Húsvét

Húsvétibáránysült

Húsvéti báránysült

Hozzávalók
2 db
bárányhátsócsülök
(350 g/db)
1 ek
étolaj
só, bors
2 szál
rozmaring
4 szál
kakukkfű
1 db
citrom
8 gerezd
fokhagyma
1 szál
sárgarépa
(100 g/szál)
1 szál
petrezselyemgyökér
(100 g/szál)
1 fej
vöröshagyma
(120 g/fej)
50 ml
víz
1 ek
méz
1 ek
almaecet

Elkészítés

A húsvéti báránysült tökéletes éke lesz az ünnepi asztalnak, mutatjuk is, hogyan készül!

A báránysülthöz a csülköket bekenjük az olajjal, sózzuk, borsozzuk, és megszórjuk az apróra vágott rozmaring- és kakukkfűlevelekkel, a citrom reszelt héjával, és mindenhova alaposan belemasszírozzuk. 

Vékonyan felszeleteljük a fokhagymát, felkarikázzuk a sárgarépát és a petrezselyemgyökeret 1 cm-es darabokra, a hagymát felcikkezzük és egy kisebb sütőedénybe tesszük őket. Ráfektetjük a csülköket, aláöntjük a vizet, és lefóliázva betesszük a 180 fokra előmelegített sütőbe kb. 2 órára, míg teljesen meg nem puhul. 

Ha hústűvel megszúrjuk és tényleg puha a hús, akkor levesszük róla a fóliát. 

Egy kisebb edényben összekeverjük a mézet az almaecettel, és bekenjük vele a csülköket, majd visszatesszük a sütőbe további 20 percre, míg szép kérgesre sül a hús és rákaramellizálódik a mézes bevonat. 

Húsvéti báránysült
Húsvéti báránysült (Fotó: Street Kitchen)
  • Elkészítési idő: kb. 30 perc
  • Sütési idő: kb. 2 óra 20 perc

Egy éven át annyira várjuk, hogy végre ismét lehessen a húsvéthoz kapcsolódó ételeket enni, hogy elfelejtjük, hogy év közben is van létjogosultsága ezeknek. A húsvéti báránysült is egy tökéletes példa erre, de ha megadnád a módját egy-egy ebédnek, akkor van pár tippünk:

Bárányborda mentás zöldborsópürével

Sült báránylábszár sütőtökös burgonyapürével

Párolt báránycsülök navarin módra bébizöldségekkel

www.streetkitchen.hu

A húsvét egyik legelterjedtebb jelképe világszerte a bárány. És ha már húsvétkor ünneplőbe öltöztetjük az ebédlőasztalt, akkor miért ne lehetne egy fejedelmi báránysültet összedobni. Mutatom, hogy én miképp készítem. És nemcsak csülökből lehet elkészíteni, hanem combból vagy lapockából is. Amire érdemes odafigyelni, hogy csontos legyen a hús, mert sokkal ízletesebb lesz tőle a sültünk.

Hozzávalók

2 főre
2 db
bárányhátsócsülök
(350 g/db)
1 ek
étolaj
só, bors
2 szál
rozmaring
4 szál
kakukkfű
1 db
citrom
8 gerezd
fokhagyma
1 szál
sárgarépa
(100 g/szál)
1 szál
petrezselyemgyökér
(100 g/szál)
1 fej
vöröshagyma
(120 g/fej)
50 ml
víz
1 ek
méz
1 ek
almaecet

A húsvéti báránysült tökéletes éke lesz az ünnepi asztalnak, mutatjuk is, hogyan készül!

A báránysülthöz a csülköket bekenjük az olajjal, sózzuk, borsozzuk, és megszórjuk az apróra vágott rozmaring- és kakukkfűlevelekkel, a citrom reszelt héjával, és mindenhova alaposan belemasszírozzuk. 

Vékonyan felszeleteljük a fokhagymát, felkarikázzuk a sárgarépát és a petrezselyemgyökeret 1 cm-es darabokra, a hagymát felcikkezzük és egy kisebb sütőedénybe tesszük őket. Ráfektetjük a csülköket, aláöntjük a vizet, és lefóliázva betesszük a 180 fokra előmelegített sütőbe kb. 2 órára, míg teljesen meg nem puhul. 

Ha hústűvel megszúrjuk és tényleg puha a hús, akkor levesszük róla a fóliát. 

Egy kisebb edényben összekeverjük a mézet az almaecettel, és bekenjük vele a csülköket, majd visszatesszük a sütőbe további 20 percre, míg szép kérgesre sül a hús és rákaramellizálódik a mézes bevonat. 

Húsvéti báránysült
Húsvéti báránysült (Fotó: Street Kitchen)
  • Elkészítési idő: kb. 30 perc
  • Sütési idő: kb. 2 óra 20 perc

Egy éven át annyira várjuk, hogy végre ismét lehessen a húsvéthoz kapcsolódó ételeket enni, hogy elfelejtjük, hogy év közben is van létjogosultsága ezeknek. A húsvéti báránysült is egy tökéletes példa erre, de ha megadnád a módját egy-egy ebédnek, akkor van pár tippünk:

Bárányborda mentás zöldborsópürével

Sült báránylábszár sütőtökös burgonyapürével

Párolt báránycsülök navarin módra bébizöldségekkel

Ha tetszett a Húsvéti báránysült receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept