Karácsonyi levesek

Nagyonszínes,nagyongombócoskarácsonyihalleves

Nagyon színes, nagyon gombócos karácsonyi halleves

Hozzávalók
2 egész
fehér húsú hal (pl. durbincs)
2 marék
garnéla (héjas)
2 marék
feketekagyló (friss)
30 dkg
főzni való burgonya
1 ek
finomra vágott petrezselyem
1 ek
olívaolaj
Az alapléhez
a halak és a rák csontos, szálkás, héjas részei
1 fej
hagyma
2 db
paradicsom
1 gerezd
citrom
1 db
édeskömény gumó
2 gerezd
fokhagyma
1 ág
kakukkfű (nagyobb)
3 db
babérlevél
2 csipet
sáfrány
2 l
forró víz
frissen őrölt bors
A halgombócokhoz
a 2 hal filézett húsa
3 dkg
reszelt parmezán
0.5 db
sárgarépa
2 marék
puffasztott rizs
2 ek
liszt
frissen őrölt bors
2 dl
tejszín

Elkészítés

A karácsonyi halleves elkészítése:

A karácsonyi halleves első lépéseként a halakat kifilézzük, a rákokat megpucoljuk.

Egy közepes lábosban felhevítünk 1 ek olívaolajat és lepirítjuk rajta a halak csontvázát és a rákok megpucolt héját. Amikor a rákok héja rózsaszínűre változott, mindent kiszedünk egy tálba. A lábosba újabb adag olívaolajat öntünk és beletesszük a hagymát, paradicsomot, citromgerezdet, fokhagymát, édeskömény gumót, a fűszereket és ezt is jól lepirítjuk. Végül felöntjük vízzel, visszatesszük a hal- és rákalkatrészeket, felforraljuk, sózzuk, borsozzuk és 30 percig mérsékelt lángon főzzük. Ezután leszűrjük és az alaplével dolgozunk tovább.

untitled-1.jpg

Az alaplevet újra sózzuk és borsozzuk, majd  beletesszük a felkockázott burgonyát. Mérsékelt lángon főzzük. Közben elkészítjük a halgombócokat: a hal húsát kifilézzük, bőrét lehúzzuk és a hal húsát kis kockákra vágjuk. Összekeverjük a reszelt parmezánnal és sárgarépával, a puffasztott rizzsel, sóval, borssal és kevés citromlével ízesítjük. Golyókat formázunk belőle.

Amikor a burgonya majdnem készre főtt, a levesbe tesszük a halgombócokat, a zárt feketekagylót és  megpucolt garnélát és éppen csak addig főzzük, amíg a garnéla rózsaszínű lesz és a halgombócok elkészülnek.

A tejszínt kikeverjük a liszttel, kevés hallevest kanalazunk hozzá, majd a leveshez adjuk és besűrítjük.

Tálaláskor finomra vágott petrezselyemmel, ánizskaporral (az édeskömény gumóról) és reszelt parmezánnal tálaljuk a karácsonyi hallevest.

img_5733.jpg
Karácsonyi halleves

www.streetkitchen.hu

Nem kell minden évben halászlét főzni, a hal és a leves más formában is tökéletes tud lenni. Itt van például ez a halleves, ami pont annyira tengeri, hogy az igazi halrajongóknak is örömet szerezzen és pont annyira finom, hogy azokat is meggyőzze, akik nem igazán vallják magukat halfogyasztónak. Karácsony, van, legyetek bátrak és nagyvonalúak!

Hozzávalók

4 - 6 személyre
2 egész
fehér húsú hal (pl. durbincs)
2 marék
garnéla (héjas)
2 marék
feketekagyló (friss)
30 dkg
főzni való burgonya
1 ek
finomra vágott petrezselyem
1 ek
olívaolaj
Az alapléhez
a halak és a rák csontos, szálkás, héjas részei
1 fej
hagyma
2 db
paradicsom
1 gerezd
citrom
1 db
édeskömény gumó
2 gerezd
fokhagyma
1 ág
kakukkfű (nagyobb)
3 db
babérlevél
2 csipet
sáfrány
2 l
forró víz
frissen őrölt bors
A halgombócokhoz
a 2 hal filézett húsa
3 dkg
reszelt parmezán
0.5 db
sárgarépa
2 marék
puffasztott rizs
2 ek
liszt
frissen őrölt bors
2 dl
tejszín

A karácsonyi halleves elkészítése:

A karácsonyi halleves első lépéseként a halakat kifilézzük, a rákokat megpucoljuk.

Egy közepes lábosban felhevítünk 1 ek olívaolajat és lepirítjuk rajta a halak csontvázát és a rákok megpucolt héját. Amikor a rákok héja rózsaszínűre változott, mindent kiszedünk egy tálba. A lábosba újabb adag olívaolajat öntünk és beletesszük a hagymát, paradicsomot, citromgerezdet, fokhagymát, édeskömény gumót, a fűszereket és ezt is jól lepirítjuk. Végül felöntjük vízzel, visszatesszük a hal- és rákalkatrészeket, felforraljuk, sózzuk, borsozzuk és 30 percig mérsékelt lángon főzzük. Ezután leszűrjük és az alaplével dolgozunk tovább.

untitled-1.jpg

Az alaplevet újra sózzuk és borsozzuk, majd  beletesszük a felkockázott burgonyát. Mérsékelt lángon főzzük. Közben elkészítjük a halgombócokat: a hal húsát kifilézzük, bőrét lehúzzuk és a hal húsát kis kockákra vágjuk. Összekeverjük a reszelt parmezánnal és sárgarépával, a puffasztott rizzsel, sóval, borssal és kevés citromlével ízesítjük. Golyókat formázunk belőle.

Amikor a burgonya majdnem készre főtt, a levesbe tesszük a halgombócokat, a zárt feketekagylót és  megpucolt garnélát és éppen csak addig főzzük, amíg a garnéla rózsaszínű lesz és a halgombócok elkészülnek.

A tejszínt kikeverjük a liszttel, kevés hallevest kanalazunk hozzá, majd a leveshez adjuk és besűrítjük.

Tálaláskor finomra vágott petrezselyemmel, ánizskaporral (az édeskömény gumóról) és reszelt parmezánnal tálaljuk a karácsonyi hallevest.

img_5733.jpg
Karácsonyi halleves

Ha tetszett a Nagyon színes, nagyon gombócos karácsonyi halleves receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept