Vega karácsony

Húsmentestöltöttkáposztasütőbensütve

Húsmentes töltött káposzta sütőben sütve
Húsmentes töltött káposzta sütőben sütve

Hozzávalók
1 fej
kelkáposzta
150 g
dió
100 g
napraforgómag
1 fej
vöröshagyma
(180 g/fej)
2 ek
étolaj
250 g
gomba
5 gerezd
fokhagyma
1 konzerv
lencse
(400 g-os kiszerelés)
150 g
főtt rizs
bors
1 ek
fűszerpaprika
1 tk
csípőspaprika-krém
400 g
tejföl
600 ml
zöldségalaplé
A tálaláshoz
200 g
tejföl

Elkészítés
  1. Az egész kelkáposztát egy fazék sós, lobogó vízbe rakjuk, és lefedve, közepes lángon 5-10 percig főzzük. Kivesszük, átmossuk egy kis hideg vízzel, így könnyedén le tudjuk róla szedni a leveleit.

  2. A durvára vágott magvakat egy száraz, forró serpenyőben lepirítjuk, majd kivesszük és félretesszük. 

  3. A vöröshagymát finomra aprítjuk, és ugyanabban a serpenyőben lepirítjuk az olajon. Hozzáadjuk a felkockázott gombát és a reszelt fokhagymát. Pár percig pirítjuk, majd hozzáadjuk a lencsét, átkeverjük, és az egészet egy nagy keverőtálba tesszük. Összeforgatjuk a magokkal, a főtt rizzsel, sózzuk, borsozzuk és hozzákeverjük a fűszereket is. 

  4. A kelkáposztalevelek torzsáját kivágjuk, majd beletöltjük a tölteléket, egy levélbe kb. egy evőkanálnyit. Behajtjuk a levelek oldalát és feltekerjük. 

  5. Egy tepsibe öntjük az alaplével kikevert tejfölt, és ebbe pakoljuk a kis batyukat.

    Alufóliával lefedve, 180 fokra előmelegített sütőben 35 percig sütjük, majd levesszük a fóliát, és további 15 percig sütjük grillfokozaton.

    A kis batyukat extra tejföllel tálaljuk.

www.streetkitchen.hu

*Termékmegjelenítést tartalmaz
A Káposztás receptek támogatója:
Tartalom szponzorációs logó

A kelkáposzta leveleiben gazdag, mégis könnyed töltelék bújik meg: pirított dió és napraforgómag ad ropogós mélységet, a gomba és a lencse gondoskodik a “húsos” teltségről, míg a fűszerpaprika és a csípőspaprika-krém finoman melegíti az ízeket. A rétegeket lágy tejföl és zöldségalaplé öleli körbe, amelyek a sütőben krémes, szaftos, otthonillatú fogássá állnak össze. Klasszikus comfort food – könnyebb, modernebb, tudatosabb kivitelben.

pictogram

Vega

Ha azt hiszed, hogy a töltött káposzta csak hússal működik, ez a verzió simán rácáfol. A sütőben készült, húsmentes változat megmutatja, mennyi ízt és karaktert lehet kihozni zöldségekből, gabonákból és jó fűszerezésből. A végeredmény pedig egy könnyebb, letisztultabb, de még mindig az a klasszikus vonal, ami bármelyik ünnepi asztalon megállja a helyét.

A sütőben sütés nagy előnye, hogy a káposzta szépen összeérik a töltelékkel, és az egésznek lesz egy kellemes, enyhén pirult aromája, amit főzéssel soha nem kapnál meg. A paradicsomos alap finoman besűrűsödik, a töltelék megtartja az állagát, és pont annyira lesz szaftos, amennyire kell.

Hozzávalók

6 főre
1 fej
kelkáposzta
150 g
dió
100 g
napraforgómag
1 fej
vöröshagyma
(180 g/fej)
2 ek
étolaj
250 g
gomba
5 gerezd
fokhagyma
1 konzerv
lencse
(400 g-os kiszerelés)
150 g
főtt rizs
bors
1 ek
fűszerpaprika
1 tk
csípőspaprika-krém
400 g
tejföl
600 ml
zöldségalaplé
A tálaláshoz
200 g
tejföl

Elkészítés

  1. Az egész kelkáposztát egy fazék sós, lobogó vízbe rakjuk, és lefedve, közepes lángon 5-10 percig főzzük. Kivesszük, átmossuk egy kis hideg vízzel, így könnyedén le tudjuk róla szedni a leveleit.

  2. A durvára vágott magvakat egy száraz, forró serpenyőben lepirítjuk, majd kivesszük és félretesszük. 

  3. A vöröshagymát finomra aprítjuk, és ugyanabban a serpenyőben lepirítjuk az olajon. Hozzáadjuk a felkockázott gombát és a reszelt fokhagymát. Pár percig pirítjuk, majd hozzáadjuk a lencsét, átkeverjük, és az egészet egy nagy keverőtálba tesszük. Összeforgatjuk a magokkal, a főtt rizzsel, sózzuk, borsozzuk és hozzákeverjük a fűszereket is. 

  4. A kelkáposztalevelek torzsáját kivágjuk, majd beletöltjük a tölteléket, egy levélbe kb. egy evőkanálnyit. Behajtjuk a levelek oldalát és feltekerjük. 

  5. Egy tepsibe öntjük az alaplével kikevert tejfölt, és ebbe pakoljuk a kis batyukat.

    Alufóliával lefedve, 180 fokra előmelegített sütőben 35 percig sütjük, majd levesszük a fóliát, és további 15 percig sütjük grillfokozaton.

    A kis batyukat extra tejföllel tálaljuk.

Húsmentes töltött káposzta sütőben sütve
Húsmentes töltött káposzta sütőben sütve (Fotó: Street Kitchen)

A húsmentes töltött káposzta sütőben sütve azoknak is jó választás, akik szeretnének könnyebb kaját enni az ünnepi időszakban, vagy egyszerűen kipróbálnának valami mást is, mint a megszokott. A húsmentes töltött káposzta nem akar semmit helyettesíteni vagy másolni: egyszerűen csak egy izgalmas, jól működő étel, amit simán fel lehet pakolni a családi asztalra anélkül, hogy bárkinek hiányérzete lenne.

A húsmentes töltött káposzta sütőben sütve igazán ütős kaja, mégsem telik sok időbe elkészíteni. Ha bejött, itt van még három vega karácsonyi recept!

Barna sörös vega zöldségpörkölt burgonyakrokettel

Karácsonyi vegán francia hagymaleves

Tofus-zöldséges rétes gombamártással

Ha tetszett a húsmentes töltött káposzta sütőben sütve receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept

Receptválogatások

Összes cikk megtekintése