Karácsony

Karácsonyikerekperec

Karácsonyi kerek perec

Hozzávalók
A tésztához
20 g
egész mák
400 g
liszt
1 csipet
őrölt szegfűszeg
1 csipet
őrölt fahéj
1 nagy csipet
140 ml
tej
3 csomag
vaníliás cukor
7 g
porélesztő
50 g
vaj
2 ek
mogyoróolaj vagy bármilyen, amit szerettek
130 ml
víz
2 ek
olaj a kenéshez
A sziruphoz
1 ek
cukor
1 ek
méz
3 db
narancs
1 db
citrom
2 rúd
fahéj
5 db
szegfűszeg
A lúgosításhoz
1 - 1.5 l
víz
20 g
szódabikarbóna
A szóráshoz
1 ek
porcukor
1 tk
őrölt fahéj

Elkészítés

A kerek perec elkészítéséhez a mákot, a lisztet, a fűszereket és a sót, valamint a sziruphoz való citrom és egy narancs héját lereszelve összekeverjük. A tejet a vaníliás cukorral langyosra melegítjük, az élesztőt ezután belemorzsoljuk, és hagyjuk egy kicsit felfutni. A vajat szintén langyosra melegítjük, összekeverjük az olajjal és a vízzel, és az élesztős tejjel egyszerre a liszthez adjuk, majd robotgépben alaposan kidagasztjuk. Ezután lefedve egy órán át kelesztjük.

Ha megkelt, a tésztát 10 egyenlő részre osztjuk, ez mérésem szerint darabonként 82,5 grammra rúgott. Ezután a kis tésztadarabokat virgoljuk, és pár perces pihentetés után 50-60 centi hosszú rudakat sodrunk belőle, majd ezt elfelezzük, dupla fonással megformázzuk, a két végét önmagába visszahajtjuk, majd egy kevés olajjal lekenegetve, letakarva újabb fél órán át kelesztjük.

A cukrot, a mézet és a citrusok levét egy gyorsforralóba tesszük, és a fűszerekkel együtt sűrű szirup állagúra forraljuk. 

1-1,5 l vizet teszünk fel forrni, forrás után belekeverjük a szódabikarbónát, és éppencsak gyöngyöző forrásra visszavesszük. A formázott, megkelt kis pereceket arccal lefelé 30 másodpercre a vízbe mártjuk, majd egy szűrőkanállal kiszedve, az aljára visszafordítva, egy sütőpapírral bélelt tepsire tesszük. Nekünk 2 db tepsin fért el kényelmesen, ez a sütő méretén múlik. 

A kis pereceket 190 fokra előmelegített sütőben 13-15 perc alatt készre sütjük, majd még melegen megkenjük a narancsos sziruppal. Ha kicsit kihűlt, fahéjjal elkevert porcukorral megszórjuk.

Karácsonyi kerek perec
Karácsonyi kerek perec

www.streetkitchen.hu

Kerek perec kimondjuk, ez a sztori egy kerek egész. Karácsonyi mákos, citrusos, fahéjas ízek, ráadásul egy perecben.

Hozzávalók

10 darabhoz
A tésztához
20 g
egész mák
400 g
liszt
1 csipet
őrölt szegfűszeg
1 csipet
őrölt fahéj
1 nagy csipet
140 ml
tej
3 csomag
vaníliás cukor
7 g
porélesztő
50 g
vaj
2 ek
mogyoróolaj vagy bármilyen, amit szerettek
130 ml
víz
2 ek
olaj a kenéshez
A sziruphoz
1 ek
cukor
1 ek
méz
3 db
narancs
1 db
citrom
2 rúd
fahéj
5 db
szegfűszeg
A lúgosításhoz
1 - 1.5 l
víz
20 g
szódabikarbóna
A szóráshoz
1 ek
porcukor
1 tk
őrölt fahéj

A kerek perec elkészítéséhez a mákot, a lisztet, a fűszereket és a sót, valamint a sziruphoz való citrom és egy narancs héját lereszelve összekeverjük. A tejet a vaníliás cukorral langyosra melegítjük, az élesztőt ezután belemorzsoljuk, és hagyjuk egy kicsit felfutni. A vajat szintén langyosra melegítjük, összekeverjük az olajjal és a vízzel, és az élesztős tejjel egyszerre a liszthez adjuk, majd robotgépben alaposan kidagasztjuk. Ezután lefedve egy órán át kelesztjük.

Ha megkelt, a tésztát 10 egyenlő részre osztjuk, ez mérésem szerint darabonként 82,5 grammra rúgott. Ezután a kis tésztadarabokat virgoljuk, és pár perces pihentetés után 50-60 centi hosszú rudakat sodrunk belőle, majd ezt elfelezzük, dupla fonással megformázzuk, a két végét önmagába visszahajtjuk, majd egy kevés olajjal lekenegetve, letakarva újabb fél órán át kelesztjük.

A cukrot, a mézet és a citrusok levét egy gyorsforralóba tesszük, és a fűszerekkel együtt sűrű szirup állagúra forraljuk. 

1-1,5 l vizet teszünk fel forrni, forrás után belekeverjük a szódabikarbónát, és éppencsak gyöngyöző forrásra visszavesszük. A formázott, megkelt kis pereceket arccal lefelé 30 másodpercre a vízbe mártjuk, majd egy szűrőkanállal kiszedve, az aljára visszafordítva, egy sütőpapírral bélelt tepsire tesszük. Nekünk 2 db tepsin fért el kényelmesen, ez a sütő méretén múlik. 

A kis pereceket 190 fokra előmelegített sütőben 13-15 perc alatt készre sütjük, majd még melegen megkenjük a narancsos sziruppal. Ha kicsit kihűlt, fahéjjal elkevert porcukorral megszórjuk.

Karácsonyi kerek perec
Karácsonyi kerek perec

Ha tetszett a karácsonyi kerek perec receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept

Receptválogatások

Összes cikk megtekintése