Tojásos ételek

Húsos-tojásosbiryani

Húsos-tojásos biryani
Húsos-tojásos biryani

Hozzávalók
200 ml
görög joghurt
1 tk
kurkuma
1 tk
chilipor
1 tk
őrölt kömény
1 tk
őrölt koriander
1 tk
4 db
csirkealsócomb
5 gerezd
fokhagyma
2
gyömbér
0.5 db
citrom
3 ek
vaj
1 fej
vöröshagyma
(100 g/fej)
6 szem
zöld kardamom
1 db
fahéjrúd
1 ek
garam masala
0.25 csokor
koriander
0.25 csokor
menta
300 ml
zöldségalaplé
A rizshez
3 db
babérlevél
15 db
szegfűszeg
2 db
fahéjrúd
0.5 tk
római kömény
300 g
basmati rizs
300 ml
víz
A tojásokhoz
4 db
tojás
2 ek
vaj
1 tk
kurkuma
0.5 tk
római kömény
0.5 tk
chilipor
A tálaláshoz
0.25 csokor
koriander
0.25 csokor
menta
100 g
görög joghurt

Elkészítés
  1. Először keményre főzzük a tojásokat bő, sós, forró vízben 10 perc alatt, majd kiszedjük jeges vízbe.

  2. Közben bepácoljuk a csirkét, amihez a joghurtot összekeverjük a kurkumával, a chilivel, a köménnyel, a korianderrel és a sóval. Beleforgatjuk a csirkecombokat, majd hozzáreszeljük a fokhagymát, a gyömbért és a citrom héját, majd belefacsarjuk a citrom levét is. Felhasználásig hűtőbe tesszük.

  3. A rizshez a fűszereket egy kisebb edénybe szórjuk, és közepes lángon kicsit megpirítjuk, hogy illatozzon. Hozzáadjuk a rizst is és felöntjük a vízzel, majd alacsony lángon megpároljuk. Nem fog teljesen megpuhulni a rizs, de ez nem is baj, hiszen majd a csirkével együtt készül el teljesen. 

  4. Egy nagyobb edényben kevés vajat vagy gít melegítünk, és megpároljuk benne a szeletekre vágott vöröshagymát, amíg puha nem lesz. Ezután hozzáadjuk a garam masalát és sózzuk. Belepakoljuk a bepácolt csirkecombokat, és kicsit pirítjuk. 

  5. Ezután hozzáadjuk az előfőzött fűszeres rizst, ráhalmozzuk a durvára vágott zöldfűszereket és felöntjük az alaplével. Fedő alatt, alacsony lángon 20-25 perc alatt készre pároljuk. 

  6. Ez idő alatt van időnk megcsinálni a fűszeres tojásokat, amihez a lehűtött tojásokat megpucoljuk. Egy serpenyőben felolvasztjuk a vajat és hozzáadjuk a fűszereket, amiket kicsit pirítunk, majd beleforgatjuk a tojásokat és további 5 percig pirítjuk, miközben locsolgatjuk a fűszeres vajjal. 

  7. Amikor elkészült a biryani, kicsit pihentetjük, majd óvatosan elkeverjük. Egy nagy tálra halmozzuk az egészet és forrón tálaljuk, a kurkumás tojásokkal körbepakolva. Megszórjuk friss korianderrel, mentával és egy kevés hűs joghurtot is adhatunk mellé.

www.streetkitchen.hu

*Termékmegjelenítést tartalmaz

Különösen megnyugtató tud lenni, amikor a fűszerek illata lassan betölti a konyhát, és tudjuk, hogy valami igazán finom készül. A biryani nemcsak egy étel, hanem egy kisebb utazás Indiába. Amikor ezt a változatot készítjük, a szaftos csirkehús, az aranyszínűre pirított tojások és a fűszeres rizs rétegei gyönyörűen összeérnek. Minden réteg egy kicsit más ízt rejt – igazi keleti varázst adnak az ételnek.

A húsos-tojásos biryani egyszerre testes, fűszeres, tartalmas, amiben a tojás nemcsak plusz fehérje, hanem szuperül passzol hozzá az erőteljes indiai fűszerekhez is.

Hozzávalók

4 főre
200 ml
görög joghurt
1 tk
kurkuma
1 tk
chilipor
1 tk
őrölt kömény
1 tk
őrölt koriander
1 tk
4 db
csirkealsócomb
5 gerezd
fokhagyma
2
gyömbér
0.5 db
citrom
3 ek
vaj
1 fej
vöröshagyma
(100 g/fej)
6 szem
zöld kardamom
1 db
fahéjrúd
1 ek
garam masala
0.25 csokor
koriander
0.25 csokor
menta
300 ml
zöldségalaplé
A rizshez
3 db
babérlevél
15 db
szegfűszeg
2 db
fahéjrúd
0.5 tk
római kömény
300 g
basmati rizs
300 ml
víz
A tojásokhoz
4 db
tojás
2 ek
vaj
1 tk
kurkuma
0.5 tk
római kömény
0.5 tk
chilipor
A tálaláshoz
0.25 csokor
koriander
0.25 csokor
menta
100 g
görög joghurt

Elkészítés

  1. Először keményre főzzük a tojásokat bő, sós, forró vízben 10 perc alatt, majd kiszedjük jeges vízbe.

  2. Közben bepácoljuk a csirkét, amihez a joghurtot összekeverjük a kurkumával, a chilivel, a köménnyel, a korianderrel és a sóval. Beleforgatjuk a csirkecombokat, majd hozzáreszeljük a fokhagymát, a gyömbért és a citrom héját, majd belefacsarjuk a citrom levét is. Felhasználásig hűtőbe tesszük.

  3. A rizshez a fűszereket egy kisebb edénybe szórjuk, és közepes lángon kicsit megpirítjuk, hogy illatozzon. Hozzáadjuk a rizst is és felöntjük a vízzel, majd alacsony lángon megpároljuk. Nem fog teljesen megpuhulni a rizs, de ez nem is baj, hiszen majd a csirkével együtt készül el teljesen. 

  4. Egy nagyobb edényben kevés vajat vagy gít melegítünk, és megpároljuk benne a szeletekre vágott vöröshagymát, amíg puha nem lesz. Ezután hozzáadjuk a garam masalát és sózzuk. Belepakoljuk a bepácolt csirkecombokat, és kicsit pirítjuk. 

  5. Ezután hozzáadjuk az előfőzött fűszeres rizst, ráhalmozzuk a durvára vágott zöldfűszereket és felöntjük az alaplével. Fedő alatt, alacsony lángon 20-25 perc alatt készre pároljuk. 

  6. Ez idő alatt van időnk megcsinálni a fűszeres tojásokat, amihez a lehűtött tojásokat megpucoljuk. Egy serpenyőben felolvasztjuk a vajat és hozzáadjuk a fűszereket, amiket kicsit pirítunk, majd beleforgatjuk a tojásokat és további 5 percig pirítjuk, miközben locsolgatjuk a fűszeres vajjal. 

  7. Amikor elkészült a biryani, kicsit pihentetjük, majd óvatosan elkeverjük. Egy nagy tálra halmozzuk az egészet és forrón tálaljuk, a kurkumás tojásokkal körbepakolva. Megszórjuk friss korianderrel, mentával és egy kevés hűs joghurtot is adhatunk mellé.

Húsos-tojásos biryani
Húsos-tojásos biryani (Fotó: Street Kitchen)

Az indiai konyha annyira gazdag, változatos és rétegelt, hogy szinte lehetetlen pár mondatban összefoglalni – de azért megpróbáljuk. Ami biztos: ízgazdagság, fűszerek bátor használata, és az alapanyagok kreatív, sokszor meglepően egyszerű felhasználása jellemzi.

A húsos-tojásos biryani mellett ezeket is próbáld ki!

Egylábasos csicseriborsós curry

Expressz csirkés biryani

Vöröslencse-dahl céklafasírttal

Ha tetszett a húsos-tojásos biryani receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept

Receptválogatások

Összes cikk megtekintése