A legfontosabb szempont a legjobb hamburger húspogácsa esetében maga a hús kiválasztása. Jó minőségű, legalább 20%-os zsírtartalmú marhahúst válasszunk. Ha színtiszta hússal dolgozunk, akkor nagy valószínűséggel szétesik majd a húspogácsánk és még valószínűbb, hogy szárazra sül.
Hamburgerhús ízesítése:
Klasszikusan a húspogácsát egyáltalán nem kell ízesíteni. Ha mégis szeretnénk némi plusz ízt adni neki, akkor használjunk 500 grammonként 1 teáskanál Worcester-szószt, 1 nagy csipet borsot és 1 gerezd zúzott fokhagymát. Sóval csak sütés után szórjuk meg, mert vízelvonó hatása miatt kiszárítja a húst.

Házi hamburger húspogácsa sütése:
Ha nem egy teljesen átsült hamburger húst szeretnénk kapni, nem érdemes 160 g-nál kisebb pogácsákat formázni, mert nem fogjuk tudni medium készültségre sütni, mivel pillanatok alatt átsül. A húst sütés előtt legalább 15-20 perccel érdemes kivenni a hűtőből, hiszen a szobahőmérsékletű hús süthető a legkevesebb folyadékveszteséggel.
Az alaposan összenyomkodott húsgombócokat 2 cm vastag korongokká lapítjuk, és száraz, forró, de nem füstölgő serpenyőben, oldalanként 2-2 perc alatt elősütjük, majd 200 fokra előmelegített sütőbe tesszük 5 percre. Miután kivettük a sütőből, sózzuk, még forrón rátesszük a sajtot, és hagyjuk, hogy ráolvadjon.
Ha a well-done készültség a cél, akkor a sütési időt 10 percre növeljük.
