Kids

Kakaósgombóc

Kakaós gombóc
Kakaós gombóc tálcán

Hozzávalók
1 kg
tisztított krumpli
200 g
finomliszt + a nyújtáshoz
60 g
keményítő
1 ek
búzadara
30 g
olvasztott vaj
1 db
tojás
1 csipet
A töltelékhez
200 g
vaj
3 ek
holland kakaópor
100 g
kristálycukor
A morzsához
180 g
zsemlemorzsa
30 g
vaj
1 mk
őrölt fahéj
1 ek
barna cukor

Elkészítés
  1. A tésztához a krumplit megtisztítjuk, 3 cm-es darabokra kockázzuk, és enyhén sós vízben puhára főzzük, majd még forrón áttörjük. Szétterítjük és hagyjuk teljesen kihűlni. 

  2. A töltelékhez a vajat felkockázzuk és hűtőbe rakjuk. A kakaót pedig összekeverjük a cukorral. 

  3. A kihűlt, áttört krumplihoz keverjük a tészta többi hozzávalóját, alaposan összegyúrjuk, és liszttel bőven megszórt deszkán 0,5 cm vastagra nyújtjuk. A kinyújtott tésztából kb. 8 cm-es négyzeteket vágunk, mindegyik közepébe teszünk egy kocka vajat és egy evőkanálnyi cukros-kakaós keveréket. 

  4. Összecsípjük a sarkait, gombócot formázunk belőle és gyöngyöző, enyhén cukros és sós vízben kb. 10 perc alatt kifőzzük őket. Mikor feljöttek a víz tetejére, még 2 percig főzzük.

  5. A tészta leeső részeit újra összegyúrjuk, kinyújtjuk és méretre vágjuk, majd betöltjük és kifőzzük.

  6. A zsemlemorzsát száraz, közepesen forró serpenyőben aranybarnára pirítjuk, majd hozzákeverjük a vajat, és ha kicsit hűlt, a fahéjat és a cukrot is. A kifőtt gombócokat meghempergetjük a morzsában, és forrón tálaljuk.


www.streetkitchen.hu

Az édes gombócok tárháza szinte végtelen, túrós, szilvás, barackos, mákos, pudingos, és most itt a kakaós receptje is. Aztán jöhet a gombócevő verseny, csak legyen valaki, aki győzi gyártani őket.

A kakaós gombóc az a fajta édesség, ami gyerekkorunkból köszön vissza, mégis bármikor jöhet – mert egyszerre puha, meleg, édes és otthonos. A gombócokat kifőzés után vajban pirított zsemlemorzsába hempergeted, de akár darált dióba vagy mandulába is forgathatod, ha kicsit ünnepibbre hangolnád.

Hozzávalók

20 db gombóchoz
1 kg
tisztított krumpli
200 g
finomliszt + a nyújtáshoz
60 g
keményítő
1 ek
búzadara
30 g
olvasztott vaj
1 db
tojás
1 csipet
A töltelékhez
200 g
vaj
3 ek
holland kakaópor
100 g
kristálycukor
A morzsához
180 g
zsemlemorzsa
30 g
vaj
1 mk
őrölt fahéj
1 ek
barna cukor

Elkészítés

  1. A tésztához a krumplit megtisztítjuk, 3 cm-es darabokra kockázzuk, és enyhén sós vízben puhára főzzük, majd még forrón áttörjük. Szétterítjük és hagyjuk teljesen kihűlni. 

  2. A töltelékhez a vajat felkockázzuk és hűtőbe rakjuk. A kakaót pedig összekeverjük a cukorral. 

  3. A kihűlt, áttört krumplihoz keverjük a tészta többi hozzávalóját, alaposan összegyúrjuk, és liszttel bőven megszórt deszkán 0,5 cm vastagra nyújtjuk. A kinyújtott tésztából kb. 8 cm-es négyzeteket vágunk, mindegyik közepébe teszünk egy kocka vajat és egy evőkanálnyi cukros-kakaós keveréket. 

  4. Összecsípjük a sarkait, gombócot formázunk belőle és gyöngyöző, enyhén cukros és sós vízben kb. 10 perc alatt kifőzzük őket. Mikor feljöttek a víz tetejére, még 2 percig főzzük.

  5. A tészta leeső részeit újra összegyúrjuk, kinyújtjuk és méretre vágjuk, majd betöltjük és kifőzzük.

  6. A zsemlemorzsát száraz, közepesen forró serpenyőben aranybarnára pirítjuk, majd hozzákeverjük a vajat, és ha kicsit hűlt, a fahéjat és a cukrot is. A kifőtt gombócokat meghempergetjük a morzsában, és forrón tálaljuk.


Kakaós gombóc tálcán
Kakaós gombóc (Fotó: Street Kitchen)

Az áttört főtt krumpli mindenképp legyen teljesen hideg, amikor összeállítjuk a tésztát, különben ragacsos lesz és túl sok extra lisztet kellene hozzáadni, hogy kezelhető legyen. Ezért a krumplit akár előző nap is meg lehet főzni, áttörni és hagyni kihűlni. Így biztosan csak a szükséges mennyiségű lisztet fogja felvenni a tészta. 

A kakaós gombóc mellett még más gombócaink is vannak!

Barackos gombóc

Szilvás gombóc

Fehér és étcsokival töltött gombóc

Ha tetszett a Kakaós gombóc receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept