Brutális kaják

KärntnerFleischkrapfen,akarintiaihúsosbatyu

Kärntner Fleischkrapfen, a karintiai húsos batyu

Hozzávalók
A barnított vajhoz
1
kis darab vaj
A batyuhoz
350 g
liszt
1 db
tojás
1 csipet
2 ek
olaj
víz
A töltelékhez
2 ek
olaj
1 fej
vöröshagyma (nagyobb)
3 - 4 db
zsályalevél
1 ág
rozmaring
2 ág
kakukkfű
1 csipet
majoránna
1 ek
paradicsompüré
2 gerezd
zúzott fokhagyma
500 g
darált sertéshús
200 ml
alaplé/víz
1 tk
keményítő
A savanyú káposztához
1 db
kisebb zsírszalonna
1 fej
vöröshagyma
1 tk
egész köménymag
1 gerezd
fokhagyma
500 g
savanyú káposzta
150 ml
víz
só, bors
2 - 3 levél
zsálya
A lekenéshez
1 db
tojásfehérje
A tálaláshoz
tejföl
friss petrezselyem felaprítva

Elkészítés

A tésztához a lisztet egy gyúródeszkára öntjük, és egy mélyedést csinálunk a közepébe. Ebbe jöhet bele a tojás, a só és az olaj. Elkezdjük fokozatosan összekeverni, és ha már elkezdett a tojás a liszttel vegyülni, annyi vizet csorgatunk hozzá, hogy egy könnyen gyúrható, lágyabb tésztát kapjunk. Fóliába csomagoljuk és fél órát pihentetjük.

A töltelékhez az olajon üvegesre pároljuk az apróra vágott vöröshagymát. Ha egy kis színt kapott, belerakjuk a felaprított zöld fűszereket. Hozzáadjuk a paradicsompürét, kicsit lepirítjuk, majd rárakjuk a fokhagymát, a húst, sózzuk, borsozzuk, elkeverjük, és felöntjük a vízzel. 30 percig rotyogtatjuk. A legvégén belekeverjük a keményítőt.

A savanyú káposztához a zsírszalonnát kis kockákra vágjuk és zsírjára pirítjuk. Rárakjuk az apróra vágott hagymát és üvegesre pároljuk. Rászórjuk a köménymagot és a fokhagymát, majd a szalonna bőrét is beledobjuk. Hozzáadjuk a káposztát, felöntjük vízzel, sózzuk, borsozzuk és puhára pároljuk.

Lisztezett deszkán 1 mm vastagra nyújtjuk a tésztánkat. Egy kb. 10 cm átmérőjű karikával korongokat vágunk belőle (kb. 16 darab lesz). Lekenjük tojásfehérjével a szélüket, és a közepükbe kb. 1 evőkanál tölteléket rakunk. Összenyomkodjuk a tésztát, majd alulról felfelé haladva egy csipetnyit kihúzunk, elcsavarjuk és összenyomjuk. A batyukat sós vízben, 6-7 perc alatt megfőzzük, majd leszűrjük.

A barnított vajhoz felolvasztjuk a vajat, és megpirítjuk rajta a felszeletelt zsályaleveleket. Ha mogyorószínű, akkor kész is.

A tálalásnál a batyukat a tányérra rakjuk, meglocsoljuk a pirított vajjal, rakunk mellé a savanyú káposztából, tejföllel és petrezselyemmel megszórva tálaljuk. 

www.streetkitchen.hu

*Termékmegjelenítést tartalmaz

Méretes, darált húsos tésztabatyuk tele töltelékkel, savanyú káposztával - pont olyan, amilyennek egy brutál osztrák kajának lennie kell! A tésztát ugyan nektek kell elkészíteni hozzá, de ne parázzatok, mert sokkal könnyebb, mint hinnétek!

Hozzávalók

4 főre
A barnított vajhoz
1
kis darab vaj
A batyuhoz
350 g
liszt
1 db
tojás
1 csipet
2 ek
olaj
víz
A töltelékhez
2 ek
olaj
1 fej
vöröshagyma (nagyobb)
3 - 4 db
zsályalevél
1 ág
rozmaring
2 ág
kakukkfű
1 csipet
majoránna
1 ek
paradicsompüré
2 gerezd
zúzott fokhagyma
500 g
darált sertéshús
200 ml
alaplé/víz
1 tk
keményítő
A savanyú káposztához
1 db
kisebb zsírszalonna
1 fej
vöröshagyma
1 tk
egész köménymag
1 gerezd
fokhagyma
500 g
savanyú káposzta
150 ml
víz
só, bors
2 - 3 levél
zsálya
A lekenéshez
1 db
tojásfehérje
A tálaláshoz
tejföl
friss petrezselyem felaprítva

A tésztához a lisztet egy gyúródeszkára öntjük, és egy mélyedést csinálunk a közepébe. Ebbe jöhet bele a tojás, a só és az olaj. Elkezdjük fokozatosan összekeverni, és ha már elkezdett a tojás a liszttel vegyülni, annyi vizet csorgatunk hozzá, hogy egy könnyen gyúrható, lágyabb tésztát kapjunk. Fóliába csomagoljuk és fél órát pihentetjük.

A töltelékhez az olajon üvegesre pároljuk az apróra vágott vöröshagymát. Ha egy kis színt kapott, belerakjuk a felaprított zöld fűszereket. Hozzáadjuk a paradicsompürét, kicsit lepirítjuk, majd rárakjuk a fokhagymát, a húst, sózzuk, borsozzuk, elkeverjük, és felöntjük a vízzel. 30 percig rotyogtatjuk. A legvégén belekeverjük a keményítőt.

A savanyú káposztához a zsírszalonnát kis kockákra vágjuk és zsírjára pirítjuk. Rárakjuk az apróra vágott hagymát és üvegesre pároljuk. Rászórjuk a köménymagot és a fokhagymát, majd a szalonna bőrét is beledobjuk. Hozzáadjuk a káposztát, felöntjük vízzel, sózzuk, borsozzuk és puhára pároljuk.

Lisztezett deszkán 1 mm vastagra nyújtjuk a tésztánkat. Egy kb. 10 cm átmérőjű karikával korongokat vágunk belőle (kb. 16 darab lesz). Lekenjük tojásfehérjével a szélüket, és a közepükbe kb. 1 evőkanál tölteléket rakunk. Összenyomkodjuk a tésztát, majd alulról felfelé haladva egy csipetnyit kihúzunk, elcsavarjuk és összenyomjuk. A batyukat sós vízben, 6-7 perc alatt megfőzzük, majd leszűrjük.

A barnított vajhoz felolvasztjuk a vajat, és megpirítjuk rajta a felszeletelt zsályaleveleket. Ha mogyorószínű, akkor kész is.

A tálalásnál a batyukat a tányérra rakjuk, meglocsoljuk a pirított vajjal, rakunk mellé a savanyú káposztából, tejföllel és petrezselyemmel megszórva tálaljuk. 

Ha tetszett a kärntner fleischkrapfen, a karintiai húsos batyu receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Tésztapárosító infografika - Gyermelyi

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept

Receptválogatások

Összes cikk megtekintése