Húsételek

Indiaikarácsony:mughlaicsirke

Indiai karácsony: mughlai csirke

Hozzávalók
A raguhoz
150 g
blansírozott mandula
500 g
csirkemellfilé
3 ek
olívaolaj
só, bors
1 fej
nagyobb vöröshagyma
2 tk
reszelt friss gyömbér
5 gerezd
fokhagyma
0.5 db
lime leve
200 ml
víz
160 ml
kókusztejszín
1 nagy csokor
friss koriander
A curry pasztához
3 gerezd
fokhagyma
1 mk
2 tk
reszelt friss gyömbér
1 tk
garam masala
2 csipet
fahéj
1 mk
őrölt kardamom
1 mk
őrölt kömény
1 mk
őrölt római kömény
1 mk
őrölt koriander
1 tk
őrölt chili
1 mk
kurkuma
2 ek
olaj
A rizshez
200 g
jázmin rizs
1 ek
olaj
3 szem
kardamom mag
1 mk

Elkészítés
A curry pasztához a fokhagymát egy mozsárban vagy aprítógépben a sóval lepürésítjük. Beleöntjük a többi hozzávalót is, majd krémesre pépesítjük.
Egy száraz serpenyőben nagyon halványan lepirítjuk a mandulát, majd robotgépbe tesszük és addig zúzzuk, amíg krémes állagú nem lesz, majd kiszedjük egy tálba.
A csirkemellet tetszőleges nagyságú szeletekre vágjuk, sózzuk, borsozzuk és a serpenyőben magas hőfokon 2 evőkanál olajon lepirítjuk, kiszedjük ezt is. A visszamaradt szaftra rakunk még 1 evőkanál olajat és elkezdjük pirítani a nagyon apróra vágott vöröshagymát, fokhagymát, gyömbért. Hogy még tökéletesebb legyen, ezt is lezúzzuk aprítógépben, hogy püré állagot kapjon, így lesz igazán krémes a szaft. 2-3 perc pirítás után rárakjuk a curry pasztát és azzal is jó alaposan megpirítjuk. Felöntjük a vízzel, elkeverjük, és ha felforrt az egész, lejjebb vesszük a lángot, belekeverjük a kókusztejszínt, a lime levét és a mandulakrémet.
Visszatesszük a húsokat és rotyogtatjuk még 10-15 percig. Közben egy lábasban kevés olajon elkezdjük  pirítani a kardamom magokat. Ha már illatozik, mehet rá a rizs, sózzuk, majd felöntjük a vízzel. Ha felforrt, takaréklángon, lefedve puhára pároljuk a rizst. Ha elkészült a hús is, akkor a friss koriander szárát apróra vágjuk, belekeverjük a rizsbe, a leveleket pedig a húshoz szórjuk és már tálalhatunk is.

www.streetkitchen.hu

Szokatlan, hogy egy indiai receptet a karácsony kategóriába sorolunk, de utánaolvastam és ezt a mughlai csirkét szinte minden oldalon karácsonyi receptnek írták. Nem véletlenül, mert még több ízt tartalmaz, mint alapjáraton a curry, plusz a mandulakrémtől annyira krémes lesz, hogy ti is erősen el fogtok gondolkodni azon, hogy ha szenteste nem is, de mondjuk másnap, vagy harmadnap megfőzzétek! :P

Hozzávalók

2 főre
A raguhoz
150 g
blansírozott mandula
500 g
csirkemellfilé
3 ek
olívaolaj
só, bors
1 fej
nagyobb vöröshagyma
2 tk
reszelt friss gyömbér
5 gerezd
fokhagyma
0.5 db
lime leve
200 ml
víz
160 ml
kókusztejszín
1 nagy csokor
friss koriander
A curry pasztához
3 gerezd
fokhagyma
1 mk
2 tk
reszelt friss gyömbér
1 tk
garam masala
2 csipet
fahéj
1 mk
őrölt kardamom
1 mk
őrölt kömény
1 mk
őrölt római kömény
1 mk
őrölt koriander
1 tk
őrölt chili
1 mk
kurkuma
2 ek
olaj
A rizshez
200 g
jázmin rizs
1 ek
olaj
3 szem
kardamom mag
1 mk
A curry pasztához a fokhagymát egy mozsárban vagy aprítógépben a sóval lepürésítjük. Beleöntjük a többi hozzávalót is, majd krémesre pépesítjük.
Egy száraz serpenyőben nagyon halványan lepirítjuk a mandulát, majd robotgépbe tesszük és addig zúzzuk, amíg krémes állagú nem lesz, majd kiszedjük egy tálba.
A csirkemellet tetszőleges nagyságú szeletekre vágjuk, sózzuk, borsozzuk és a serpenyőben magas hőfokon 2 evőkanál olajon lepirítjuk, kiszedjük ezt is. A visszamaradt szaftra rakunk még 1 evőkanál olajat és elkezdjük pirítani a nagyon apróra vágott vöröshagymát, fokhagymát, gyömbért. Hogy még tökéletesebb legyen, ezt is lezúzzuk aprítógépben, hogy püré állagot kapjon, így lesz igazán krémes a szaft. 2-3 perc pirítás után rárakjuk a curry pasztát és azzal is jó alaposan megpirítjuk. Felöntjük a vízzel, elkeverjük, és ha felforrt az egész, lejjebb vesszük a lángot, belekeverjük a kókusztejszínt, a lime levét és a mandulakrémet.
Visszatesszük a húsokat és rotyogtatjuk még 10-15 percig. Közben egy lábasban kevés olajon elkezdjük  pirítani a kardamom magokat. Ha már illatozik, mehet rá a rizs, sózzuk, majd felöntjük a vízzel. Ha felforrt, takaréklángon, lefedve puhára pároljuk a rizst. Ha elkészült a hús is, akkor a friss koriander szárát apróra vágjuk, belekeverjük a rizsbe, a leveleket pedig a húshoz szórjuk és már tálalhatunk is.

Ha tetszett az Indiai karácsony: mughlai csirke receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept