Fantasztikus desszertek

Kataszelet,azigaziretrósüti

Kata szelet, az igazi retró süti

Hozzávalók
A tésztához
600 g
liszt
12 g
sütőpor
150 g
cukor
180 g
szoba-hőmérsékletű vaj
1 csipet
120 g
tejföl
4 db
tojássárgája
100 ml
tej
A töltelékhez
200 ml
tej
50 ml
rum
1 csipet
8 g
vaníliás cukor
80 g
baracklekvár
30 g
holland kakaópor
200 g
olvasztott vaj
200 g
cukor
A habhoz
4 db
tojásfehérje
250 g
cukor
1 csipet

Elkészítés

A Kata szelet egy frankó desszert. Először a tésztáját gyúrjuk össze, ehhez a lisztet, a sütőport a cukrot és a vajat egy csipet sóval összemorzsoljuk, majd hozzáadjuk a tejfölt és a tojássárgáját. Összedolgozzuk a tésztát, apránként hozzáadagoljuk a tejet is, majd simára gyúrjuk.

 
A tésztát három egyenlő részre osztjuk, és 30 x 40 cm-es téglalapokat nyújtunk belőlük. Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, és 180 fokra előmelegített sütőben 15 perc alatt készre sütjük a lapokat. 


A kisült lapok közül az egyiket melegen szétmorzsoljuk, összekeverjük az olvasztott vajjal és a töltelék többi hozzávalójával, majd 15 percre hűtőbe rakjuk.

Az egyik tésztalapot egy tepsibe rakjuk, megkenjük a töltelékkel, és ráfektetjük a másik tésztalapot.

A habhoz a tojásfehérjéket egy gömb keverőtálba ütjük, összekeverjük a cukorral és a sóval, és gyöngyöző víz felett egy elektromos habverővel kemény habbá verjük. Megkenjük vele a süti tetejét.


Érdemes egy napra hűtőbe rakni, hogy a tésztarétegek megfelelően megpuhuljanak. Szeletelés után egy szakácsfáklya segítségével a tojáshabot kicsit megkaramellizáljuk.

  • Elkészítési idő:
  • Előkészítés és sütés: 75 perc
  • Pihentetés: 24 óra
  • Hozzávalók egy 30 x 40 cm-es tepsihez
kata-szelet
Kata szelet (Fotó: Street Kitchen)

www.streetkitchen.hu

Ne aggódjatok, nem kell Katának lenni ahhoz, hogy elkészítsétek ezt a sütit. Igaz, hogy egy kicsit időigényes, de egyáltalán nem bonyolult süti, nyugodtan essetek neki.

Hozzávalók

1 tepsi
A tésztához
600 g
liszt
12 g
sütőpor
150 g
cukor
180 g
szoba-hőmérsékletű vaj
1 csipet
120 g
tejföl
4 db
tojássárgája
100 ml
tej
A töltelékhez
200 ml
tej
50 ml
rum
1 csipet
8 g
vaníliás cukor
80 g
baracklekvár
30 g
holland kakaópor
200 g
olvasztott vaj
200 g
cukor
A habhoz
4 db
tojásfehérje
250 g
cukor
1 csipet

A Kata szelet egy frankó desszert. Először a tésztáját gyúrjuk össze, ehhez a lisztet, a sütőport a cukrot és a vajat egy csipet sóval összemorzsoljuk, majd hozzáadjuk a tejfölt és a tojássárgáját. Összedolgozzuk a tésztát, apránként hozzáadagoljuk a tejet is, majd simára gyúrjuk.

 
A tésztát három egyenlő részre osztjuk, és 30 x 40 cm-es téglalapokat nyújtunk belőlük. Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, és 180 fokra előmelegített sütőben 15 perc alatt készre sütjük a lapokat. 


A kisült lapok közül az egyiket melegen szétmorzsoljuk, összekeverjük az olvasztott vajjal és a töltelék többi hozzávalójával, majd 15 percre hűtőbe rakjuk.

Az egyik tésztalapot egy tepsibe rakjuk, megkenjük a töltelékkel, és ráfektetjük a másik tésztalapot.

A habhoz a tojásfehérjéket egy gömb keverőtálba ütjük, összekeverjük a cukorral és a sóval, és gyöngyöző víz felett egy elektromos habverővel kemény habbá verjük. Megkenjük vele a süti tetejét.


Érdemes egy napra hűtőbe rakni, hogy a tésztarétegek megfelelően megpuhuljanak. Szeletelés után egy szakácsfáklya segítségével a tojáshabot kicsit megkaramellizáljuk.

  • Elkészítési idő:
  • Előkészítés és sütés: 75 perc
  • Pihentetés: 24 óra
  • Hozzávalók egy 30 x 40 cm-es tepsihez
kata-szelet
Kata szelet (Fotó: Street Kitchen)

Ha tetszett a Kata szelet, az igazi retró süti receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept