Fantasztikus desszertek

Hatlapos

Hatlapos

Hozzávalók
A tésztához
900 g
liszt
2 ek
méz
200 g
porcukor
20 g
sütőpor
290 ml
tej
A nyújtáshoz
liszt
A krémhez
1 l
tej
420 g
cukor
180 g
liszt
2 ek
kakaópor
1 csomag
vaníliás cukor
A tetejére
3 ek
porcukor
190 g
vaj
250 g
vaj

Elkészítés

A tésztához lisztet elmorzsoljuk a vajjal, majd hozzáadjuk a mézet, a porcukrot, a sütőport és a tejet, és alaposan összedolgozzuk. 6 egyenlő részre osztjuk, majd enyhén lisztezett felületen 20 x 30 cm-es lapokat formázunk belőlük. Egy tepsi hátulján, 180 fokra előmelegített sütőben, 11-12 perc alatt megsütjük őket, majd még melegen egyenesre vágjuk a széleiket, mert hidegen már törékennyé válik.

A krémhez 800 ml tejet felteszünk főzni a cukorral. A maradék 200 ml tejben csomómentesre keverjük a lisztet, a kakaóport és a vaníliás cukrot, majd hozzákeverjük a cukros tejhez, és addig főzzük, míg sűrű, puding állagú nem lesz. Ekkor lehúzzuk a tűzről, és belekeverjük a vajat. Addig kevergetjük, míg a vaj el nem olvad benne. Megvárjuk, míg szoba-hőmérsékletűre nem hűl. Mikor már kissé kihűlt, akár hűtőbe is tehetjük. Vigyázzunk, ne dermesszük túl a krémet, mert akkor nehéz lesz kenni.

Mikor megdermedt a krém, minden lapot egyenletesen megkenünk vele, a legfelső réteget is, és egy éjszakára hűtőbe tesszük a sütit. Másnap kivesszük, és hagyjuk szobahőmérsékleten is pár órát pihenni, hogy a tészta teljesen megpuhuljon.

A tetejét megszórjuk porcukorral, és felszeleteljük.

hatlapos
Hatlapos sütemény
  • előkészítés: 30 perc
  • sütési idő: kb. 60 perc
  • főzési idő: 10 perc
  • pihentetés: egy éjszaka (10-12 óra)

Jöhet még egy kis retró süti?

Franciakrémes

Fanta-szelet

www.streetkitchen.hu

Soha nem felejtem el, mikor a nagyim hatlapost készített, és az egész házat bejárta a szalalkáli szaga. Megmondom őszintén, nem volt valami kellemes – ellenben a végeredménnyel! Ekkor mindig azt mondta: bezzeg most nem fujjogsz. Én most egy sütőporos változattal készültem, hogy még véletlenül se fujjogjunk. :D

Hozzávalók

1 darab 20 x 30 cm-es tepsihez
A tésztához
900 g
liszt
2 ek
méz
200 g
porcukor
20 g
sütőpor
290 ml
tej
A nyújtáshoz
liszt
A krémhez
1 l
tej
420 g
cukor
180 g
liszt
2 ek
kakaópor
1 csomag
vaníliás cukor
A tetejére
3 ek
porcukor
190 g
vaj
250 g
vaj

A tésztához lisztet elmorzsoljuk a vajjal, majd hozzáadjuk a mézet, a porcukrot, a sütőport és a tejet, és alaposan összedolgozzuk. 6 egyenlő részre osztjuk, majd enyhén lisztezett felületen 20 x 30 cm-es lapokat formázunk belőlük. Egy tepsi hátulján, 180 fokra előmelegített sütőben, 11-12 perc alatt megsütjük őket, majd még melegen egyenesre vágjuk a széleiket, mert hidegen már törékennyé válik.

A krémhez 800 ml tejet felteszünk főzni a cukorral. A maradék 200 ml tejben csomómentesre keverjük a lisztet, a kakaóport és a vaníliás cukrot, majd hozzákeverjük a cukros tejhez, és addig főzzük, míg sűrű, puding állagú nem lesz. Ekkor lehúzzuk a tűzről, és belekeverjük a vajat. Addig kevergetjük, míg a vaj el nem olvad benne. Megvárjuk, míg szoba-hőmérsékletűre nem hűl. Mikor már kissé kihűlt, akár hűtőbe is tehetjük. Vigyázzunk, ne dermesszük túl a krémet, mert akkor nehéz lesz kenni.

Mikor megdermedt a krém, minden lapot egyenletesen megkenünk vele, a legfelső réteget is, és egy éjszakára hűtőbe tesszük a sütit. Másnap kivesszük, és hagyjuk szobahőmérsékleten is pár órát pihenni, hogy a tészta teljesen megpuhuljon.

A tetejét megszórjuk porcukorral, és felszeleteljük.

hatlapos
Hatlapos sütemény
  • előkészítés: 30 perc
  • sütési idő: kb. 60 perc
  • főzési idő: 10 perc
  • pihentetés: egy éjszaka (10-12 óra)

Jöhet még egy kis retró süti?

Franciakrémes

Fanta-szelet

Ha tetszett a Hatlapos receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept