A máglyarakás elkészítéséhez először a kalács áztatólevéhez kikeverjük a tojást és a tojássárgáját a cukorral, majd hozzáadjuk a vajat, a tejet és a tejszínt. Ezután a túrós réteghez is összekeverjük a hozzávalókat. A mazsolákat beáztatjuk a rumba. Az almákat megpucoljuk, és vékony szeletekre vágjuk. Meglocsoljuk a citromlével, majd megszórjuk a cukorral és a fahéjjal.
A sütést megelőzően egy kevés vajjal kikenjük a sütőformánkat. A kalácsokat felszeleteljük, belemártjuk a tejes keverékbe, és egy rétegnyit helyezünk belőle a formába. Ezután sorban elegyengetjük rajta az almákat, megszórjuk a mazsolával, és egy újabb kalácsos réteget teszünk rá. Eloszlatjuk rajta a túrót, majd még egy utolsó rétegnyi kalácsot helyezünk rá. 160 fokra előmelegített sütőben 40 percig sütjük.
Ezalatt a tojásfehérjéket a cukorral kemény habbá verjük, majd egy spatula segítségével beleforgatjuk a darált diót. Eloszlatjuk a máglyarakás tetején, és 180 fokra előmelegített sütőben további 10 percig sütjük. Ha megsült, vékonyra szeletelt almával díszítjük, és megszórjuk porcukorral.

- Előkészítési idő: 45 perc
- Sütési idő: 50 perc
Még több fantasztikus desszert:
Csokis amerikai palacsinta rumos-diós fagyival és meggyraguval