gránátalma vagy bármilyen más friss vagy akár kandírozott gyümölcs ízlés és szezon szerint
Elkészítés
A tejet egy csipet sóval és a vanília kikapart magjaival lábosba öntjük, majd a rizzsel együtt, gyakori kevergetés mellett krémesre főzzük. Ha a rizs megpuhult (de azért nem árt, ha még picit harapható marad, épp mint egy jó rizottóban), akkor beletesszük a kristálycukrot is (ha azzal együtt főznénk, akkor sokkal könnyebben leégne), amit elkeverünk benne, majd elzárjuk a lángot. Az elkészült tejberizs tetejére folpackot teszünk, hogy a hűlés során ne bőrösödjön meg, és hagyjuk teljesen kihűlni.[caption id="attachment_12154609" align="aligncenter" width="1152"] Fotó: Horváth Zsuzsi[/caption]A rebarbarát megmossuk és felkarikázzuk, majd a nádcukorral, a citromlével és fél vanília rúd kikapart magjaival együtt egy lábosba tesszük és kb. 10 perc alatt lekvár sűrűségűre főzzük. Közben felkockázzuk az epret. Ha a rebarbara teljesen összeesett (nem baj azért, ha darabos), akkor levesszük a tűzről és hozzákeverjük a friss epret (ezzel már nem főzzük) és félretesszük hűlni.Tálalás előtt a tejszínt habbá verjük, ez sokaknak nagy konyhai mumus.[caption id="attachment_12154607" align="aligncenter" width="1153"] Fotó: Horváth Zsuzsi[/caption]
Tipp: Fontos, hogy 30% zsírtartalmú habtejszínt használjatok, ami legyen jól lehűtve, szobahőmérsékletű tejszínből nem lehet kemény habot verni.
Nem szabad a robotgép legmagasabb fokozatát használni, akkor könnyebben kicsapódik és vajszerű trutyi lesz belőle. Szóval közepes fokozaton elkezdjük verni és félig felvert állapotban tesszük csak hozzá a porcukrot. Ha sehogy sem akarna felverődni, akkor lehet csalni egy picit, egy-két kanál mascarpone megdobja a tejszín zsírtartalmát és tökéletes habot lehet belőle verni. (Így kevésbé esik össze, tortadíszítésnél pl. kifejezetten ajánlatos bevetni ezt a trükköt.)[caption id="attachment_12154606" align="aligncenter" width="1152"] Fotó: Horváth Zsuzsi[/caption]A kihűlt tejberizst habverővel fellazítjuk, majd belekeverjük a tejszínhab felét, a másik felét egy spatula segítségével óvatosan forgatjuk hozzá. A választott feltétekkel, gyümölccsel, gyümölcspürével díszítve tálaljuk.
Ki ne emlékezne a menzák langyos, sokszor csomós tejberizsére, tetején kakaószórással. Megnyugtatok mindenkit, most nem ez következik. A könnyű, légies hideg gyümölcsrizs alapja ugyanúgy egy főzött tejberizs, csak meg kell várni, hogy kihűljön, majd tejszínhabbal fellazítani és gyümölccsel tálalni. Szerintem egészen más kategória, mint a menzáról ismert verzió. A legfinomabb és legkrémesebb rizottórizsből lesz, érdemes beszerezni.
Hozzávalók
6 - 8 személyre
100 g
rizottórizs
800 ml
tej (akár valamilyen növényi tej)
1 csipet
só
1 db
vanília rúd
2 ek
kristálycukor
150 ml
habtejszín
2 tk
porcukor
Az epres-rebarbarás dzsemhez
250 g
rebarbara
0.5 db
citrom leve
50 g
nádcukor
0.5 db
vanília rúd
100 g
eper
A feltétekhez
mangópüré
kókuszchips
friss eper
aszalt áfonya
étcsoki, keksz
chiamag
banán
gránátalma vagy bármilyen más friss vagy akár kandírozott gyümölcs ízlés és szezon szerint
A tejet egy csipet sóval és a vanília kikapart magjaival lábosba öntjük, majd a rizzsel együtt, gyakori kevergetés mellett krémesre főzzük. Ha a rizs megpuhult (de azért nem árt, ha még picit harapható marad, épp mint egy jó rizottóban), akkor beletesszük a kristálycukrot is (ha azzal együtt főznénk, akkor sokkal könnyebben leégne), amit elkeverünk benne, majd elzárjuk a lángot. Az elkészült tejberizs tetejére folpackot teszünk, hogy a hűlés során ne bőrösödjön meg, és hagyjuk teljesen kihűlni.[caption id="attachment_12154609" align="aligncenter" width="1152"] Fotó: Horváth Zsuzsi[/caption]A rebarbarát megmossuk és felkarikázzuk, majd a nádcukorral, a citromlével és fél vanília rúd kikapart magjaival együtt egy lábosba tesszük és kb. 10 perc alatt lekvár sűrűségűre főzzük. Közben felkockázzuk az epret. Ha a rebarbara teljesen összeesett (nem baj azért, ha darabos), akkor levesszük a tűzről és hozzákeverjük a friss epret (ezzel már nem főzzük) és félretesszük hűlni.Tálalás előtt a tejszínt habbá verjük, ez sokaknak nagy konyhai mumus.[caption id="attachment_12154607" align="aligncenter" width="1153"] Fotó: Horváth Zsuzsi[/caption]
Tipp: Fontos, hogy 30% zsírtartalmú habtejszínt használjatok, ami legyen jól lehűtve, szobahőmérsékletű tejszínből nem lehet kemény habot verni.
Nem szabad a robotgép legmagasabb fokozatát használni, akkor könnyebben kicsapódik és vajszerű trutyi lesz belőle. Szóval közepes fokozaton elkezdjük verni és félig felvert állapotban tesszük csak hozzá a porcukrot. Ha sehogy sem akarna felverődni, akkor lehet csalni egy picit, egy-két kanál mascarpone megdobja a tejszín zsírtartalmát és tökéletes habot lehet belőle verni. (Így kevésbé esik össze, tortadíszítésnél pl. kifejezetten ajánlatos bevetni ezt a trükköt.)[caption id="attachment_12154606" align="aligncenter" width="1152"] Fotó: Horváth Zsuzsi[/caption]A kihűlt tejberizst habverővel fellazítjuk, majd belekeverjük a tejszínhab felét, a másik felét egy spatula segítségével óvatosan forgatjuk hozzá. A választott feltétekkel, gyümölccsel, gyümölcspürével díszítve tálaljuk.
Ha tetszett a Gyümölcsrizs különböző feltétekkel receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!