A kerek perec elkészítéséhez a mákot, a lisztet, a fűszereket és a sót, valamint a sziruphoz való citrom és egy narancs héját lereszelve összekeverjük. A tejet a vaníliás cukorral langyosra melegítjük, az élesztőt ezután belemorzsoljuk, és hagyjuk egy kicsit felfutni. A vajat szintén langyosra melegítjük, összekeverjük az olajjal és a vízzel, és az élesztős tejjel egyszerre a liszthez adjuk, majd robotgépben alaposan kidagasztjuk. Ezután lefedve egy órán át kelesztjük.
Ha megkelt, a tésztát 10 egyenlő részre osztjuk, ez mérésem szerint darabonként 82,5 grammra rúgott. Ezután a kis tésztadarabokat virgoljuk, és pár perces pihentetés után 50-60 centi hosszú rudakat sodrunk belőle, majd ezt elfelezzük, dupla fonással megformázzuk, a két végét önmagába visszahajtjuk, majd egy kevés olajjal lekenegetve, letakarva újabb fél órán át kelesztjük.
A cukrot, a mézet és a citrusok levét egy gyorsforralóba tesszük, és a fűszerekkel együtt sűrű szirup állagúra forraljuk.
1-1,5 l vizet teszünk fel forrni, forrás után belekeverjük a szódabikarbónát, és éppencsak gyöngyöző forrásra visszavesszük. A formázott, megkelt kis pereceket arccal lefelé 30 másodpercre a vízbe mártjuk, majd egy szűrőkanállal kiszedve, az aljára visszafordítva, egy sütőpapírral bélelt tepsire tesszük. Nekünk 2 db tepsin fért el kényelmesen, ez a sütő méretén múlik.
A kis pereceket 190 fokra előmelegített sütőben 13-15 perc alatt készre sütjük, majd még melegen megkenjük a narancsos sziruppal. Ha kicsit kihűlt, fahéjjal elkevert porcukorral megszórjuk.
