Vegetáriánus ételek

Barnasörösvegazöldségpörköltburgonyakrokettel

Barna sörös vega zöldségpörkölt burgonyakrokettel
Barna sörös vega zöldségpörkölt burgonyakrokettel

Hozzávalók
80 g
kókuszolaj
3 db
vöröshagyma
(150 g/db)
4 db
paradicsom
(90 g/db)
3 db
tv-paprika
(100 g/db)
bors
8 gerezd
fokhagyma
2 ek
őrölt fűszerpaprika
1 tk
őrölt fűszerkömény
1 konzerv
sűrített paradicsom
(90 g-os kiszerelés)
500 ml
barna sör
40 ml
szójaszósz
400 g
barna csiperkegomba
3 szál
sárgarépa
(90 g/szál)
0.5 db
zellergumó
(700 g/db)
350 ml
zöldségalaplé
0.5 csokor
petrezselyem
A kroketthez
500 g
tisztított burgonya
180 g
finomliszt
100 g
zsemlemorzsa
2 db
tojás
bors
0.5 tk
őrölt szerecsendió
bő étolaj a sütéshez

Elkészítés
  1. Felhevítjük a kókuszolajat egy lábasban, majd beledobjuk a finomra aprított hagymát, és alaposan lepirítjuk. Mehet hozzá a felkockázott paradicsom és paprika, sózzuk, borsozzuk, beledobjuk a felszeletelt fokhagymagerezdeket is, és 10 perc alatt összerottyantjuk az alapot. 

  2. Megszórjuk a fűszerekkel, hozzáadjuk a sűrített paradicsomot, felöntjük a barna sörrel, és mehet bele a szójaszósz is. Közepes lángon 15 percig főzzük.

  3. Félbevágjuk a gombákat, a sárgarépát és a zellergumót pedig 3-4 cm-es darabokra vágjuk. Beledobjuk őket a pörköltalapba, majd felöntjük a zöldségalaplével, hozzáadjuk a durvára aprított petrezselyem háromnegyedét, és közepesen alacsony lángon 30-35 percig főzzük.

  4. A kroketthez a megtisztított burgonyákat apróra vágjuk, és sós, lobogó vízben puhára főzzük, majd leszűrjük, és krumplinyomón átnyomjuk. Belekeverjük a lisztet, egy evőkanál zsemlemorzsát, a tojásokat és a fűszereket, és összegyúrjuk. A masszát egy habzsákba töltjük, aminek kivágjuk a végét úgy, hogy egy ujjnyi vastag lyuk legyen rajta, és 20-30 grammos nudlikat nyomunk belőle, amiket megforgatunk a maradék zsemlemorzsában. Hűtőbe dobjuk 20 percre, majd négyesével kisütjük őket 160 fokos bő olajban.

  5. Mikor megpuhultak a zöldségek, a kész krokettel tálaljuk a pörköltet, és megszórjuk a maradék aprított petrezselyemmel.

www.streetkitchen.hu

Ez a barna sörös vega pörkölt nem csak úgy „elmegy” hús nélkül – konkrétan új szintre emeli a komfortkaját. Mellé ropogós burgonyakrokettek jönnek, hogy legyen mit tunkolni a sűrű, szaftos, fűszeres alapba.

pictogram

Vega

pictogram

Laktózmentes

Akad otthon néhány paradicsom, paprika, répa, gomba és egy kevés zeller a kamrában? Akkor jó hírünk van: az alap már adott egy fullos vega zöldségpörkölthöz! :D Hidd el, eddig nem ismert ízeket csalogathatsz elő ezekből az alap zöldségekből is ezzel a recepttel.

Hozzávalók

4 főre
80 g
kókuszolaj
3 db
vöröshagyma
(150 g/db)
4 db
paradicsom
(90 g/db)
3 db
tv-paprika
(100 g/db)
bors
8 gerezd
fokhagyma
2 ek
őrölt fűszerpaprika
1 tk
őrölt fűszerkömény
1 konzerv
sűrített paradicsom
(90 g-os kiszerelés)
500 ml
barna sör
40 ml
szójaszósz
400 g
barna csiperkegomba
3 szál
sárgarépa
(90 g/szál)
0.5 db
zellergumó
(700 g/db)
350 ml
zöldségalaplé
0.5 csokor
petrezselyem
A kroketthez
500 g
tisztított burgonya
180 g
finomliszt
100 g
zsemlemorzsa
2 db
tojás
bors
0.5 tk
őrölt szerecsendió
bő étolaj a sütéshez

Elkészítés

  1. Felhevítjük a kókuszolajat egy lábasban, majd beledobjuk a finomra aprított hagymát, és alaposan lepirítjuk. Mehet hozzá a felkockázott paradicsom és paprika, sózzuk, borsozzuk, beledobjuk a felszeletelt fokhagymagerezdeket is, és 10 perc alatt összerottyantjuk az alapot. 

  2. Megszórjuk a fűszerekkel, hozzáadjuk a sűrített paradicsomot, felöntjük a barna sörrel, és mehet bele a szójaszósz is. Közepes lángon 15 percig főzzük.

  3. Félbevágjuk a gombákat, a sárgarépát és a zellergumót pedig 3-4 cm-es darabokra vágjuk. Beledobjuk őket a pörköltalapba, majd felöntjük a zöldségalaplével, hozzáadjuk a durvára aprított petrezselyem háromnegyedét, és közepesen alacsony lángon 30-35 percig főzzük.

  4. A kroketthez a megtisztított burgonyákat apróra vágjuk, és sós, lobogó vízben puhára főzzük, majd leszűrjük, és krumplinyomón átnyomjuk. Belekeverjük a lisztet, egy evőkanál zsemlemorzsát, a tojásokat és a fűszereket, és összegyúrjuk. A masszát egy habzsákba töltjük, aminek kivágjuk a végét úgy, hogy egy ujjnyi vastag lyuk legyen rajta, és 20-30 grammos nudlikat nyomunk belőle, amiket megforgatunk a maradék zsemlemorzsában. Hűtőbe dobjuk 20 percre, majd négyesével kisütjük őket 160 fokos bő olajban.

  5. Mikor megpuhultak a zöldségek, a kész krokettel tálaljuk a pörköltet, és megszórjuk a maradék aprított petrezselyemmel.

szaftos-osszecsapas-6
Barna sörös vega zöldségpörkölt burgonyakrokettel

Ha nincs kedvetek összedobni a burgonyakrokettet házilag, sebaj! Ez a vega pörkölt ugyanolyan jól fog esni tésztával, tarhonyával vagy akár rizzsel tálalva is. És a legjobb, hogy ennek a szaftját is ugyanúgy tunkolhatjátok egy-két karéj kovászos kenyérrel, mint a húsos verziókét! ;)

Még több cuccos, szaftos receptet találtok az újonnan megjelent Szaft könyvünkben! Irány az SK shop, rendeljétek meg most, és készítsétek be a szalvétákat a mennyei, szaftban úszó kajákhoz!

Aki azt mondja, hogy hús nélkül nem lehet fullos pörköltet készíteni, az tuti biztos nem kóstolta még ezeket a vegetáriánus verziókat:

Hús nélkül is tuti: zöldborsópörkölt tarhonyával

Padlizsánpörkölt

Alföldi babpörkölt

Ha tetszett a barna sörös vega zöldségpörkölt burgonyakrokettel receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept

Receptválogatások

Összes cikk megtekintése