Először keményre főzzük a tojásokat bő, sós, forró vízben 10 perc alatt, majd kiszedjük jeges vízbe.
Közben bepácoljuk a csirkét, amihez a joghurtot összekeverjük a kurkumával, a chilivel, a köménnyel, a korianderrel és a sóval. Beleforgatjuk a csirkecombokat, majd hozzáreszeljük a fokhagymát, a gyömbért és a citrom héját, majd belefacsarjuk a citrom levét is. Felhasználásig hűtőbe tesszük.
A rizshez a fűszereket egy kisebb edénybe szórjuk, és közepes lángon kicsit megpirítjuk, hogy illatozzon. Hozzáadjuk a rizst is és felöntjük a vízzel, majd alacsony lángon megpároljuk. Nem fog teljesen megpuhulni a rizs, de ez nem is baj, hiszen majd a csirkével együtt készül el teljesen.
Egy nagyobb edényben kevés vajat vagy gít melegítünk, és megpároljuk benne a szeletekre vágott vöröshagymát, amíg puha nem lesz. Ezután hozzáadjuk a garam masalát és sózzuk. Belepakoljuk a bepácolt csirkecombokat, és kicsit pirítjuk.
Ezután hozzáadjuk az előfőzött fűszeres rizst, ráhalmozzuk a durvára vágott zöldfűszereket és felöntjük az alaplével. Fedő alatt, alacsony lángon 20-25 perc alatt készre pároljuk.
Ez idő alatt van időnk megcsinálni a fűszeres tojásokat, amihez a lehűtött tojásokat megpucoljuk. Egy serpenyőben felolvasztjuk a vajat és hozzáadjuk a fűszereket, amiket kicsit pirítunk, majd beleforgatjuk a tojásokat és további 5 percig pirítjuk, miközben locsolgatjuk a fűszeres vajjal.
Amikor elkészült a biryani, kicsit pihentetjük, majd óvatosan elkeverjük. Egy nagy tálra halmozzuk az egészet és forrón tálaljuk, a kurkumás tojásokkal körbepakolva. Megszórjuk friss korianderrel, mentával és egy kevés hűs joghurtot is adhatunk mellé.
Húsos-tojásosbiryani
Különösen megnyugtató tud lenni, amikor a fűszerek illata lassan betölti a konyhát, és tudjuk, hogy valami igazán finom készül. A biryani nemcsak egy étel, hanem egy kisebb utazás Indiába. Amikor ezt a változatot készítjük, a szaftos csirkehús, az aranyszínűre pirított tojások és a fűszeres rizs rétegei gyönyörűen összeérnek. Minden réteg egy kicsit más ízt rejt – igazi keleti varázst adnak az ételnek.
A húsos-tojásos biryani egyszerre testes, fűszeres, tartalmas, amiben a tojás nemcsak plusz fehérje, hanem szuperül passzol hozzá az erőteljes indiai fűszerekhez is.
Hozzávalók
A rizshez
A tojásokhoz
A tálaláshoz
Elkészítés
Először keményre főzzük a tojásokat bő, sós, forró vízben 10 perc alatt, majd kiszedjük jeges vízbe.
Közben bepácoljuk a csirkét, amihez a joghurtot összekeverjük a kurkumával, a chilivel, a köménnyel, a korianderrel és a sóval. Beleforgatjuk a csirkecombokat, majd hozzáreszeljük a fokhagymát, a gyömbért és a citrom héját, majd belefacsarjuk a citrom levét is. Felhasználásig hűtőbe tesszük.
A rizshez a fűszereket egy kisebb edénybe szórjuk, és közepes lángon kicsit megpirítjuk, hogy illatozzon. Hozzáadjuk a rizst is és felöntjük a vízzel, majd alacsony lángon megpároljuk. Nem fog teljesen megpuhulni a rizs, de ez nem is baj, hiszen majd a csirkével együtt készül el teljesen.
Egy nagyobb edényben kevés vajat vagy gít melegítünk, és megpároljuk benne a szeletekre vágott vöröshagymát, amíg puha nem lesz. Ezután hozzáadjuk a garam masalát és sózzuk. Belepakoljuk a bepácolt csirkecombokat, és kicsit pirítjuk.
Ezután hozzáadjuk az előfőzött fűszeres rizst, ráhalmozzuk a durvára vágott zöldfűszereket és felöntjük az alaplével. Fedő alatt, alacsony lángon 20-25 perc alatt készre pároljuk.
Ez idő alatt van időnk megcsinálni a fűszeres tojásokat, amihez a lehűtött tojásokat megpucoljuk. Egy serpenyőben felolvasztjuk a vajat és hozzáadjuk a fűszereket, amiket kicsit pirítunk, majd beleforgatjuk a tojásokat és további 5 percig pirítjuk, miközben locsolgatjuk a fűszeres vajjal.
Amikor elkészült a biryani, kicsit pihentetjük, majd óvatosan elkeverjük. Egy nagy tálra halmozzuk az egészet és forrón tálaljuk, a kurkumás tojásokkal körbepakolva. Megszórjuk friss korianderrel, mentával és egy kevés hűs joghurtot is adhatunk mellé.

Az indiai konyha annyira gazdag, változatos és rétegelt, hogy szinte lehetetlen pár mondatban összefoglalni – de azért megpróbáljuk. Ami biztos: ízgazdagság, fűszerek bátor használata, és az alapanyagok kreatív, sokszor meglepően egyszerű felhasználása jellemzi.
A húsos-tojásos biryani mellett ezeket is próbáld ki!
Ha tetszett a húsos-tojásos biryani receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!



-huU69M.webp)