Cukkini receptek

Húsmentestöltöttcukkini

Húsmentes töltött cukkini
Húsmentes töltött cukkini

Hozzávalók
Az alaphoz
3 db
cukkini
(300 g/db)
0.25 fej
vöröshagyma
0.5 csokor
kapor
só bors
1 tk
10%-os ecet
1 ek
étolaj
1 csipet
fűszerpaprika
A töltelékhez
1 konzerv
csicseriborsó
(400 g)
só bors
1 tk
fűszerpaprika
40 g
füstölt sajt
1 csokor
petrezselyem
1 ek
köles
4 ek
zabpehely
4 gerezd
fokhagyma
½ fej vöröshagyma
1 db
tojás
150 g
tejföl
1 ek
finomliszt

Elkészítés
  1. Lehetőleg úgy vásároljunk cukkinit, hogy egy nagyobb és kettő egyforma kisebb adja ki a kb. egy kilogrammot. A kettő kisebb cukkinit kettévágjuk, majd a magos részét kikaparjuk és félretesszük. 

  2. A nagyobb darabot pedig vékony félkarikákra vágjuk, és egy tepsibe rakjuk a kisebb darabok kikapart részeivel együtt.

  3. Hozzákeverjük a vékony szeletekre vágott vöröshagymát és a felaprított kaprot. Sózzuk, borsozzuk meglocsoljuk az ecettel és az olajjal, majd megszórjuk a fűszerpaprikával. 

  4. A töltelékhez a csicseriborsót összetörjük, sózzuk, borsozzuk, mehet rá a fűszerpaprika, a reszelt sajt, az aprított petrezselyem, a köles és a zabpehely.

  5. Hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, a finomra vágott vöröshagymát és a tojást. 

  6. Az egészet jó alaposan összedolgozzuk, hagyjuk állni 15 percig, majd betöltjük a kivájt cukkinikbe, amiket a tepsibe fektetünk.

  7. Aláöntünk 300 ml vizet, lefedjük alufóliával, és 180 fokra előmelegített sütőbe rakjuk 45 percre. 

  8. A sütési idő letelte után a töltött cukkiniket kiemeljük a tepsiből, az alatta lévő apró cukkinidarabokat pedig összekeverjük a tejföl és a liszt keverékével, majd visszahelyezzük a cukkiniket, ismét lefóliázzuk, és még 15 percre berakjuk a 180 fokos sütőbe. 

www.streetkitchen.hu

Ez a cukkini nem unalmas zöldségköret, hanem egy full extrás, sajtos-fűszeres-csicseris zöldségbomba, amit garantáltan nem fogsz a hűtő hátsó sarkába száműzni. A legjobb benne? Annyira jóllaksz tőle, hogy még a vasárnapi rántott hús sem fog hiányozni, ezt garantálom! :)

A húsmentes töltött cukkini tökéletes példája annak, hogy a klasszikus comfort food nem feltétlenül egyenlő a hússal. Ez az étel nemcsak laktató, de tápláló is, ráadásul a visszasütött tejfölös-zöldséges alap szaftossá és igazán ízgazdaggá teszi az egészet. Lássuk, hogyan készül:

Hozzávalók

4 fő részére
Az alaphoz
3 db
cukkini
(300 g/db)
0.25 fej
vöröshagyma
0.5 csokor
kapor
só bors
1 tk
10%-os ecet
1 ek
étolaj
1 csipet
fűszerpaprika
A töltelékhez
1 konzerv
csicseriborsó
(400 g)
só bors
1 tk
fűszerpaprika
40 g
füstölt sajt
1 csokor
petrezselyem
1 ek
köles
4 ek
zabpehely
4 gerezd
fokhagyma
½ fej vöröshagyma
1 db
tojás
150 g
tejföl
1 ek
finomliszt

Elkészítés

  1. Lehetőleg úgy vásároljunk cukkinit, hogy egy nagyobb és kettő egyforma kisebb adja ki a kb. egy kilogrammot. A kettő kisebb cukkinit kettévágjuk, majd a magos részét kikaparjuk és félretesszük. 

  2. A nagyobb darabot pedig vékony félkarikákra vágjuk, és egy tepsibe rakjuk a kisebb darabok kikapart részeivel együtt.

  3. Hozzákeverjük a vékony szeletekre vágott vöröshagymát és a felaprított kaprot. Sózzuk, borsozzuk meglocsoljuk az ecettel és az olajjal, majd megszórjuk a fűszerpaprikával. 

  4. A töltelékhez a csicseriborsót összetörjük, sózzuk, borsozzuk, mehet rá a fűszerpaprika, a reszelt sajt, az aprított petrezselyem, a köles és a zabpehely.

  5. Hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, a finomra vágott vöröshagymát és a tojást. 

  6. Az egészet jó alaposan összedolgozzuk, hagyjuk állni 15 percig, majd betöltjük a kivájt cukkinikbe, amiket a tepsibe fektetünk.

  7. Aláöntünk 300 ml vizet, lefedjük alufóliával, és 180 fokra előmelegített sütőbe rakjuk 45 percre. 

  8. A sütési idő letelte után a töltött cukkiniket kiemeljük a tepsiből, az alatta lévő apró cukkinidarabokat pedig összekeverjük a tejföl és a liszt keverékével, majd visszahelyezzük a cukkiniket, ismét lefóliázzuk, és még 15 percre berakjuk a 180 fokos sütőbe. 

Ha tetszett a Húsmentes töltött cukkini receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept