Fantasztikus desszertek

Gluténmentessomlóigaluska

Gluténmentes somlói galuska
glutenmentes-somloi-galuska

Hozzávalók
2 db
tojás
40 g
kristálycukor
50 g
rizsliszt
1 ek
étolaj
1 csipet
A diós piskótához
2 db
tojás
40 g
kristálycukor
40 g
rizsliszt
20 g
darált dió
1 ek
étolaj
1 csipet
A kakaós piskótához
2 db
tojás
40 g
kristálycukor
45 g
rizsliszt
6 g
holland kakaópor
1 ek
étolaj
1 csipet
A sziruphoz
200 ml
víz
50 g
kristálycukor
2 ek
rum
3 ek
mazsola
1 db
narancs leve és reszelt héja
½ db citrom reszelt héja
A vaníliakrémhez
4 db
tojássárgája
100 g
kristálycukor
20 g
étkezési keményítő
1 rúd
vanília
500 ml
tej
Az öntethez
50 g
étcsokoládé
30 g
holland kakaópor
1 mk
étkezési keményítő
300 ml
habtejszín
50 ml
víz
2 ek
rum
40 g
kristálycukor
A tálaláshoz
500 ml
hideg habtejszín
2 ek
porcukor
2 ek
pirított dió

Elkészítés
  1. A sima piskótához a tojássárgákat kikeverjük a cukorral, az olajjal és a sóval. A tojásfehérjéket habbá verjük, végül két-három lépésben összeforgatjuk a tojássárgás keveréket a rizsliszttel és a fehérjehabbal úgy, hogy szépen elkeveredjen minden, de ne törjük össze a habot. A tésztát sütőpapíros, 18 cm-es tortaformába simítjuk, és 180 fokos sütőbe toljuk kb. 30 percre, majd hagyjuk kihűlni.

  2. A diós piskótánál a rizsliszthez keverjük a diót, a kakaósnál pedig a kakaóport, és ugyanúgy keverjük be és sütjük meg, mint a sima piskótát. A szirup hozzávalóit egy lábasba rakjuk, és kb. 5 percig forraljuk.

  3. A vaníliakrémhez egy lábasban elkeverjük a tojássárgákat, a cukrot, a keményítőt, a vaníliarúd kikapart magjait és magát a hüvelyt is, valamint kb. 100 ml tejet. Mikor csomómentes, hozzáöntjük a többi tejet, majd közepes lángon, folyamatos kevergetés mellett besűrítjük, mintha pudingot készítenénk. Kivesszük belőle a vaníliahüvelyt, és egy fóliával beborítjuk, hogy ne bőrösödjön meg a krém teteje.

  4. A csokiöntethez minden hozzávalót összekeverünk egy lábasban, és folyamatos keverés mellett, közepesnél kicsit alacsonyabb lángon (nehogy megégjen a csoki) összemelegítjük. 

  5. Mikor kihűltek a piskóták, jöhet a rétegezés. Alulra kenünk egy kevés krémet, majd erre jön a sima piskóta, egy adag szirup és vaníliakrém, majd a kakaós piskóta, szirup, krém, végül a diós piskótával zárjuk a sort. Kevés krémmel még befedjük, és hűtőbe rakjuk 3-4 órára, de a legjobb, ha egy éjszakán át pihen a süti. Tálalás előtt a hideg habtejszínt habbá verjük, belekeverjük a porcukrot és a süti tetejére kenjük. Csokiöntettel és pirított dióval tálaljuk a somlóit.

www.streetkitchen.hu

Ha félsz attól, hogy a gluténmentes piskóta fullasztó és száraz lesz, próbáld ki ezt a receptet! A piskótákat más desszertekhez is használhatod, ebben a somlóiban pedig kap még cukorszirupot, vaníliakrémet, csokiöntetet és tejszínhabot is, így tuti, hogy a klasszik ízvilágot hozza.

pictogram

Gluténmentes

A gluténmentes somlói galuska igazi kincs a lisztérzékenyek számára. Ez a recept nemcsak puhára sült, változatos ízű piskótákkal hódít, hanem gazdag cukorsziruppal, selymes vaníliakrémmel, lágy csokiöntettel és habos tejszínkoronával is megajándékoz. Ha eddig tartottál a gluténmentes süteményektől, ez a somlói garantáltan eloszlatja a kételyeidet.

Hozzávalók

1 18 cm átmérőjű, mély tálhoz
2 db
tojás
40 g
kristálycukor
50 g
rizsliszt
1 ek
étolaj
1 csipet
A diós piskótához
2 db
tojás
40 g
kristálycukor
40 g
rizsliszt
20 g
darált dió
1 ek
étolaj
1 csipet
A kakaós piskótához
2 db
tojás
40 g
kristálycukor
45 g
rizsliszt
6 g
holland kakaópor
1 ek
étolaj
1 csipet
A sziruphoz
200 ml
víz
50 g
kristálycukor
2 ek
rum
3 ek
mazsola
1 db
narancs leve és reszelt héja
½ db citrom reszelt héja
A vaníliakrémhez
4 db
tojássárgája
100 g
kristálycukor
20 g
étkezési keményítő
1 rúd
vanília
500 ml
tej
Az öntethez
50 g
étcsokoládé
30 g
holland kakaópor
1 mk
étkezési keményítő
300 ml
habtejszín
50 ml
víz
2 ek
rum
40 g
kristálycukor
A tálaláshoz
500 ml
hideg habtejszín
2 ek
porcukor
2 ek
pirított dió

Elkészítés

  1. A sima piskótához a tojássárgákat kikeverjük a cukorral, az olajjal és a sóval. A tojásfehérjéket habbá verjük, végül két-három lépésben összeforgatjuk a tojássárgás keveréket a rizsliszttel és a fehérjehabbal úgy, hogy szépen elkeveredjen minden, de ne törjük össze a habot. A tésztát sütőpapíros, 18 cm-es tortaformába simítjuk, és 180 fokos sütőbe toljuk kb. 30 percre, majd hagyjuk kihűlni.

  2. A diós piskótánál a rizsliszthez keverjük a diót, a kakaósnál pedig a kakaóport, és ugyanúgy keverjük be és sütjük meg, mint a sima piskótát. A szirup hozzávalóit egy lábasba rakjuk, és kb. 5 percig forraljuk.

  3. A vaníliakrémhez egy lábasban elkeverjük a tojássárgákat, a cukrot, a keményítőt, a vaníliarúd kikapart magjait és magát a hüvelyt is, valamint kb. 100 ml tejet. Mikor csomómentes, hozzáöntjük a többi tejet, majd közepes lángon, folyamatos kevergetés mellett besűrítjük, mintha pudingot készítenénk. Kivesszük belőle a vaníliahüvelyt, és egy fóliával beborítjuk, hogy ne bőrösödjön meg a krém teteje.

  4. A csokiöntethez minden hozzávalót összekeverünk egy lábasban, és folyamatos keverés mellett, közepesnél kicsit alacsonyabb lángon (nehogy megégjen a csoki) összemelegítjük. 

  5. Mikor kihűltek a piskóták, jöhet a rétegezés. Alulra kenünk egy kevés krémet, majd erre jön a sima piskóta, egy adag szirup és vaníliakrém, majd a kakaós piskóta, szirup, krém, végül a diós piskótával zárjuk a sort. Kevés krémmel még befedjük, és hűtőbe rakjuk 3-4 órára, de a legjobb, ha egy éjszakán át pihen a süti. Tálalás előtt a hideg habtejszínt habbá verjük, belekeverjük a porcukrot és a süti tetejére kenjük. Csokiöntettel és pirított dióval tálaljuk a somlóit.

Ha tetszett a Gluténmentes somlói galuska receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept