Fantasztikus desszertek

Klasszikusalmás-túrósmáglyarakás

Klasszikus almás-túrós máglyarakás

Hozzávalók
A kalácshoz
1 db
tojás
3 db
tojássárgája
50 g
kristálycukor
50 g
olvasztott vaj + a forma kikenéséhez
300 ml
tej
300 ml
tejszín
1.5 db
kalács
(kb. 500 g)
A túrós réteghez
500 g
túró
2 db
tojássárgája
50 g
porcukor
Az almás réteghez
50 g
mazsola
50 ml
rum
3 db
alma
0.5 db
citrom leve
40 g
kristálycukor
1 csipet
őrölt fahéj
A felső réteghez
5 db
tojásfehérje
100 g
kristálycukor
80 g
darált dió
A tálaláshoz
1 db
alma
porcukor

Elkészítés

A máglyarakás elkészítéséhez először a kalács áztatólevéhez kikeverjük a tojást és a tojássárgáját a cukorral, majd hozzáadjuk a vajat, a tejet és a tejszínt. Ezután a túrós réteghez is összekeverjük a hozzávalókat. A mazsolákat beáztatjuk a rumba. Az almákat megpucoljuk, és vékony szeletekre vágjuk. Meglocsoljuk a citromlével, majd megszórjuk a cukorral és a fahéjjal. 

A sütést megelőzően egy kevés vajjal kikenjük a sütőformánkat. A kalácsokat felszeleteljük, belemártjuk a tejes keverékbe, és egy rétegnyit helyezünk belőle a formába. Ezután sorban elegyengetjük rajta az almákat, megszórjuk a mazsolával, és egy újabb kalácsos réteget teszünk rá. Eloszlatjuk rajta a túrót, majd még egy utolsó rétegnyi kalácsot helyezünk rá. 160 fokra előmelegített sütőben 40 percig sütjük.

Ezalatt a tojásfehérjéket a cukorral kemény habbá verjük, majd egy spatula segítségével beleforgatjuk a darált diót. Eloszlatjuk a máglyarakás tetején, és 180 fokra előmelegített sütőben további 10 percig sütjük. Ha megsült, vékonyra szeletelt almával díszítjük, és megszórjuk porcukorral.

klasszikus-maglyarakas-almas-turos-maglyarakas (2)
Klasszikus almás-túrós máglyarakás (Fotó: Street Kitchen)
  • Előkészítési idő: 45 perc
  • Sütési idő: 50 perc

 

Még több fantasztikus desszert:

Málnás-mákos tészta besütve

Epres máglyarakás

Csokis amerikai palacsinta rumos-diós fagyival és meggyraguval

www.streetkitchen.hu

Bár mindenkinek mást jelent egy klasszikus máglyarakás, nekem egyértelműen egy jó nagy adag besütött kalácsot almával (esetleg barackkompóttal) és túrós krémmel rétegezve.

Hozzávalók

1 db 20x30 cm-es tepsihez
A kalácshoz
1 db
tojás
3 db
tojássárgája
50 g
kristálycukor
50 g
olvasztott vaj + a forma kikenéséhez
300 ml
tej
300 ml
tejszín
1.5 db
kalács
(kb. 500 g)
A túrós réteghez
500 g
túró
2 db
tojássárgája
50 g
porcukor
Az almás réteghez
50 g
mazsola
50 ml
rum
3 db
alma
0.5 db
citrom leve
40 g
kristálycukor
1 csipet
őrölt fahéj
A felső réteghez
5 db
tojásfehérje
100 g
kristálycukor
80 g
darált dió
A tálaláshoz
1 db
alma
porcukor

A máglyarakás elkészítéséhez először a kalács áztatólevéhez kikeverjük a tojást és a tojássárgáját a cukorral, majd hozzáadjuk a vajat, a tejet és a tejszínt. Ezután a túrós réteghez is összekeverjük a hozzávalókat. A mazsolákat beáztatjuk a rumba. Az almákat megpucoljuk, és vékony szeletekre vágjuk. Meglocsoljuk a citromlével, majd megszórjuk a cukorral és a fahéjjal. 

A sütést megelőzően egy kevés vajjal kikenjük a sütőformánkat. A kalácsokat felszeleteljük, belemártjuk a tejes keverékbe, és egy rétegnyit helyezünk belőle a formába. Ezután sorban elegyengetjük rajta az almákat, megszórjuk a mazsolával, és egy újabb kalácsos réteget teszünk rá. Eloszlatjuk rajta a túrót, majd még egy utolsó rétegnyi kalácsot helyezünk rá. 160 fokra előmelegített sütőben 40 percig sütjük.

Ezalatt a tojásfehérjéket a cukorral kemény habbá verjük, majd egy spatula segítségével beleforgatjuk a darált diót. Eloszlatjuk a máglyarakás tetején, és 180 fokra előmelegített sütőben további 10 percig sütjük. Ha megsült, vékonyra szeletelt almával díszítjük, és megszórjuk porcukorral.

klasszikus-maglyarakas-almas-turos-maglyarakas (2)
Klasszikus almás-túrós máglyarakás (Fotó: Street Kitchen)
  • Előkészítési idő: 45 perc
  • Sütési idő: 50 perc

 

Még több fantasztikus desszert:

Málnás-mákos tészta besütve

Epres máglyarakás

Csokis amerikai palacsinta rumos-diós fagyival és meggyraguval

Ha tetszett a Klasszikus almás-túrós máglyarakás receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept