Pékség

Karamellizálthagymáshámántáska

Karamellizált hagymás hámántáska

Hozzávalók
A töltelékhez
2 fej
lila hagyma
(130 g/fej)
2 ek
olívaolaj
1 ek
vaj
2 ek
barna cukor
3 ek
balzsamecet
1 ek
szójaszósz
0.5 tk
1 tk
őrölt bors
2 tk
kakukkfű
A tésztához
300 g
vaj
230 g
kristálycukor
2 db
tojás
480 g
finomliszt
1 db
citrom reszelt héja
1 ek
víz

Elkészítés

A karamellizált hagymás hámántáska elkészítését a töltelékkel kezdjük. Ehhez a nagyon vékonyra szelt hagymát egy serpenyőben, a felhevített olaj és vaj keverékén üvegesre pirítjuk 3-4 perc alatt. Hozzáadjuk a barna cukrot, a balzsamecetet, a szójaszószt, sót és borsot. Kb. 15 percig főzzük, amíg meg nem puhul és karamellizálódik, majd fűszerezzük a kakukkfűvel. Hűtőbe tesszük.

Tészta:

Egy nagy tálban kihabosítjuk a vajat a cukorral 2-3 perc alatt. Hozzáadjuk egyesével a tojásokat és kézi habverővel vagy konyhai robotgéppel krémesre keverjük a masszát. Beledolgozzuk a lisztet és a citrom reszelt héját, míg homogén állagú tésztát kapunk. Fóliába csomagolva hűtőbe tesszük pihenni egy éjszakára. 

Másnap a tésztát elfelezzük és két zsírpapír között 2-3 mm vastagságúra nyújtjuk. Minél vékonyabb a tészta, annál könnyebb lesz formázni, illetve kevésbé nyílik szét a sütőben. Ugyanígy járunk el a tészta másik részével. Egy sütikiszúróval 7 cm-es korongokat szaggatunk, áthelyezzük őket egy spatulával a zsírpapírral bélelt tepsire és a közepükre egy-egy teáskanálnyit teszünk a töltelékből. Gyorsan kell dolgoznunk, hogy a tészta ne olvadjon meg. Ha szakadna, tegyük vissza a hűtőbe. 

A hámántáska megformázása:

A korongok szélét egy pici hideg vízzel körbekenjük, ez „ragasztóként” szolgál majd a háromszögek megformázásánál. Lisztezett kézzel vagy kisebb spatulával a korongok jobb és bal oldalát is behajtjuk úgy, hogy egy háromszög alakot adjanak ki és a töltelék kilátszódjon. Aztán a tetejüket is behatjuk, így bezárva a háromszöget. A csúcsokat összenyomkodjuk és széthúzzuk kicsit.

Sütés:

190 fokra előmelegített sütőben kb. 15 percig sütjük, vagy amíg a szélei el nem kezdenek megbarnulni. Spatulával óvatosan egy rácsra helyezzük, hogy teljesen kihűljön.

Még több világbajnok aprósüti receptjét találod meg a legújabb Street Kitchen őszi magazinban! Csapj le rá az újságosoknál, a szupermarketekben, a benzinkutakon vagy rendeld házhoz az SK shopból!

karamellizalt-hagymas-hamantaska-1
Karamellizált hagymás hámántáska (Fotó: Street Kitchen)
  • Elkészítési idő: 40 perc
  • Pihentetés: 1 éjszaka
  • Sütési idő: kb. 15 perc

Még több izgalmas aprósüti:

Sörkifli

Diós grillázsos kiflik

Édesburgonyás zabkeksz

www.streetkitchen.hu

Nagyi nem sok receptet hagyott rám a kis kézzel írott füzetében, de annál kedvesebbeket. A hüvelykujj keksz, a foszlós barhesz, a sajtos rugelach és a kakaós babka leírása mellett ennek a hámántáskának a receptje is ott lapult. Annyit változtattam rajta, hogy a szilvalekvár helyett karamellizált hagymát használtam tölteléknek.

Hozzávalók

25 darabhoz
A töltelékhez
2 fej
lila hagyma
(130 g/fej)
2 ek
olívaolaj
1 ek
vaj
2 ek
barna cukor
3 ek
balzsamecet
1 ek
szójaszósz
0.5 tk
1 tk
őrölt bors
2 tk
kakukkfű
A tésztához
300 g
vaj
230 g
kristálycukor
2 db
tojás
480 g
finomliszt
1 db
citrom reszelt héja
1 ek
víz

A karamellizált hagymás hámántáska elkészítését a töltelékkel kezdjük. Ehhez a nagyon vékonyra szelt hagymát egy serpenyőben, a felhevített olaj és vaj keverékén üvegesre pirítjuk 3-4 perc alatt. Hozzáadjuk a barna cukrot, a balzsamecetet, a szójaszószt, sót és borsot. Kb. 15 percig főzzük, amíg meg nem puhul és karamellizálódik, majd fűszerezzük a kakukkfűvel. Hűtőbe tesszük.

Tészta:

Egy nagy tálban kihabosítjuk a vajat a cukorral 2-3 perc alatt. Hozzáadjuk egyesével a tojásokat és kézi habverővel vagy konyhai robotgéppel krémesre keverjük a masszát. Beledolgozzuk a lisztet és a citrom reszelt héját, míg homogén állagú tésztát kapunk. Fóliába csomagolva hűtőbe tesszük pihenni egy éjszakára. 

Másnap a tésztát elfelezzük és két zsírpapír között 2-3 mm vastagságúra nyújtjuk. Minél vékonyabb a tészta, annál könnyebb lesz formázni, illetve kevésbé nyílik szét a sütőben. Ugyanígy járunk el a tészta másik részével. Egy sütikiszúróval 7 cm-es korongokat szaggatunk, áthelyezzük őket egy spatulával a zsírpapírral bélelt tepsire és a közepükre egy-egy teáskanálnyit teszünk a töltelékből. Gyorsan kell dolgoznunk, hogy a tészta ne olvadjon meg. Ha szakadna, tegyük vissza a hűtőbe. 

A hámántáska megformázása:

A korongok szélét egy pici hideg vízzel körbekenjük, ez „ragasztóként” szolgál majd a háromszögek megformázásánál. Lisztezett kézzel vagy kisebb spatulával a korongok jobb és bal oldalát is behajtjuk úgy, hogy egy háromszög alakot adjanak ki és a töltelék kilátszódjon. Aztán a tetejüket is behatjuk, így bezárva a háromszöget. A csúcsokat összenyomkodjuk és széthúzzuk kicsit.

Sütés:

190 fokra előmelegített sütőben kb. 15 percig sütjük, vagy amíg a szélei el nem kezdenek megbarnulni. Spatulával óvatosan egy rácsra helyezzük, hogy teljesen kihűljön.

Még több világbajnok aprósüti receptjét találod meg a legújabb Street Kitchen őszi magazinban! Csapj le rá az újságosoknál, a szupermarketekben, a benzinkutakon vagy rendeld házhoz az SK shopból!

karamellizalt-hagymas-hamantaska-1
Karamellizált hagymás hámántáska (Fotó: Street Kitchen)
  • Elkészítési idő: 40 perc
  • Pihentetés: 1 éjszaka
  • Sütési idő: kb. 15 perc

Még több izgalmas aprósüti:

Sörkifli

Diós grillázsos kiflik

Édesburgonyás zabkeksz

Ha tetszett a karamellizált hagymás hámántáska receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept

Receptválogatások

Összes cikk megtekintése