Az egész kelkáposztát egy fazék sós, lobogó vízbe rakjuk, és lefedve, közepes lángon 5-10 percig főzzük. Kivesszük, átmossuk egy kis hideg vízzel, így könnyedén le tudjuk róla szedni a leveleit.
A durvára vágott magvakat egy száraz, forró serpenyőben lepirítjuk, majd kivesszük és félretesszük.
A vöröshagymát finomra aprítjuk, és ugyanabban a serpenyőben lepirítjuk az olajon. Hozzáadjuk a felkockázott gombát és a reszelt fokhagymát. Pár percig pirítjuk, majd hozzáadjuk a lencsét, átkeverjük, és az egészet egy nagy keverőtálba tesszük. Összeforgatjuk a magokkal, a főtt rizzsel, sózzuk, borsozzuk és hozzákeverjük a fűszereket is.
A kelkáposztalevelek torzsáját kivágjuk, majd beletöltjük a tölteléket, egy levélbe kb. egy evőkanálnyit. Behajtjuk a levelek oldalát és feltekerjük.
Egy tepsibe öntjük az alaplével kikevert tejfölt, és ebbe pakoljuk a kis batyukat.
Alufóliával lefedve, 180 fokra előmelegített sütőben 35 percig sütjük, majd levesszük a fóliát, és további 15 percig sütjük grillfokozaton.
A kis batyukat extra tejföllel tálaljuk.
Húsmentestöltöttkáposztasütőbensütve

A kelkáposzta leveleiben gazdag, mégis könnyed töltelék bújik meg: pirított dió és napraforgómag ad ropogós mélységet, a gomba és a lencse gondoskodik a “húsos” teltségről, míg a fűszerpaprika és a csípőspaprika-krém finoman melegíti az ízeket. A rétegeket lágy tejföl és zöldségalaplé öleli körbe, amelyek a sütőben krémes, szaftos, otthonillatú fogássá állnak össze. Klasszikus comfort food – könnyebb, modernebb, tudatosabb kivitelben.
Vega
Ha azt hiszed, hogy a töltött káposzta csak hússal működik, ez a verzió simán rácáfol. A sütőben készült, húsmentes változat megmutatja, mennyi ízt és karaktert lehet kihozni zöldségekből, gabonákból és jó fűszerezésből. A végeredmény pedig egy könnyebb, letisztultabb, de még mindig az a klasszikus vonal, ami bármelyik ünnepi asztalon megállja a helyét.
A sütőben sütés nagy előnye, hogy a káposzta szépen összeérik a töltelékkel, és az egésznek lesz egy kellemes, enyhén pirult aromája, amit főzéssel soha nem kapnál meg. A paradicsomos alap finoman besűrűsödik, a töltelék megtartja az állagát, és pont annyira lesz szaftos, amennyire kell.
Hozzávalók
A tálaláshoz
Elkészítés
Az egész kelkáposztát egy fazék sós, lobogó vízbe rakjuk, és lefedve, közepes lángon 5-10 percig főzzük. Kivesszük, átmossuk egy kis hideg vízzel, így könnyedén le tudjuk róla szedni a leveleit.
A durvára vágott magvakat egy száraz, forró serpenyőben lepirítjuk, majd kivesszük és félretesszük.
A vöröshagymát finomra aprítjuk, és ugyanabban a serpenyőben lepirítjuk az olajon. Hozzáadjuk a felkockázott gombát és a reszelt fokhagymát. Pár percig pirítjuk, majd hozzáadjuk a lencsét, átkeverjük, és az egészet egy nagy keverőtálba tesszük. Összeforgatjuk a magokkal, a főtt rizzsel, sózzuk, borsozzuk és hozzákeverjük a fűszereket is.
A kelkáposztalevelek torzsáját kivágjuk, majd beletöltjük a tölteléket, egy levélbe kb. egy evőkanálnyit. Behajtjuk a levelek oldalát és feltekerjük.
Egy tepsibe öntjük az alaplével kikevert tejfölt, és ebbe pakoljuk a kis batyukat.
Alufóliával lefedve, 180 fokra előmelegített sütőben 35 percig sütjük, majd levesszük a fóliát, és további 15 percig sütjük grillfokozaton.
A kis batyukat extra tejföllel tálaljuk.

A húsmentes töltött káposzta sütőben sütve azoknak is jó választás, akik szeretnének könnyebb kaját enni az ünnepi időszakban, vagy egyszerűen kipróbálnának valami mást is, mint a megszokott. A húsmentes töltött káposzta nem akar semmit helyettesíteni vagy másolni: egyszerűen csak egy izgalmas, jól működő étel, amit simán fel lehet pakolni a családi asztalra anélkül, hogy bárkinek hiányérzete lenne.
A húsmentes töltött káposzta sütőben sütve igazán ütős kaja, mégsem telik sok időbe elkészíteni. Ha bejött, itt van még három vega karácsonyi recept!
Barna sörös vega zöldségpörkölt burgonyakrokettel
Ha tetszett a húsmentes töltött káposzta sütőben sütve receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!



