Barackos sütik

Joghurtosbarackossüti

Joghurtos barackos süti
joghurtos-barackos-suti

Hozzávalók
77 g
vaj
77 g
porcukor
77 g
tojás
65 g
finomliszt
12 g
kakaópor
A mousse-hoz
5 db
lapzselatin
200 ml
tej
80 g
kristálycukor
80 g
tojássárgája
30 ml
vaníliaaroma
1 csipet
160 g
mascarpone
160 g
görög joghurt
120 g
tejszín
A barackzseléhez
400 g
őszibarack
150 g
kristálycukor
5 db
lapzselatin
A tálaláshoz
friss őszibarack

Elkészítés
  1. Első lépésként a piskótát készítjük el, amihez a szoba-hőmérsékletű vajat kihabosítjuk a porcukorral, majd hozzáadjuk a tojásokat és tovább habosítjuk. Spatulával hozzákeverjük a lisztet és a kakaóport is.

  2. Egy 22 cm átmérőjű gyűrűbe vagy tortaformába öntjük a tésztát, és a 175 fokra előmelegített sütőben 8-10 perc alatt készre sütjük.

  3. A mousse-hoz a zselatinlapokat hideg vízbe áztatjuk, majd angol krémet főzünk, amihez a tejet a cukorral, a tojássárgájával, a vaníliaaromával és egy csipet sóval 80 fokig hevítünk állandó keverés mellett. Ha elérte a kívánt hőfokot, félrehúzzuk, beletesszük a kinyomkodott zselatinlapokat és elkeverjük.

  4. Hozzákeverjük a mascarponét és a joghurtot is, majd szoba-hőmérsékletűre hűtjük.

  5. A tejszínt háromnegyedig felverjük és hozzáforgatjuk. 

  6. A piskótát vagy a tortaformában hagyjuk, ha azt használtunk, vagy egy tortakarikát teszünk köré, fóliát helyezünk el a karika mentén, hogy ne ragadjon a karika falához a desszertünk, és beleöntjük a joghurtos mousse-t, majd hűtőbe tesszük addig, amíg meg nem dermed, kb. 4-5 órára.

  7. A barackzseléhez a zselatinlapokat hideg vízbe áztatjuk. Egy gyorsforralóban forrásig melegítjük a kimagozott és félbevágott barackot a cukorral, majd botmixerrel pürésítjük. Nem hámozzuk meg, hisz a gyönyörű színét a barack héja fogja adni. Ha szeretnénk, le lehet szűrni. Hozzáadjuk a zselatinlapokat, és szobahőmérsékleten hűlni hagyjuk kb. 30 percig.

  8. A mousse-t kivesszük a hűtőből, és a zselét a tetejére öntjük.

  9. Visszatesszük a hűtőbe, amíg meg nem dermed, majd friss őszibarackkal tálaljuk.

www.streetkitchen.hu

Könnyű kakaós piskótaalap, selymes vaníliás joghurtmousse és gyümölcsösen friss barackzselé találkozik ebben a gyönyörű, látványos desszertben. Egy harapás, és rögtön olyan, mintha a legjobb nyári pillanatokat élnéd újra – ezt tényleg muszáj kipróbálnod!

Ez a joghurtos barackos süti maga a nyár egyetlen szeletben! A lépések jól követhetők, így bátran nekiállhatnak kezdők is – csak egy kis türelem kell a pihentetéshez. :)

Hozzávalók

1 22 cm-es tortaformához
77 g
vaj
77 g
porcukor
77 g
tojás
65 g
finomliszt
12 g
kakaópor
A mousse-hoz
5 db
lapzselatin
200 ml
tej
80 g
kristálycukor
80 g
tojássárgája
30 ml
vaníliaaroma
1 csipet
160 g
mascarpone
160 g
görög joghurt
120 g
tejszín
A barackzseléhez
400 g
őszibarack
150 g
kristálycukor
5 db
lapzselatin
A tálaláshoz
friss őszibarack

Elkészítés

  1. Első lépésként a piskótát készítjük el, amihez a szoba-hőmérsékletű vajat kihabosítjuk a porcukorral, majd hozzáadjuk a tojásokat és tovább habosítjuk. Spatulával hozzákeverjük a lisztet és a kakaóport is.

  2. Egy 22 cm átmérőjű gyűrűbe vagy tortaformába öntjük a tésztát, és a 175 fokra előmelegített sütőben 8-10 perc alatt készre sütjük.

  3. A mousse-hoz a zselatinlapokat hideg vízbe áztatjuk, majd angol krémet főzünk, amihez a tejet a cukorral, a tojássárgájával, a vaníliaaromával és egy csipet sóval 80 fokig hevítünk állandó keverés mellett. Ha elérte a kívánt hőfokot, félrehúzzuk, beletesszük a kinyomkodott zselatinlapokat és elkeverjük.

  4. Hozzákeverjük a mascarponét és a joghurtot is, majd szoba-hőmérsékletűre hűtjük.

  5. A tejszínt háromnegyedig felverjük és hozzáforgatjuk. 

  6. A piskótát vagy a tortaformában hagyjuk, ha azt használtunk, vagy egy tortakarikát teszünk köré, fóliát helyezünk el a karika mentén, hogy ne ragadjon a karika falához a desszertünk, és beleöntjük a joghurtos mousse-t, majd hűtőbe tesszük addig, amíg meg nem dermed, kb. 4-5 órára.

  7. A barackzseléhez a zselatinlapokat hideg vízbe áztatjuk. Egy gyorsforralóban forrásig melegítjük a kimagozott és félbevágott barackot a cukorral, majd botmixerrel pürésítjük. Nem hámozzuk meg, hisz a gyönyörű színét a barack héja fogja adni. Ha szeretnénk, le lehet szűrni. Hozzáadjuk a zselatinlapokat, és szobahőmérsékleten hűlni hagyjuk kb. 30 percig.

  8. A mousse-t kivesszük a hűtőből, és a zselét a tetejére öntjük.

  9. Visszatesszük a hűtőbe, amíg meg nem dermed, majd friss őszibarackkal tálaljuk.

joghurtos-barackos-suti-5
Joghurtos barackos süti (Fotó: Street Kitchen)

Tipp: használhatod a kedvenc gyümölcsöd, viszont ha savasabb gyümit választanál, mint például a maracuja, adj hozzá plusz 1 zselatinlapot. 

Tipp 2: ha szeretnéd, kifagyaszthatod a zselét egy zsírpapíron, tortagyűrűbe öntve, és a mousse közé rakhatod, nem a tetejére.


A joghurtos barackos süti után kedvet kaptál még több barackos sütihez? Íme, itt van még három tutiság!

Barackos tiramisu

Fordított barackos lepény

Barackos-túrós párna

Ha tetszett a Joghurtos barackos süti receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept