagyon sülne a teteje, alufóliával is lefedhejtük félidőben. Ha megsült, kivesszük, és hagyjuk kihűlni a formában. 

Közben a hideg mascarponét kihabosítjuk a krémsajttal és a vaníliás cukorral. A tortát kivesszük a formából, rákenjük a krémet, és áfonyával megszórva tálaljuk.

Ha tetszett a Gluténmentes barnított vajas répatorta receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept