A tésztához a krumplit megtisztítjuk, 3 cm-es darabokra kockázzuk, és enyhén sós vízben puhára főzzük, majd még forrón áttörjük. Szétterítjük és hagyjuk teljesen kihűlni.
A töltelékhez a vajat felkockázzuk és hűtőbe rakjuk. A kakaót pedig összekeverjük a cukorral.
A kihűlt, áttört krumplihoz keverjük a tészta többi hozzávalóját, alaposan összegyúrjuk, és liszttel bőven megszórt deszkán 0,5 cm vastagra nyújtjuk. A kinyújtott tésztából kb. 8 cm-es négyzeteket vágunk, mindegyik közepébe teszünk egy kocka vajat és egy evőkanálnyi cukros-kakaós keveréket.
Összecsípjük a sarkait, gombócot formázunk belőle és gyöngyöző, enyhén cukros és sós vízben kb. 10 perc alatt kifőzzük őket. Mikor feljöttek a víz tetejére, még 2 percig főzzük.
A tészta leeső részeit újra összegyúrjuk, kinyújtjuk és méretre vágjuk, majd betöltjük és kifőzzük.
A zsemlemorzsát száraz, közepesen forró serpenyőben aranybarnára pirítjuk, majd hozzákeverjük a vajat, és ha kicsit hűlt, a fahéjat és a cukrot is. A kifőtt gombócokat meghempergetjük a morzsában, és forrón tálaljuk.
Kakaósgombóc
Az édes gombócok tárháza szinte végtelen, túrós, szilvás, barackos, mákos, pudingos, és most itt a kakaós receptje is. Aztán jöhet a gombócevő verseny, csak legyen valaki, aki győzi gyártani őket.
A kakaós gombóc az a fajta édesség, ami gyerekkorunkból köszön vissza, mégis bármikor jöhet – mert egyszerre puha, meleg, édes és otthonos. A gombócokat kifőzés után vajban pirított zsemlemorzsába hempergeted, de akár darált dióba vagy mandulába is forgathatod, ha kicsit ünnepibbre hangolnád.
Hozzávalók
A töltelékhez
A morzsához
Elkészítés
A tésztához a krumplit megtisztítjuk, 3 cm-es darabokra kockázzuk, és enyhén sós vízben puhára főzzük, majd még forrón áttörjük. Szétterítjük és hagyjuk teljesen kihűlni.
A töltelékhez a vajat felkockázzuk és hűtőbe rakjuk. A kakaót pedig összekeverjük a cukorral.
A kihűlt, áttört krumplihoz keverjük a tészta többi hozzávalóját, alaposan összegyúrjuk, és liszttel bőven megszórt deszkán 0,5 cm vastagra nyújtjuk. A kinyújtott tésztából kb. 8 cm-es négyzeteket vágunk, mindegyik közepébe teszünk egy kocka vajat és egy evőkanálnyi cukros-kakaós keveréket.
Összecsípjük a sarkait, gombócot formázunk belőle és gyöngyöző, enyhén cukros és sós vízben kb. 10 perc alatt kifőzzük őket. Mikor feljöttek a víz tetejére, még 2 percig főzzük.
A tészta leeső részeit újra összegyúrjuk, kinyújtjuk és méretre vágjuk, majd betöltjük és kifőzzük.
A zsemlemorzsát száraz, közepesen forró serpenyőben aranybarnára pirítjuk, majd hozzákeverjük a vajat, és ha kicsit hűlt, a fahéjat és a cukrot is. A kifőtt gombócokat meghempergetjük a morzsában, és forrón tálaljuk.

Az áttört főtt krumpli mindenképp legyen teljesen hideg, amikor összeállítjuk a tésztát, különben ragacsos lesz és túl sok extra lisztet kellene hozzáadni, hogy kezelhető legyen. Ezért a krumplit akár előző nap is meg lehet főzni, áttörni és hagyni kihűlni. Így biztosan csak a szükséges mennyiségű lisztet fogja felvenni a tészta.
A kakaós gombóc mellett még más gombócaink is vannak!
Ha tetszett a Kakaós gombóc receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!