Hirdetés

Konfitált kacsacomb zöldséges-krumplis rétessel

Hozzávalók

6
személyre
+

A konfitált kacsához

6 db pecsenye kacsacomb
durva szemű tengeri só
őrölt fekete bors
szárított babérlevél
fokhagyma
friss kakukkfű
2 kg kacsazsír 

A zöldséges-krumplis réteshez

80 dkg krumpli
10 dkg sárgarépa
10 dkg karfiol
10 dkg brokkoli
10 dkg kelbimbó
10 dkg zöldborsó
2 fej nagyobb vöröshagyma
1 tk teáskanál barnacukor
1 ek almaecet vagy fehérbor ecet
só, bors, szerecsendió
2 csomag leveles-, vagy rétestészta
1 db tojás
50 g olvasztott vaj (ha rétestésztát használunk, a lapok megkenéséhez)
Bevásárlólistához adom

A bevásárlólista támogatója a:

Hirdetés

Konfitált kacsacomb zöldséges-krumplis rétessel

Karácsonykor mindenképp megtelik az asztal különlegesebb ünnepi fogásokkal. A konfitált kacsacomb mellé, most egy zöldséges-krumplis rétes került köretként, ami elsőre lehet furcsának hangzik, de isteni lett! Próbáljátok ki!
Kipróbáltam, jóóó lett!
4
Hirdetés

Hozzávalók

6
személyre
+

A konfitált kacsához

6 db pecsenye kacsacomb
durva szemű tengeri só
őrölt fekete bors
szárított babérlevél
fokhagyma
friss kakukkfű
2 kg kacsazsír 

A zöldséges-krumplis réteshez

80 dkg krumpli
10 dkg sárgarépa
10 dkg karfiol
10 dkg brokkoli
10 dkg kelbimbó
10 dkg zöldborsó
2 fej nagyobb vöröshagyma
1 tk teáskanál barnacukor
1 ek almaecet vagy fehérbor ecet
só, bors, szerecsendió
2 csomag leveles-, vagy rétestészta
1 db tojás
50 g olvasztott vaj (ha rétestésztát használunk, a lapok megkenéséhez)
Bevásárlólistához adom

A bevásárlólista támogatója a:


Hirdetés

A megtisztított, szárazra törölgetett kacsacombokat sóval, borssal, összemorzsolt babérlevéllel, zúzott fokhagymával és friss kakukkfűvel fűszerezzük és egy éjszakára hűtőben pihentetjük. Másnap egy ecset segítségével eltávolítjuk a fűszerezést (éjjel kellő mennyiségben szívott magába mindenből) és szorosan egymás mellé helyezzük egy olyan tepsiben, amiben fel tudjuk önteni annyi olvasztott, meleg kacsazsírral, ami teljesen ellepi a combokat. A zsírba még pár ág friss kakukkfüvet is beledobunk, aztán óvatosan az egész tepsit egy sütőrácsra helyezve sütőbe tesszük, ahol 130 fokon 2-2,5 órán át konfitáljuk a combokat.

Közben megcsináljuk a zöldséges rétest is.

A krumplit megpucoljuk és nagyobb darabokra vágva sós vízben puhára főzzük. Félretesszük egy tálba és még forrón áttörjük egy villával.

A zöldségeket a krumpli forró főzővizében ressre (tehát nem teljesen puhára) főzzük. Mivel a különböző fajta zöldségeknek nem azonos a főzési ideje, fontos, hogy megfelelő sorrendben dobáljuk be egymás után őket: először a kis rózsáira szedett karfiolt és brokkolit, utána a félkarikára vágott sárgarépát, 2 perccel később a negyekre vágott kelbimbót, az utolsó 2-3 percben pedig a fagyasztott zöldborsót, így nagyjából minden egyforma állagúra készül el. A kész zöldségeket leszűrjük és félretesszük. Egy közepesen forró serpenyőben elkezdjük párolni a vékonyra szeletelt hagymát. Ha üveges, akkor hozzáadjuk a barnacukrot és gyakran kevergetve, óvatosan szép aranyszínűre karamellizáljuk. Hozzáadjuk a borecetet, beforraljuk, sózzuk-borsozzuk és erre a hagymás alapra borítjuk rá az áttört krumplit és a zöldségeket. Összeforgatjuk, sóval, borssal, frissen reszelt szerecsendióval fűszerezzük, az egészet erősen belelapogatjuk a serpenyőbe és közepes lángon pirítani kezdjük. 2 percenkét átforgatjuk, hogy az alsó pirult részek felülre kerüljenek. Minden átforgatás után újra belelapítjuk a keveréket a serpenyőbe, hogy minél nagyobb felületen piruljon.

img_7643.JPG

4-5 pirítási fázis után levesszük a keveréket a tűzről és hagyjuk teljesen kihűlni. A tölteléket levelestésztában (vagy persze sima rétestésztába) göngyöljük és 200 fokos sütőben kb. 20 perc alatt aranyszínűre sütjük.

Ha a kész kacsacombokat most akarjuk megenni (és hát miért ne tennénk így???) akkor érdemes őket kiszedni a zsírból, hűlni hagyni és közvetlenül tálalás előtt grill fokozaton vagy serpenyőben szép aranyszínű bőrt sütni rá és együtt kínálni a zöldséges rétessel. De a maradék combokat zsírral leöntve hetekig tárolhatjuk a hűtőben és amikor kedvünk szottyan, csak ki kell egyet bányászni a zsírból, lepirítani és bepuszilni. Hát nem csodás az élet?

Hirdetés
Hozzászólások
Tovább olvasok
Hirdetés

Ezeket láttad már?