A csicseriborsót egy napra beáztatjuk hideg vízbe, majd alaposan átmossuk. Egy késes aprítóban elkezdjük összezúzni, és több részletben hozzáadjuk az olívaolajat. Hozzákeverjük a fűszereket, az aprított petrezselymet és koriandert. Sózzuk és hozzákeverjük a sütőport, illetve a citromlevet. Belekeverjük a finomra vágott fokhagymát és vöröshagymát, majd összekeverjük a csicseriborsóliszttel. Ha a masszánk nem elég sűrű, adhatunk hozzá még egy kevés csicserilisztet. Lefedjük és pihentetjük, amíg elkészítjük a többi hozzávalót, majd vizes kézzel golyókat formázunk és bő, 170 fokos olajban készre sütjük.
A pitához a tejben elkeverjük a cukrot és belemorzsoljuk az élesztőt. A lisztben elkeverjük a sót, majd összedolgozzuk az élesztős tejjel és az olajjal. Sima tésztává dagasztjuk és 1 órán át kelesztjük, majd lisztezett deszkán 10 részre osztjuk, gömböket formázunk belőle, és kiolajozott zárható dobozban duplájára kelesztjük. Ezután lisztezett deszkán 3 mm-esre nyújtjuk, és forró, száraz serpenyőben többször megforgatva készre sütjük. A vajat felolvasztjuk egy gyorsforralóban, belekeverjük a vágott petrezselymet és megkenjük vele a kész pitákat.
A tzatzikihez az uborkát nagy lyukú reszelőn lereszeljük és jól besózzuk. Ha levet eresztett, alaposan kinyomkodjuk, borsozzuk, belekeverjük az olajat, az aprított zöldfűszereket, a zúzott fokhagymát, a citromlevet és a joghurtot. A jégsalátát, a paradicsomot és a lila hagymát felszeleteljük, és már csak az összeállítás van hátra. A piták végét levágjuk, megnyitjuk, majd belepakoljuk a tzatzikit, a falafelt és a vágott zöldségeket.
- Elkészítési idő: 2 óra + áztatás
- Kelesztési idő: 1,5 óra
