Vegán receptek

Kétfélevegánkelttészta

Kétféle vegán kelt tészta

Hozzávalók
A paradicsomos. barbecue-s alaphoz
A tésztához
250 ml
langyos növényi tej
2 ek
cukor
25 g
friss élesztő vagy egy csomag szárított élesztő
500 g
liszt
3 ek
porcukor
(vagy porrá őrölt eritritol)
250 g
margarin
1 fej
fokhagyma
50 ml
olívaolaj
2 fej
hagyma
1 ek
barna cukor
1 szelet
zeller
(1 cm vastag)
300 g
paradicsom
6 db
olajban eltett aszalt paradicsom
10 szem
fekete olajbogyó
20 szem
kapribogyó
(ha nagyobb, elegendő 5 szem is)
só, bors
1 tk
füstölt pirospaprika
4 ek
barbecue szósz
1 ág
kakukkfű
1 tk
bazsalikom
2 tk
oregánó
0.5 tk
holland kakaópor
400 ml
passzírozott paradicsom
1 csokor
petrezselyem
pár levél bazsalikom
Az édesköményes. növényi tejszínes alaphoz
1 fej
fokhagyma
3 ek
olívaolaj
1 db
édeskömény
3 ek
rizsszirup
2 fej
fehér hagyma
1 csokor
koriander
2 szál
citromfűnád
1 csokor
thai bazsalikom
só, bors
szerecsendió
8 - 10 dkg
margarin
5 ek
fenyőmag
400 ml
növényi tejszín
A tetejére
olvasztott margarin

Elkészítés

Először a tésztát készítjük el. Nagyon figyeljünk arra, hogy minden alapanyag, amivel dolgozunk, langyos legyen! A növényi tejbe belekeverjük a cukrot, majd belemorzsoljuk az élesztőt, és hagyjuk felfutni. Brutál fel fog jönni, ha jó az élesztőnk (és miért ne lenne?!). Amikor jó magasra futott, az átszitált liszthez adjuk, majd az összes többi hozzávalót is. A zsiradékot fokozatosan, csak dagasztás közben adjuk hozzá, ettől lesz a tésztánk könnyed! Ha géppel dagasztunk, akkor akár 10 percig is mehet a folyamat, majd amikor késznek ítéljük a homogén tésztánkat, kifordítjuk a tálból a nyújtódeszkánkra, letakarjuk egy tállal, és hagyjuk nőni legalább 15 percig.

A feltétekhez való két fej fokhagymát kevés olívaolajjal meglocsolva alufóliába csomagoljuk, majd 200 fokra előmelegített sütőbe toljuk 15 percre. 

Következő lépésként a paradicsomos barbecue szószt készítjük el. Mielőtt a finomra vágott hagymáink megpirulnának az olívaolajon, rászórjuk a barna cukrot és hozzátesszük az apróra kockázott zellert. Néhány perc után összeforgatjuk, és tovább pirítjuk a kockákra vágott paradicsommal. Majd, amikor a paradicsom megfőtt, jöhet hozzá a felszeletelt aszalt paradicsom, olajbogyó és kapribogyó, a fűszerek és a barbecue szósz.Néhány perces főzést és kavarást követően hozzáöntjük a paradicsomszószt, és lassú tűzön hagyjuk, hogy összerottyanjon, redukálódjon a szószunk, kb. 8 percig. Végül petrezselymet és bazsalikomot adunk hozzá. Félretesszük, hűlni hagyjuk. 

Paradicsomos, olaszos verzió

Következhet az édesköményes mártásunk. Első lépésként az apró darabokra vágott édesköményt lepirítjuk az olívaolajon, némi rizssziruppal. Míg pirul, elkészítjük a mártásunk esszenciáját egy aprítóban: beletesszük a hagymát, a friss koriandert, az apróra szeletelt citromfűnádat, a thai bazsalikomot, és a fűszerekkel, illetve a korábban megsütött fokhagymával homogén pasztává turmixoljuk. Miután az édesköményt félig lepirítottuk, hozzáadjuk a pasztát, egy kevés margarint, és az apróra darabolt fenyőmaggal együtt tovább pirítjuk az összetevőket. Néhány perc után, amikor kezd szép színe lenni az édesköménynek, hozzáöntjük a növényi tejszínt, és lassú tűzön tovább rotyogtatjuk a szószunkat. Kb. 10-15 perc főzést követően félretesszük, és hagyjuk hűlni. 

Miután a minimális idő letelt, az óriási méretűre dagadt tésztánkat pontosan két egyenlő részre vágjuk. Merthogy két Pompadorót fogunk készíteni (egyiket az egyik, másikat a másik szósszal). Mindegyik darabból körülbelül 4 cm átmérőjű gombócokat gyúrunk.

Fogunk két 18 cm átmérőjű tortaformát, kivajazzuk és kilisztezzük, majd kb. fél cm-es vastagságban kibéleljük a szósszal. Az egyiket az édesköményessel, a másikat a paradicsomossal. Majd amikor ez megvan, elkezdjük pakolgatni a gombóckákat a forma aljára, egyenesen a masszánkba. 

Ha ez a réteg megvan, halmozunk még egy adag szószt a gombóckákra. Néhány percet hagyjuk, hadd szokjanak egymáshoz, majd újabb gombócréteg következik, és annyi szószt teszünk a gombóckáink közé, hogy a massza kitöltse a levegős részeket. Ha marad a szószunkból, nem pánikolunk, sőt örülünk, hogy lesz mibe tunkolni másnap. 

A tésztagombócok kilátszó tetejeit lekenjük egy kis olvasztott margarinnal, majd további 15 percig kelesztjük. Végül 180 fokra előmelegített, légkeverés nélküli sütőbe toljuk, és kb. 50-55 percig sütjük. Amikor a teteje szép pirosra sült, kitöltünk egy pohár száraz vörösbort, és összekóstoljuk vele a művünket! 

Kétféle vegán kelt tészta

www.streetkitchen.hu

Nagyon egyszerű, nagyon mutatós, és két teljesen különböző ízvilágú ételről van szó, ami egészen egyszerűen nemcsak tökéletes vendégváró, de még egy szombati leves kiegészítőjeként is megállja a helyét. Mutatom, hogyan készül a „Pompadoro” fantázianévre keresztelt kalácsétel, ami ezúttal kétféle feltétet is kapott: egy olaszos paradicsomos és egy citrusos, édesköményes változatot.

pictogram

Vega

pictogram

Laktózmentes

pictogram

Vegán

Hozzávalók

2 db 18 cm-es tortaformához
A paradicsomos. barbecue-s alaphoz
A tésztához
250 ml
langyos növényi tej
2 ek
cukor
25 g
friss élesztő vagy egy csomag szárított élesztő
500 g
liszt
3 ek
porcukor
(vagy porrá őrölt eritritol)
250 g
margarin
1 fej
fokhagyma
50 ml
olívaolaj
2 fej
hagyma
1 ek
barna cukor
1 szelet
zeller
(1 cm vastag)
300 g
paradicsom
6 db
olajban eltett aszalt paradicsom
10 szem
fekete olajbogyó
20 szem
kapribogyó
(ha nagyobb, elegendő 5 szem is)
só, bors
1 tk
füstölt pirospaprika
4 ek
barbecue szósz
1 ág
kakukkfű
1 tk
bazsalikom
2 tk
oregánó
0.5 tk
holland kakaópor
400 ml
passzírozott paradicsom
1 csokor
petrezselyem
pár levél bazsalikom
Az édesköményes. növényi tejszínes alaphoz
1 fej
fokhagyma
3 ek
olívaolaj
1 db
édeskömény
3 ek
rizsszirup
2 fej
fehér hagyma
1 csokor
koriander
2 szál
citromfűnád
1 csokor
thai bazsalikom
só, bors
szerecsendió
8 - 10 dkg
margarin
5 ek
fenyőmag
400 ml
növényi tejszín
A tetejére
olvasztott margarin

Először a tésztát készítjük el. Nagyon figyeljünk arra, hogy minden alapanyag, amivel dolgozunk, langyos legyen! A növényi tejbe belekeverjük a cukrot, majd belemorzsoljuk az élesztőt, és hagyjuk felfutni. Brutál fel fog jönni, ha jó az élesztőnk (és miért ne lenne?!). Amikor jó magasra futott, az átszitált liszthez adjuk, majd az összes többi hozzávalót is. A zsiradékot fokozatosan, csak dagasztás közben adjuk hozzá, ettől lesz a tésztánk könnyed! Ha géppel dagasztunk, akkor akár 10 percig is mehet a folyamat, majd amikor késznek ítéljük a homogén tésztánkat, kifordítjuk a tálból a nyújtódeszkánkra, letakarjuk egy tállal, és hagyjuk nőni legalább 15 percig.

A feltétekhez való két fej fokhagymát kevés olívaolajjal meglocsolva alufóliába csomagoljuk, majd 200 fokra előmelegített sütőbe toljuk 15 percre. 

Következő lépésként a paradicsomos barbecue szószt készítjük el. Mielőtt a finomra vágott hagymáink megpirulnának az olívaolajon, rászórjuk a barna cukrot és hozzátesszük az apróra kockázott zellert. Néhány perc után összeforgatjuk, és tovább pirítjuk a kockákra vágott paradicsommal. Majd, amikor a paradicsom megfőtt, jöhet hozzá a felszeletelt aszalt paradicsom, olajbogyó és kapribogyó, a fűszerek és a barbecue szósz.Néhány perces főzést és kavarást követően hozzáöntjük a paradicsomszószt, és lassú tűzön hagyjuk, hogy összerottyanjon, redukálódjon a szószunk, kb. 8 percig. Végül petrezselymet és bazsalikomot adunk hozzá. Félretesszük, hűlni hagyjuk. 

Paradicsomos, olaszos verzió

Következhet az édesköményes mártásunk. Első lépésként az apró darabokra vágott édesköményt lepirítjuk az olívaolajon, némi rizssziruppal. Míg pirul, elkészítjük a mártásunk esszenciáját egy aprítóban: beletesszük a hagymát, a friss koriandert, az apróra szeletelt citromfűnádat, a thai bazsalikomot, és a fűszerekkel, illetve a korábban megsütött fokhagymával homogén pasztává turmixoljuk. Miután az édesköményt félig lepirítottuk, hozzáadjuk a pasztát, egy kevés margarint, és az apróra darabolt fenyőmaggal együtt tovább pirítjuk az összetevőket. Néhány perc után, amikor kezd szép színe lenni az édesköménynek, hozzáöntjük a növényi tejszínt, és lassú tűzön tovább rotyogtatjuk a szószunkat. Kb. 10-15 perc főzést követően félretesszük, és hagyjuk hűlni. 

Miután a minimális idő letelt, az óriási méretűre dagadt tésztánkat pontosan két egyenlő részre vágjuk. Merthogy két Pompadorót fogunk készíteni (egyiket az egyik, másikat a másik szósszal). Mindegyik darabból körülbelül 4 cm átmérőjű gombócokat gyúrunk.

Fogunk két 18 cm átmérőjű tortaformát, kivajazzuk és kilisztezzük, majd kb. fél cm-es vastagságban kibéleljük a szósszal. Az egyiket az édesköményessel, a másikat a paradicsomossal. Majd amikor ez megvan, elkezdjük pakolgatni a gombóckákat a forma aljára, egyenesen a masszánkba. 

Ha ez a réteg megvan, halmozunk még egy adag szószt a gombóckákra. Néhány percet hagyjuk, hadd szokjanak egymáshoz, majd újabb gombócréteg következik, és annyi szószt teszünk a gombóckáink közé, hogy a massza kitöltse a levegős részeket. Ha marad a szószunkból, nem pánikolunk, sőt örülünk, hogy lesz mibe tunkolni másnap. 

A tésztagombócok kilátszó tetejeit lekenjük egy kis olvasztott margarinnal, majd további 15 percig kelesztjük. Végül 180 fokra előmelegített, légkeverés nélküli sütőbe toljuk, és kb. 50-55 percig sütjük. Amikor a teteje szép pirosra sült, kitöltünk egy pohár száraz vörösbort, és összekóstoljuk vele a művünket! 

Kétféle vegán kelt tészta

Ha tetszett a Kétféle vegán kelt tészta receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept