Pékség

Ígysüssünnepifahéjas-narancsoskalácsot!

Így süss ünnepi fahéjas-narancsos kalácsot!

Hozzávalók
A tésztához
170 ml
langyos tej
1 nagy ek
porcukor
1 csomag
szárított élesztő (7g)
1 db
tojás
1 db
tojássárgája
70 g
kristálycukor
380 g
liszt
100 g
puha vaj
A töltelékhez
100 g
olvasztott vaj
100 g
kristálycukor
2 ek
őrölt fahéj
100 g
apróra vágott kandírozott narancshéj
A lekenéshez
1 ek
tej
1 db

Elkészítés
Fotó: Szilágyi NóriA langyos tejbe szórjuk a porcukrot és az élesztőt és hagyjuk pár percig pihenni. Egy tálba rakjuk a lisztet, a tojássárgáját és az egész tojást, beleöntjük az élesztős tejet és elkezdjük összekeverni a tésztát. Mikor nagyjából összeállt, hozzáadjuk a puha vajat és bedagasztjuk a tésztát. Mikor összeállt, lisztezett deszkán gombócot formázunk belőle, megszórjuk kevés liszttel, letakarjuk és kb. 40 percig kelesztjük. [caption id="attachment_12159488" align="aligncenter" width="853"]
Fotó: Szilágyi Nóri[/caption]Mikor megkelt, lisztezett deszkán kinyújtjuk a tésztát, megkenjük az olvasztott vaj ⅔-ával, megszórjuk a cukorral, fahéjjal és kandírozott naranccsal és végül meglocsoljuk a maradék vajjal. Feltekerjük a tésztát, megcsavarjuk és belerakjuk a formába, majd letakarva kelni hagyjuk 30 percig. Mikor megkelt, lekenjük enyhén felvert tojás és tej keverékével és 175 fokos sütőben kb. 40-45 perc alatt készre sütjük. (Ha túl lágynak tűnik, de már barnul a teteje, letakarjuk alufóliával, hogy nehogy megégjen.)[caption id="attachment_12159489" align="aligncenter" width="1280"]
Fotó: Szilágyi Nóri[/caption]

www.streetkitchen.hu

Néhány szelet kalács, egy kis vajjal vagy lekvárral megkenve...tökéletes reggelinek hangzik,nem? Na de az ünnepekkor persze ezt a műfajt is érdemes kicsit extrázni. Ha már sütöttetek perfekt kalácsot és netán a leopárd kalácson is túl vagytok, akkor itt van egy fahéjas, kandírozott narancsos verzió, ami garantáltan az ünnepi asztalok sztárja lesz!

Hozzávalók

1 db 28x10 cm-es formához
A tésztához
170 ml
langyos tej
1 nagy ek
porcukor
1 csomag
szárított élesztő (7g)
1 db
tojás
1 db
tojássárgája
70 g
kristálycukor
380 g
liszt
100 g
puha vaj
A töltelékhez
100 g
olvasztott vaj
100 g
kristálycukor
2 ek
őrölt fahéj
100 g
apróra vágott kandírozott narancshéj
A lekenéshez
1 ek
tej
1 db
Fotó: Szilágyi NóriA langyos tejbe szórjuk a porcukrot és az élesztőt és hagyjuk pár percig pihenni. Egy tálba rakjuk a lisztet, a tojássárgáját és az egész tojást, beleöntjük az élesztős tejet és elkezdjük összekeverni a tésztát. Mikor nagyjából összeállt, hozzáadjuk a puha vajat és bedagasztjuk a tésztát. Mikor összeállt, lisztezett deszkán gombócot formázunk belőle, megszórjuk kevés liszttel, letakarjuk és kb. 40 percig kelesztjük. [caption id="attachment_12159488" align="aligncenter" width="853"]
Fotó: Szilágyi Nóri[/caption]Mikor megkelt, lisztezett deszkán kinyújtjuk a tésztát, megkenjük az olvasztott vaj ⅔-ával, megszórjuk a cukorral, fahéjjal és kandírozott naranccsal és végül meglocsoljuk a maradék vajjal. Feltekerjük a tésztát, megcsavarjuk és belerakjuk a formába, majd letakarva kelni hagyjuk 30 percig. Mikor megkelt, lekenjük enyhén felvert tojás és tej keverékével és 175 fokos sütőben kb. 40-45 perc alatt készre sütjük. (Ha túl lágynak tűnik, de már barnul a teteje, letakarjuk alufóliával, hogy nehogy megégjen.)[caption id="attachment_12159489" align="aligncenter" width="1280"]
Fotó: Szilágyi Nóri[/caption]

Ha tetszett az Így süss ünnepi fahéjas-narancsos kalácsot! receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept