Fantasztikus desszertek

Grízeskrémes

Grízes krémes

Hozzávalók
A tésztához
500 g
finomliszt + a nyújtáshoz
1 tk
szódabikarbóna
1 csipet
150 g
porcukor
2 db
tojás
70 g
méz
80 g
tejföl
A krémhez
360 ml
tej
3 db
tojássárgája
110 g
búzadara
2 csomag
vaníliás cukor
(8 g-os kiszerelés)
150 g
porcukor
170 g
vaj
Az összeállításhoz
230 g
baracklekvár
A tetejére
1 ek
porcukor
200 ml
habtejszín
100 g
vaj

Elkészítés

A grízes krémes elkészítésének első lépéseként a tésztához a lisztet elmorzsoljuk a vajjal, a szódabikarbónával és a sóval, hozzákeverjük a többi alapanyagot, összegyúrjuk, majd frissen tartó fóliába csomagoljuk, és 30 percre a hűtőbe rakjuk pihenni. 

A krémhez egy gyorsforralóba mérjük a tejet és a tejszínt, hozzáadjuk a tojássárgájákat, majd elkeverjük. Beleszórjuk a búzadarát és a vaníliás cukrot, majd az egészet folyamatosan kevergetve, közepes hőmérsékleten összefőzzük. Amikor forr, hozzáadjuk a porcukrot, majd a vajat is, és addig kevergetjük, míg a vaj teljesen el nem olvad. Letakarjuk egy darab frissen tartó fóliával, hogy ne bőrösödjön meg a krém, és hagyjuk langyosra hűlni.

A tésztát kivesszük a hűtőből, két egyenlő részre osztjuk, és lisztezett felületen 30 x 40 cm-es méretűre nyújtjuk mindkét lapot. A sodrófa segítségével áthelyezzük a tésztalapokat egy-egy sütőpapírral borított tepsi hátuljára, majd a két lapot egyesével, 180 fokra előmelegített sütőben 10 percig sütjük.

A kihűlt lapokat kettévágjuk, majd egy lapot egy vágódeszkára rakunk, erre rákenjük a krém felét. Jöhet egy másik lap, erre a lekvár, majd egy újabb lap, a krém másik fele, végül az utolsó tésztalappal zárjuk a sort, és egy éjszakára hűtőbe rakjuk a sütit. Másnap már csak egy kis porcukrot szórunk a tetejére, és szeletelhetjük is. 

grizes-kremes
Grízes krémes (Fotó: Street Kitchen)
  • Elkészítési idő: 2 óra 
  • Sütési idő: 6-8 perc/lap
  • Pihentetés: minimum 1 éjszaka

Még több krémes receptért erre tessék:

Háztartási kekszes mézes krémes

Karácsonyi krémes szelet

Mézeskalácsos mézes krémes

Napóleon-szelet, a mennyei krémes

www.streetkitchen.hu

Grízes krémes, avagy más néven mézes krémes. Szerintem úgy a legfinomabb ez a süti, ha középen egy réteg baracklekvár is van. Nagyon egyszerű elkészíteni, egyetlen hátránya, hogy minimum 1 éjszaka hűtés kell neki. De ez a hátránya egyben az előnye is, hiszen cserébe sokáig eláll! :)

Hozzávalók

24 - 26 szelethez
A tésztához
500 g
finomliszt + a nyújtáshoz
1 tk
szódabikarbóna
1 csipet
150 g
porcukor
2 db
tojás
70 g
méz
80 g
tejföl
A krémhez
360 ml
tej
3 db
tojássárgája
110 g
búzadara
2 csomag
vaníliás cukor
(8 g-os kiszerelés)
150 g
porcukor
170 g
vaj
Az összeállításhoz
230 g
baracklekvár
A tetejére
1 ek
porcukor
200 ml
habtejszín
100 g
vaj

A grízes krémes elkészítésének első lépéseként a tésztához a lisztet elmorzsoljuk a vajjal, a szódabikarbónával és a sóval, hozzákeverjük a többi alapanyagot, összegyúrjuk, majd frissen tartó fóliába csomagoljuk, és 30 percre a hűtőbe rakjuk pihenni. 

A krémhez egy gyorsforralóba mérjük a tejet és a tejszínt, hozzáadjuk a tojássárgájákat, majd elkeverjük. Beleszórjuk a búzadarát és a vaníliás cukrot, majd az egészet folyamatosan kevergetve, közepes hőmérsékleten összefőzzük. Amikor forr, hozzáadjuk a porcukrot, majd a vajat is, és addig kevergetjük, míg a vaj teljesen el nem olvad. Letakarjuk egy darab frissen tartó fóliával, hogy ne bőrösödjön meg a krém, és hagyjuk langyosra hűlni.

A tésztát kivesszük a hűtőből, két egyenlő részre osztjuk, és lisztezett felületen 30 x 40 cm-es méretűre nyújtjuk mindkét lapot. A sodrófa segítségével áthelyezzük a tésztalapokat egy-egy sütőpapírral borított tepsi hátuljára, majd a két lapot egyesével, 180 fokra előmelegített sütőben 10 percig sütjük.

A kihűlt lapokat kettévágjuk, majd egy lapot egy vágódeszkára rakunk, erre rákenjük a krém felét. Jöhet egy másik lap, erre a lekvár, majd egy újabb lap, a krém másik fele, végül az utolsó tésztalappal zárjuk a sort, és egy éjszakára hűtőbe rakjuk a sütit. Másnap már csak egy kis porcukrot szórunk a tetejére, és szeletelhetjük is. 

grizes-kremes
Grízes krémes (Fotó: Street Kitchen)
  • Elkészítési idő: 2 óra 
  • Sütési idő: 6-8 perc/lap
  • Pihentetés: minimum 1 éjszaka

Még több krémes receptért erre tessék:

Háztartási kekszes mézes krémes

Karácsonyi krémes szelet

Mézeskalácsos mézes krémes

Napóleon-szelet, a mennyei krémes

Ha tetszett a Grízes krémes receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept