Húsételek

Gyrostál

Gyros tál

Hozzávalók
A húshoz
500 g
borjúcomb
0.5 tk
őrölt fahéj
0.5 tk
pirospaprika
0.25 tk
őrölt kömény
0.25 tk
őrölt bors
1 tk
morzsolt oregánó
0.25 mk
őrölt szerecsendió
0.5 tk
őrölt koriander
1 tk
őrölt görögszéna
3 ek
olaj
olaj a pirításhoz
A török rizshez
1 fej
hagyma
(kb. 160 g)
1 gerezd
fokhagyma
30 ml
olaj
1 db
paradicsom
(kb. 150 g)
400 ml
víz
só, bors
0.5 tk
őrölt kömény
200 g
bulgur
100 ml
passata
A salátához
2 db
szívsaláta
1 fej
lila hagyma
(kb. 130 g/db)
2 db
paradicsom
(kb. 75 g/db)
0.25 db
kígyóuborka
(kb. 400 g/db)
A csípős szószhoz
1 ek
darált erőspaprika
70 g
ketchup
30 ml
víz
A joghurtos szószhoz
175 g
görög joghurt
6 db
mentalevél apróra vágva
A sült krumplihoz
400 g
fagyasztott hasábburgonya
bő olaj a sütéshez

Elkészítés

A húst egy éles késsel minél vékonyabb szeletekre vágjuk. Az a legjobb, ha szinte hajszálvékony kis szeleteket sikerül vágni belőle. Egy keverőtálba tesszük, és megszórjuk a fűszerekkel. Meglocsoljuk az olajjal, majd alaposan összekeverjük, hogy a pác mindenhol érje a húst, és legalább 2 órára, de akár egy éjszakára a hűtőbe tesszük. 

A bepácolt húsokat sózzuk, és egy tepsibe vagy sütőformába rétegezzük úgy, hogy a hússzeletek csak félig össze-vissza fedjék egymást, és 160 fokra előmelegített sütőbe tesszük 15 percre.

A török rizshez a hagymát és a fokhagymát finomra vágjuk, és egy erős lángon hevített lábasban, lepirítjuk az olajon. Hozzáadjuk a kis kockákra vágott paradicsomot, felöntjük a kimért vízből kb. fél decivel. Sózzuk, borsozzuk, megszórjuk a köménnyel, és 2-3 percig főzzük. Ekkor felöntjük a maradék vízzel is. Amikor felforrt, hozzáadjuk az átmosott bulgurt, és 15 percig főzzük. Viszonylag gyakran kevergetjük, nehogy leégjen. Mikor letelt a főzési idő, lefedve 5-8 percig hagyjuk állni, majd ismét bekapcsoljuk a tűzhelyet, hozzáöntjük a passatát, és 1-2 percig pirítjuk.

A salátához a szívsalátát kisebb-nagyobb darabokra tépkedjük, és egy tálba tesszük a vékony szeletekre vágott lila hagymával, a szeletekre vágott paradicsommal és a vékony cikkekre vágott uborkával együtt.  

A csípős és a joghurtos szószokhoz összekeverjük a hozzávalókat. A burgonyát 175 fokos, forró, bő olajban aranybarnára sütjük, majd konyhai papírtörlőre szedjük. A húst kisebb darabokra vágjuk,, azaz az elősütött egybesült húst vékonyan újra felcsíkozzuk, és forró serpenyőben, kevés olajon 2 percig pirítjuk.

Tálalás

Szedünk egy nagyobb tányérra a török rizsből, a salátából, a krumpliból és a húsból is, majd ízlés szerint meglocsoljuk a joghurtos és a csípős szósszal.

Gyros tál
Gyros tál
  • Előkészítési idő: 30 perc
  • Pácolás: min. 120 perc
  • Elkészítési idő: 45 perc
  • Összesen: 195 perc 

www.streetkitchen.hu

A gyrosról mindig a főiskolás éveim jutnak eszembe, amikor egy átmulatott éjszaka után bandukoltam vissza a kollégiumba. Egész biztos, hogy tűzoltás gyanánt hazafelé menet bekaptam egyet, de volt, hogy kettőt, akár hármat is...

Hozzávalók

2 főre
A húshoz
500 g
borjúcomb
0.5 tk
őrölt fahéj
0.5 tk
pirospaprika
0.25 tk
őrölt kömény
0.25 tk
őrölt bors
1 tk
morzsolt oregánó
0.25 mk
őrölt szerecsendió
0.5 tk
őrölt koriander
1 tk
őrölt görögszéna
3 ek
olaj
olaj a pirításhoz
A török rizshez
1 fej
hagyma
(kb. 160 g)
1 gerezd
fokhagyma
30 ml
olaj
1 db
paradicsom
(kb. 150 g)
400 ml
víz
só, bors
0.5 tk
őrölt kömény
200 g
bulgur
100 ml
passata
A salátához
2 db
szívsaláta
1 fej
lila hagyma
(kb. 130 g/db)
2 db
paradicsom
(kb. 75 g/db)
0.25 db
kígyóuborka
(kb. 400 g/db)
A csípős szószhoz
1 ek
darált erőspaprika
70 g
ketchup
30 ml
víz
A joghurtos szószhoz
175 g
görög joghurt
6 db
mentalevél apróra vágva
A sült krumplihoz
400 g
fagyasztott hasábburgonya
bő olaj a sütéshez

A húst egy éles késsel minél vékonyabb szeletekre vágjuk. Az a legjobb, ha szinte hajszálvékony kis szeleteket sikerül vágni belőle. Egy keverőtálba tesszük, és megszórjuk a fűszerekkel. Meglocsoljuk az olajjal, majd alaposan összekeverjük, hogy a pác mindenhol érje a húst, és legalább 2 órára, de akár egy éjszakára a hűtőbe tesszük. 

A bepácolt húsokat sózzuk, és egy tepsibe vagy sütőformába rétegezzük úgy, hogy a hússzeletek csak félig össze-vissza fedjék egymást, és 160 fokra előmelegített sütőbe tesszük 15 percre.

A török rizshez a hagymát és a fokhagymát finomra vágjuk, és egy erős lángon hevített lábasban, lepirítjuk az olajon. Hozzáadjuk a kis kockákra vágott paradicsomot, felöntjük a kimért vízből kb. fél decivel. Sózzuk, borsozzuk, megszórjuk a köménnyel, és 2-3 percig főzzük. Ekkor felöntjük a maradék vízzel is. Amikor felforrt, hozzáadjuk az átmosott bulgurt, és 15 percig főzzük. Viszonylag gyakran kevergetjük, nehogy leégjen. Mikor letelt a főzési idő, lefedve 5-8 percig hagyjuk állni, majd ismét bekapcsoljuk a tűzhelyet, hozzáöntjük a passatát, és 1-2 percig pirítjuk.

A salátához a szívsalátát kisebb-nagyobb darabokra tépkedjük, és egy tálba tesszük a vékony szeletekre vágott lila hagymával, a szeletekre vágott paradicsommal és a vékony cikkekre vágott uborkával együtt.  

A csípős és a joghurtos szószokhoz összekeverjük a hozzávalókat. A burgonyát 175 fokos, forró, bő olajban aranybarnára sütjük, majd konyhai papírtörlőre szedjük. A húst kisebb darabokra vágjuk,, azaz az elősütött egybesült húst vékonyan újra felcsíkozzuk, és forró serpenyőben, kevés olajon 2 percig pirítjuk.

Tálalás

Szedünk egy nagyobb tányérra a török rizsből, a salátából, a krumpliból és a húsból is, majd ízlés szerint meglocsoljuk a joghurtos és a csípős szósszal.

Gyros tál
Gyros tál
  • Előkészítési idő: 30 perc
  • Pácolás: min. 120 perc
  • Elkészítési idő: 45 perc
  • Összesen: 195 perc 

Ha tetszett a Gyros tál receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept