Tízórai és uzsonna

Kétfélekenceházizsemlében

Kétféle kence házi zsemlében

Hozzávalók
A zsemléhez
500 g
7 g
szárított élesztő
70 g
vaj + a kenéshez
1 tk
1 csipet
kristálycukor
250 ml
víz
A májkrémhez
2 ek
étolaj
1 fej
vöröshagyma
(130 g/fej)
3 gerezd
fokhagyma
500 g
csirkemáj
2 tk
majoránna
1 mk
őrölt fűszerpaprika
só, bors
50 ml
víz
150 g
vaj + 100 g a tetejére
2 db
jégkocka
A körözötthöz
250 g
túró
70 g
olvasztott vaj
100 g
tejföl
1 tk
őrölt fűszerpaprika
1 tk
mustár
A tálaláshoz
150 g
szeletelt trappista sajt
4 db
főtt tojás
1 db
tv-paprika
1 db
kígyóuborka

Elkészítés

A zsemle elkészítésével kezdünk. Ehhez először a liszthez hozzáadjuk az élesztőt, a vajat, a sót, a cukrot és a vizet, és kb. 10 perc alatt bedagasztjuk a tésztát. Langyos helyen 1 órán át kelesztjük.

A májkrémhez olajat melegítünk egy serpenyőben, rárakjuk a szeletekre vágott hagymát és fokhagymát, és közepes hőfokon 5 percig dinszteljük, majd magasabb hőfokon 1 perc alatt lepirítjuk. Hozzáadjuk a májat, kb. 2 percig pirítjuk, majd megszórjuk a majoránnával és a fűszerpaprikával, sózzuk, borsozzuk, és további fél percig pirítjuk. Felöntjük a vízzel, majd amikor elpárolgott, lekapcsoljuk a tűzhelyet. A májat egy turmixgépbe tesszük, hozzáadunk 150 g vajat, és elkezdjük turmixolni. A végén beledobjuk a jégkockát is, és azt is lezúzzuk. Egy tálba öntjük az ekkor még kicsit hígnak tűnő krémet, a tetejére ráöntünk 100 g olvasztott vajat, és betesszük a hűtőbe. 

ketfele-szendo-gyerekeknek-6
Házi májkrém házi zsemlében (Fotó: Street Kitchen)

A körözötthöz egy tálban összekeverjük a túrót, az olvasztott vajat, a tejfölt, a fűszerpaprikát, a sót és a mustárt. 

A tésztát, enyhén lisztezett felületen 6-8 egyenlő részre osztjuk, és kis gombócokat formázunk belőlük. A tetejüket kissé lenyomkodjuk, és konyharuhával letakarva további 20-30 percig kelesztjük. Ha letelt az idő, lepermetezzük a tetejüket vízzel, és 200 fokra előmelegített sütőbe tesszük 7 percre, majd 180 fokra állítjuk a hőfokot, és további 15 percig sütjük. Ha letelt az idő, a zsemlék tetejét lekenjük egy pici olvasztott vajjal, és további 2 percre visszatesszük a sütőbe. 

ketfele-szendo-gyerekeknek-5
Körözöttes házi zsemle (Fotó: Street Kitchen)

Hagyjuk kissé kigőzölögni a zsemléket, mielőtt felvágnánk őket, majd megkenjük a krémekkel, beletesszük a sajtot, a felszeletelt főtt tojást és a zöldségeket, és már ehetjük is.

  • Elkészítési idő: 30 perc
  • Sütési idő: 22 perc
  • Pihentetési idő: 90 perc

Még több uzsi:

Sajtos babkamuffin

Vega miniburger

Tripla sajtos gofriszendvics

www.streetkitchen.hu

Az otthon készült, friss meleg zsemlének nincs párja. És ha már zsemlét készítünk, érdemes ezt a kétféle krémet is kipróbálni. A gyerekek imádni fogják!

Hozzávalók

6 - 8 db szendvicshez
A zsemléhez
500 g
7 g
szárított élesztő
70 g
vaj + a kenéshez
1 tk
1 csipet
kristálycukor
250 ml
víz
A májkrémhez
2 ek
étolaj
1 fej
vöröshagyma
(130 g/fej)
3 gerezd
fokhagyma
500 g
csirkemáj
2 tk
majoránna
1 mk
őrölt fűszerpaprika
só, bors
50 ml
víz
150 g
vaj + 100 g a tetejére
2 db
jégkocka
A körözötthöz
250 g
túró
70 g
olvasztott vaj
100 g
tejföl
1 tk
őrölt fűszerpaprika
1 tk
mustár
A tálaláshoz
150 g
szeletelt trappista sajt
4 db
főtt tojás
1 db
tv-paprika
1 db
kígyóuborka

A zsemle elkészítésével kezdünk. Ehhez először a liszthez hozzáadjuk az élesztőt, a vajat, a sót, a cukrot és a vizet, és kb. 10 perc alatt bedagasztjuk a tésztát. Langyos helyen 1 órán át kelesztjük.

A májkrémhez olajat melegítünk egy serpenyőben, rárakjuk a szeletekre vágott hagymát és fokhagymát, és közepes hőfokon 5 percig dinszteljük, majd magasabb hőfokon 1 perc alatt lepirítjuk. Hozzáadjuk a májat, kb. 2 percig pirítjuk, majd megszórjuk a majoránnával és a fűszerpaprikával, sózzuk, borsozzuk, és további fél percig pirítjuk. Felöntjük a vízzel, majd amikor elpárolgott, lekapcsoljuk a tűzhelyet. A májat egy turmixgépbe tesszük, hozzáadunk 150 g vajat, és elkezdjük turmixolni. A végén beledobjuk a jégkockát is, és azt is lezúzzuk. Egy tálba öntjük az ekkor még kicsit hígnak tűnő krémet, a tetejére ráöntünk 100 g olvasztott vajat, és betesszük a hűtőbe. 

ketfele-szendo-gyerekeknek-6
Házi májkrém házi zsemlében (Fotó: Street Kitchen)

A körözötthöz egy tálban összekeverjük a túrót, az olvasztott vajat, a tejfölt, a fűszerpaprikát, a sót és a mustárt. 

A tésztát, enyhén lisztezett felületen 6-8 egyenlő részre osztjuk, és kis gombócokat formázunk belőlük. A tetejüket kissé lenyomkodjuk, és konyharuhával letakarva további 20-30 percig kelesztjük. Ha letelt az idő, lepermetezzük a tetejüket vízzel, és 200 fokra előmelegített sütőbe tesszük 7 percre, majd 180 fokra állítjuk a hőfokot, és további 15 percig sütjük. Ha letelt az idő, a zsemlék tetejét lekenjük egy pici olvasztott vajjal, és további 2 percre visszatesszük a sütőbe. 

ketfele-szendo-gyerekeknek-5
Körözöttes házi zsemle (Fotó: Street Kitchen)

Hagyjuk kissé kigőzölögni a zsemléket, mielőtt felvágnánk őket, majd megkenjük a krémekkel, beletesszük a sajtot, a felszeletelt főtt tojást és a zöldségeket, és már ehetjük is.

  • Elkészítési idő: 30 perc
  • Sütési idő: 22 perc
  • Pihentetési idő: 90 perc

Még több uzsi:

Sajtos babkamuffin

Vega miniburger

Tripla sajtos gofriszendvics

Ha tetszett a Kétféle kence házi zsemlében receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept