Lehetőleg úgy vásároljunk cukkinit, hogy egy nagyobb és kettő egyforma kisebb adja ki a kb. egy kilogrammot. A kettő kisebb cukkinit kettévágjuk, majd a magos részét kikaparjuk és félretesszük.
A nagyobb darabot pedig vékony félkarikákra vágjuk, és egy tepsibe rakjuk a kisebb darabok kikapart részeivel együtt.
Hozzákeverjük a vékony szeletekre vágott vöröshagymát és a felaprított kaprot. Sózzuk, borsozzuk meglocsoljuk az ecettel és az olajjal, majd megszórjuk a fűszerpaprikával.
A töltelékhez a csicseriborsót összetörjük, sózzuk, borsozzuk, mehet rá a fűszerpaprika, a reszelt sajt, az aprított petrezselyem, a köles és a zabpehely.
Hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, a finomra vágott vöröshagymát és a tojást.
Az egészet jó alaposan összedolgozzuk, hagyjuk állni 15 percig, majd betöltjük a kivájt cukkinikbe, amiket a tepsibe fektetünk.
Aláöntünk 300 ml vizet, lefedjük alufóliával, és 180 fokra előmelegített sütőbe rakjuk 45 percre.
A sütési idő letelte után a töltött cukkiniket kiemeljük a tepsiből, az alatta lévő apró cukkinidarabokat pedig összekeverjük a tejföl és a liszt keverékével, majd visszahelyezzük a cukkiniket, ismét lefóliázzuk, és még 15 percre berakjuk a 180 fokos sütőbe.
Húsmentestöltöttcukkini
Ez a cukkini nem unalmas zöldségköret, hanem egy full extrás, sajtos-fűszeres-csicseris zöldségbomba, amit garantáltan nem fogsz a hűtő hátsó sarkába száműzni. A legjobb benne? Annyira jóllaksz tőle, hogy még a vasárnapi rántott hús sem fog hiányozni, ezt garantálom! :)
A húsmentes töltött cukkini tökéletes példája annak, hogy a klasszikus comfort food nem feltétlenül egyenlő a hússal. Ez az étel nemcsak laktató, de tápláló is, ráadásul a visszasütött tejfölös-zöldséges alap szaftossá és igazán ízgazdaggá teszi az egészet. Lássuk, hogyan készül:
Hozzávalók
Az alaphoz
A töltelékhez
Elkészítés
Lehetőleg úgy vásároljunk cukkinit, hogy egy nagyobb és kettő egyforma kisebb adja ki a kb. egy kilogrammot. A kettő kisebb cukkinit kettévágjuk, majd a magos részét kikaparjuk és félretesszük.
A nagyobb darabot pedig vékony félkarikákra vágjuk, és egy tepsibe rakjuk a kisebb darabok kikapart részeivel együtt.
Hozzákeverjük a vékony szeletekre vágott vöröshagymát és a felaprított kaprot. Sózzuk, borsozzuk meglocsoljuk az ecettel és az olajjal, majd megszórjuk a fűszerpaprikával.
A töltelékhez a csicseriborsót összetörjük, sózzuk, borsozzuk, mehet rá a fűszerpaprika, a reszelt sajt, az aprított petrezselyem, a köles és a zabpehely.
Hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, a finomra vágott vöröshagymát és a tojást.
Az egészet jó alaposan összedolgozzuk, hagyjuk állni 15 percig, majd betöltjük a kivájt cukkinikbe, amiket a tepsibe fektetünk.
Aláöntünk 300 ml vizet, lefedjük alufóliával, és 180 fokra előmelegített sütőbe rakjuk 45 percre.
A sütési idő letelte után a töltött cukkiniket kiemeljük a tepsiből, az alatta lévő apró cukkinidarabokat pedig összekeverjük a tejföl és a liszt keverékével, majd visszahelyezzük a cukkiniket, ismét lefóliázzuk, és még 15 percre berakjuk a 180 fokos sütőbe.

Tökéletes hétköznapi ebéd vagy vacsora, de akár egy húsmentes vendégváró fogásként is simán megállja a helyét!
Lajos egész heti menüjének többi receptjét itt találod:
Pirított csirkeszárny káposztás tésztával
Ha tetszett a Húsmentes töltött cukkini receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!