Vega kaják

Vöröslencse-dahlcéklafasírttal

Vöröslencse-dahl céklafasírttal

Hozzávalók
A céklafasírthoz
270 g
cékla
100 g
konzerv lencse
60 g
vöröshagyma
1
cm friss gyömbér
2 gerezd
fokhagyma
2 tk
currypor
só, bors
15 g
paradicsompüré
140 g
gluténmentes zabpehelyliszt
kókuszolaj a lekenéshez
A dahlhoz
2 ek
kókuszolaj
200 g
vöröshagyma
3
cm friss gyömbér
4 gerezd
fokhagyma
2 tk
kurkuma
1 tk
kömény
2 tk
koriander
1 tk
fűszerpaprika
2 ek
currypaszta
só, bors
300 g
vörös lencse
240 ml
passata
800 ml
zöldségalaplé
165 ml
konzerv kókusztejszín
1 db
citrom leve

Elkészítés

A vöröslencse-dahl céklafasírttal első lépéseként a megtisztított céklát kisebb kockákra vágjuk és egy aprítógépbe dobjuk, amiben alaposan összezúzzuk. Hozzáadjuk a főtt lencsét, a felaprított vöröshagymát, a gyömbért, a fokhagymát, a curryport, a sót, borsot és a paradicsompürét, majd viszonylag homogén masszává turmixoljuk. 

Az így kapott céklafasírt alapot egy tálban összekeverjük a zabpehelyliszttel, majd 50 grammos golyókat formázunk belőle. Ezeket a golyókat egy sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük, lenyomkodjuk őket, hogy laposabb fasírtokat kapjunk, majd egy szilikonecset segítségével mindegyik oldalát megkenjük egy kevés olvasztott kókuszolajjal. 180 fokra előmelegített sütőben 40 perc alatt készre sütjük a fasírtokat. Ha 5-6 percet várunk miután kikerültek a sütőből, könnyebben leválnak a sütőpapírról.

Amíg a céklafasírt sül, elkészítjük a dahlt. Egy lábasban felolvasztjuk a kókuszolajat, és lepirítjuk benne az apróra vágott vöröshagymát. Mikor a hagyma lepirult, hozzádobjuk a megtisztított és felaprított gyömbért és fokhagymát, majd további 2 percig pirítjuk.

Kisebb lángra kapcsolunk és mehetnek a fűszerek az alaphoz: kurkuma, kömény, koriander, fűszerpaprika, currypaszta, só és bors. Hozzáadjuk a vörös lencsét is, alaposan elkeverjük, majd felöntjük a passatával és a zöldségalaplével. Fedő alatt 25-28 perc alatt puhára főzzük a vörös lencsét. 

Mikor a lencse megpuhult, folyamatos kevergetés mellett hozzáadjuk a kókuszkrémet és beleküldjük egy citrom frissen facsart levét is. 2 perc alatt összerottyantjuk és kész is a dahl.

voroslencse-dahl-ceklafasirttal
Vöröslencse-dahl céklafasírttal (Fotó: Street Kitchen)
  • Elkészítési idő: 50 perc

Még több indiai recept:

Indiai vajas csirke

Kókuszkrémes-currys csirke rizzsel

Vegán tofu tikka masala

www.streetkitchen.hu

Igazán fehérjedús, fitt kaja ez a vöröslencse-dahl, ráadásul egy gluténmentes céklafasírt is készült hozzá.

pictogram

Gluténmentes

pictogram

Laktózmentes

pictogram

Vegán

Hozzávalók

4 főre
A céklafasírthoz
270 g
cékla
100 g
konzerv lencse
60 g
vöröshagyma
1
cm friss gyömbér
2 gerezd
fokhagyma
2 tk
currypor
só, bors
15 g
paradicsompüré
140 g
gluténmentes zabpehelyliszt
kókuszolaj a lekenéshez
A dahlhoz
2 ek
kókuszolaj
200 g
vöröshagyma
3
cm friss gyömbér
4 gerezd
fokhagyma
2 tk
kurkuma
1 tk
kömény
2 tk
koriander
1 tk
fűszerpaprika
2 ek
currypaszta
só, bors
300 g
vörös lencse
240 ml
passata
800 ml
zöldségalaplé
165 ml
konzerv kókusztejszín
1 db
citrom leve

A vöröslencse-dahl céklafasírttal első lépéseként a megtisztított céklát kisebb kockákra vágjuk és egy aprítógépbe dobjuk, amiben alaposan összezúzzuk. Hozzáadjuk a főtt lencsét, a felaprított vöröshagymát, a gyömbért, a fokhagymát, a curryport, a sót, borsot és a paradicsompürét, majd viszonylag homogén masszává turmixoljuk. 

Az így kapott céklafasírt alapot egy tálban összekeverjük a zabpehelyliszttel, majd 50 grammos golyókat formázunk belőle. Ezeket a golyókat egy sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük, lenyomkodjuk őket, hogy laposabb fasírtokat kapjunk, majd egy szilikonecset segítségével mindegyik oldalát megkenjük egy kevés olvasztott kókuszolajjal. 180 fokra előmelegített sütőben 40 perc alatt készre sütjük a fasírtokat. Ha 5-6 percet várunk miután kikerültek a sütőből, könnyebben leválnak a sütőpapírról.

Amíg a céklafasírt sül, elkészítjük a dahlt. Egy lábasban felolvasztjuk a kókuszolajat, és lepirítjuk benne az apróra vágott vöröshagymát. Mikor a hagyma lepirult, hozzádobjuk a megtisztított és felaprított gyömbért és fokhagymát, majd további 2 percig pirítjuk.

Kisebb lángra kapcsolunk és mehetnek a fűszerek az alaphoz: kurkuma, kömény, koriander, fűszerpaprika, currypaszta, só és bors. Hozzáadjuk a vörös lencsét is, alaposan elkeverjük, majd felöntjük a passatával és a zöldségalaplével. Fedő alatt 25-28 perc alatt puhára főzzük a vörös lencsét. 

Mikor a lencse megpuhult, folyamatos kevergetés mellett hozzáadjuk a kókuszkrémet és beleküldjük egy citrom frissen facsart levét is. 2 perc alatt összerottyantjuk és kész is a dahl.

voroslencse-dahl-ceklafasirttal
Vöröslencse-dahl céklafasírttal (Fotó: Street Kitchen)
  • Elkészítési idő: 50 perc

Még több indiai recept:

Indiai vajas csirke

Kókuszkrémes-currys csirke rizzsel

Vegán tofu tikka masala

Ha tetszett a vöröslencse-dahl céklafasírttal receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept