Krémes sütik

Kókuszoscsiga

Kókuszos csiga
Kókuszos csiga kókuszkrémmel

Hozzávalók
350 g
finomliszt
0.5 tk
45 g
vaj + a sütőforma kikenéséhez
180 ml
tej
50 g
kristálycukor
25 g
friss élesztő
1 db
tojás
A töltelékhez
220 g
kókuszreszelék
1 ek
vaj
300 ml
sűrített tej
30 ml
vaníliaaroma
A mázhoz
113 g
sajtkrém
50 ml
sűrített tej
50 ml
kókusztej
0.5 db
citrom leve

Elkészítés
  1. A kókuszos csiga elkészítéséhez egy robotgép keverőtáljában összekeverjük a lisztet és a sót, majd félretesszük. Vízgőz felett felolvasztjuk a vajat a tejjel és a cukorral, figyelve arra, hogy 40 fok alatt maradjon. Levesszük a tűzről, és belekeverjük a friss élesztőt. 

  2. Letakarjuk, és meleg helyen hagyjuk felfutni, ez kb. 15 perc. Majd ráöntjük a keverőtálban lévő száraz hozzávalókra, beleütjük a tojást, és addig dagasztjuk a géppel, amíg sima és ruganyos tésztát nem kapunk. Egy kiolajozott edénybe tesszük, letakarjuk, és hagyjuk pihenni 10 percig.

  3. A megkelt tésztát enyhén lisztezett deszkára borítjuk, és egy 35×20 cm-es téglalappá nyújtjuk.

  4. A töltelékhez a kókuszreszeléket egy serpenyőben picit megpirítjuk a vajjal, majd hozzáadjuk a sűrített tejet és a vaníliát. Folyamatos kevergetés mellett addig főzzük, amíg el nem válik a serpenyő oldalától. Hagyjuk kicsit kihűlni.

  5. A kinyújtott tésztát megkenjük a kókuszos töltelékkel, és a hosszabbik oldalánál kezdve szorosan feltekerjük, majd egy éles késsel 8-10 karikát vágunk a tekercsből.

  6. Egy kivajazott sütőformába tesszük, majd letakarva hagyjuk kelni 60 percig, amíg a duplájára nő.

  7. 180 fokra előmelegített sütőben 20-25 percig sütjük, amíg a teteje aranybarna nem lesz.

  8. Közben a mázhoz a sajtkrémet kihabosítjuk a sűrített tejjel, majd belekeverjük a többi hozzávalót is. Ezt a mázat a még langyos csigák tetejére csurgatjuk.

www.streetkitchen.hu

A csiga, ami kicsit más: kókuszos, lágy és ellenállhatatlan – igazi édes kísértés minden napszakban.

A kókuszos csiga pont az a süti, ami olyan, mintha a kakaós csiga egzotikusabb, napfényesebb rokonát ennéd – puha, foszlós tészta, belül pedig édes, illatos kókuszos töltelék, amit nem lehet nem szeretni. Ráadásul elég egy adaggal megtölteni a sütit, és máris olyan, mintha egy cukrászdából ugrott volna elő.

Szinte bármikor jólesik bekapni – reggelire, uzsonnára vagy egy délutáni kávé mellé is tökéletes társ. Reggel egy bögre meleg kakaóval, tejeskávéval vagy chai lattéval igazi komfortkombó, délután pedig akár egy gyümölcstea mellé is szuperül működik. Ha vendéget vársz, kínálhatod egy nagy tálon más péksütik mellett, de simán megállja a helyét önmagában is.

Hozzávalók

10 db csigához
350 g
finomliszt
0.5 tk
45 g
vaj + a sütőforma kikenéséhez
180 ml
tej
50 g
kristálycukor
25 g
friss élesztő
1 db
tojás
A töltelékhez
220 g
kókuszreszelék
1 ek
vaj
300 ml
sűrített tej
30 ml
vaníliaaroma
A mázhoz
113 g
sajtkrém
50 ml
sűrített tej
50 ml
kókusztej
0.5 db
citrom leve

Elkészítés

  1. A kókuszos csiga elkészítéséhez egy robotgép keverőtáljában összekeverjük a lisztet és a sót, majd félretesszük. Vízgőz felett felolvasztjuk a vajat a tejjel és a cukorral, figyelve arra, hogy 40 fok alatt maradjon. Levesszük a tűzről, és belekeverjük a friss élesztőt. 

  2. Letakarjuk, és meleg helyen hagyjuk felfutni, ez kb. 15 perc. Majd ráöntjük a keverőtálban lévő száraz hozzávalókra, beleütjük a tojást, és addig dagasztjuk a géppel, amíg sima és ruganyos tésztát nem kapunk. Egy kiolajozott edénybe tesszük, letakarjuk, és hagyjuk pihenni 10 percig.

  3. A megkelt tésztát enyhén lisztezett deszkára borítjuk, és egy 35×20 cm-es téglalappá nyújtjuk.

  4. A töltelékhez a kókuszreszeléket egy serpenyőben picit megpirítjuk a vajjal, majd hozzáadjuk a sűrített tejet és a vaníliát. Folyamatos kevergetés mellett addig főzzük, amíg el nem válik a serpenyő oldalától. Hagyjuk kicsit kihűlni.

  5. A kinyújtott tésztát megkenjük a kókuszos töltelékkel, és a hosszabbik oldalánál kezdve szorosan feltekerjük, majd egy éles késsel 8-10 karikát vágunk a tekercsből.

  6. Egy kivajazott sütőformába tesszük, majd letakarva hagyjuk kelni 60 percig, amíg a duplájára nő.

  7. 180 fokra előmelegített sütőben 20-25 percig sütjük, amíg a teteje aranybarna nem lesz.

  8. Közben a mázhoz a sajtkrémet kihabosítjuk a sűrített tejjel, majd belekeverjük a többi hozzávalót is. Ezt a mázat a még langyos csigák tetejére csurgatjuk.

Kókuszos csiga kókuszkrémmel megkenve
Kókuszos csiga (Fotó: Street Kitchen)

Melegen és hidegen is finom: frissen sütve, langyosan omlós és illatos, a kókuszos töltelék szinte krémesen olvad benne. Másnapra, ha letakarva tárolod, ugyanúgy puha marad, de egy gyors mikrózás vagy pár perc sütőben melegítés még visszahozza a frissen sült élményt.

És ha igazán extrázni szeretnéd: egy gombóc vaníliafagyi vagy egy kis gyümölcsszósz (pl. málnapüré) mellé desszertként is simán tálalható. Szóval ne gondold túl – ez a csiga elfér minden alkalomhoz.

A kókuszos csiga mellett más kókuszos sütink is akad:

Kókuszos brownie

Laktózmentes kókusztekercs

Kókuszkocka torta

Ha tetszett a kókuszos csiga receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept

Receptválogatások

Összes cikk megtekintése