A karamellizált hagymás hámántáska elkészítését a töltelékkel kezdjük. Ehhez a nagyon vékonyra szelt hagymát egy serpenyőben, a felhevített olaj és vaj keverékén üvegesre pirítjuk 3-4 perc alatt. Hozzáadjuk a barna cukrot, a balzsamecetet, a szójaszószt, sót és borsot. Kb. 15 percig főzzük, amíg meg nem puhul és karamellizálódik, majd fűszerezzük a kakukkfűvel. Hűtőbe tesszük.
Tészta:
Egy nagy tálban kihabosítjuk a vajat a cukorral 2-3 perc alatt. Hozzáadjuk egyesével a tojásokat és kézi habverővel vagy konyhai robotgéppel krémesre keverjük a masszát. Beledolgozzuk a lisztet és a citrom reszelt héját, míg homogén állagú tésztát kapunk. Fóliába csomagolva hűtőbe tesszük pihenni egy éjszakára.
Másnap a tésztát elfelezzük és két zsírpapír között 2-3 mm vastagságúra nyújtjuk. Minél vékonyabb a tészta, annál könnyebb lesz formázni, illetve kevésbé nyílik szét a sütőben. Ugyanígy járunk el a tészta másik részével. Egy sütikiszúróval 7 cm-es korongokat szaggatunk, áthelyezzük őket egy spatulával a zsírpapírral bélelt tepsire és a közepükre egy-egy teáskanálnyit teszünk a töltelékből. Gyorsan kell dolgoznunk, hogy a tészta ne olvadjon meg. Ha szakadna, tegyük vissza a hűtőbe.
A hámántáska megformázása:
A korongok szélét egy pici hideg vízzel körbekenjük, ez „ragasztóként” szolgál majd a háromszögek megformázásánál. Lisztezett kézzel vagy kisebb spatulával a korongok jobb és bal oldalát is behajtjuk úgy, hogy egy háromszög alakot adjanak ki és a töltelék kilátszódjon. Aztán a tetejüket is behatjuk, így bezárva a háromszöget. A csúcsokat összenyomkodjuk és széthúzzuk kicsit.
Sütés:
190 fokra előmelegített sütőben kb. 15 percig sütjük, vagy amíg a szélei el nem kezdenek megbarnulni. Spatulával óvatosan egy rácsra helyezzük, hogy teljesen kihűljön.

- Elkészítési idő: 40 perc
- Pihentetés: 1 éjszaka
- Sütési idő: kb. 15 perc



