Street Kitchen

Kolbászoskrumpligombócleves

Kolbászos krumpligombócleves

Hozzávalók
A gombóchoz
500 g
krumpli
200 g
liszt
só, bors
1 db
tojássárgája
A leveshez
2 ek
olaj
250 g
paprikás kolbász
1 fej
hagyma
2 gerezd
fokhagyma
só, bors
1 tk
őrölt kömény
1 tk
füstölt paprika
2 db
babérlevél
2.5 l
alaplé
1 szál
répa
(nagyobb)
2 szál
fehérrépa
2 szál
szárzeller
100 g
tejföl
1 ek
ecet
1 csokor
friss petrezselyem

Elkészítés

A kolbászos krumpligombóclevesbe való gombóchoz a krumplit megpucoljuk, kockákra vágjuk, és sós vízben puhára főzzük. Ha megfőtt, leszűrjük, majd még melegen áttörjük, és szétterítve hagyjuk teljesen kihűlni. Ezután összekeverjük a többi hozzávalóval, és amíg megfőzzük a levest, lefedve hagyjuk állni.

A leveshez egy nagy lábasban az olajon zsírjára pirítjuk a kolbászt, rádobjuk az apróra vágott hagymát és fokhagymát, sózzuk, borsozzuk, és üvegesre pároljuk. Rádobjuk a fűszereket, elkeverjük, majd felöntjük az alaplével vagy vízzel, és belerakjuk a 2-3 mm vastag szeletekre vágott zöldségeket. Felforraljuk, majd addig főzzük, amíg a zöldségek félig meg nem puhulnak. Ez nagyjából 15 percet vesz igénybe. 

Ekkor jöhetnek bele a diónyi nagyságúra gyúrt gombócok. Ha feljöttek a víz tetejére, még 3-4 percet főzzük. A tejfölben elkeverünk 2-3 merőkanál levet (hőkiegyenlítünk), visszaöntjük a levesbe a tejfölös keveréket, majd ha felforrt, az ecettel beállítjuk az ízét, és elzárjuk. Friss, finomra aprított petrezselyemmel megszórva tálaljuk.

kolbaszos-krumpligombocleves
Kolbászos krumpligombócleves (Fotó: Street Kitchen)

 

www.streetkitchen.hu

Általában azok a magyaros levesek, amikbe kolbász kerül, sose lesznek unalmasak! Mint ahogy ez a leves sem, amit ráadásul egy puha krumpligombóccal dobtam fel.

Hozzávalók

4 - 6 főre
A gombóchoz
500 g
krumpli
200 g
liszt
só, bors
1 db
tojássárgája
A leveshez
2 ek
olaj
250 g
paprikás kolbász
1 fej
hagyma
2 gerezd
fokhagyma
só, bors
1 tk
őrölt kömény
1 tk
füstölt paprika
2 db
babérlevél
2.5 l
alaplé
1 szál
répa
(nagyobb)
2 szál
fehérrépa
2 szál
szárzeller
100 g
tejföl
1 ek
ecet
1 csokor
friss petrezselyem

A kolbászos krumpligombóclevesbe való gombóchoz a krumplit megpucoljuk, kockákra vágjuk, és sós vízben puhára főzzük. Ha megfőtt, leszűrjük, majd még melegen áttörjük, és szétterítve hagyjuk teljesen kihűlni. Ezután összekeverjük a többi hozzávalóval, és amíg megfőzzük a levest, lefedve hagyjuk állni.

A leveshez egy nagy lábasban az olajon zsírjára pirítjuk a kolbászt, rádobjuk az apróra vágott hagymát és fokhagymát, sózzuk, borsozzuk, és üvegesre pároljuk. Rádobjuk a fűszereket, elkeverjük, majd felöntjük az alaplével vagy vízzel, és belerakjuk a 2-3 mm vastag szeletekre vágott zöldségeket. Felforraljuk, majd addig főzzük, amíg a zöldségek félig meg nem puhulnak. Ez nagyjából 15 percet vesz igénybe. 

Ekkor jöhetnek bele a diónyi nagyságúra gyúrt gombócok. Ha feljöttek a víz tetejére, még 3-4 percet főzzük. A tejfölben elkeverünk 2-3 merőkanál levet (hőkiegyenlítünk), visszaöntjük a levesbe a tejfölös keveréket, majd ha felforrt, az ecettel beállítjuk az ízét, és elzárjuk. Friss, finomra aprított petrezselyemmel megszórva tálaljuk.

kolbaszos-krumpligombocleves
Kolbászos krumpligombócleves (Fotó: Street Kitchen)

 

Ha tetszett a Kolbászos krumpligombócleves receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept