A körtés-kéksajtos pizza tésztájához a vizet a dagasztógép üstjébe öntjük, belemorzsoljuk az élesztőt és 2 percig alacsony fokozaton keverjük a géppel, míg az élesztő fel nem oldódik. Fokozatosan hozzáadjuk a pizzalisztet és kb. 10 percig dagasztjuk, utána mehet bele a só és 5 ml olívaolaj, és még 8 percig dagasztjuk. Fontos, hogy a tészta hőmérséklete ne haladja meg a 26-27 Celsius-fokot. Ezt egy maghőmérővel lehet a legegyszerűbben ellenőrizni. Nagy melegben az sem baj, ha jeges vízzel készítjük, hogy egyszerűbben tudjuk szabályozni a hőmérsékletet.
Ha összeállt a tészta, egy nyújtódeszkára borítjuk, 10-12-szer félbehajtjuk és egy nagy bucit formázunk belőle, aztán visszatesszük a tálba, átkenjük a maradék olívaolajjal és lefedve 30 percig kelesztjük. Utána 6 db egyenlő, 275-280 g-os bucit formázunk belőle. Egy rétesliszttel enyhén meghintett, jól zárható dobozba tesszük őket, egymástól 3-4 cm távolságot tartva és szobahőmérsékleten hagyjuk 2 órát pihenni. Utána 4 órára a hűtőbe tesszük. (Ez természetesen a leggyorsabb időbeli felhasználása, de nem bánja a tészta, ha akár 12-24 órát is tud érlelődni.)
Tipp: Ügyeljünk rá, hogy sütés előtt legalább 30-40 perccel vegyük ki a hűtőből a tésztát, hogy újra felvegye a szobahőmérsékletet.
A feltéthez a mascarponét kikeverjük az apróra tépkedett bazsalikommal és a sóval, a körtéket pedig a magház eltávolítása után vékony cikkekre vágjuk.
A pizza összeállítása
A tésztát egy spakli segítségével kiemeljük a dobozból és belerakjuk a réteslisztbe. A kezünkkel kerek formára igazítjuk a bucit, majd az ujjainkat összeszorítva elkezdjük a közepétől a széle felé kilapítani a tésztát úgy, hogy közben egy peremet is képezzünk. Majd a kézfejünkre emelve a megfelelő méretűre nyújtjuk a tésztát. (Ez attól is függ, hogy mekkora a sütőterünk.)
A pizzatésztát megkenjük a mascarponekrémmel, csipkedünk rá a kéksajtból, hogy mindenhova jusson, rápakoljuk a körtecikkeket, megszórjuk reszelt parmezánnal, majd enyhén réteslisztezett lapáttal felemeljük a pizzát és betesszük a 300 fokra előmelegített sütőbe, amibe egy pizzakövet is tettünk. Nagyságrendileg 3-5 percig sütjük, közben pedig forgatjuk, hogy egyenletesen piruljon mindenhol.
Tálalásnál meglocsoljuk olívaolajjal, pár levél friss bazsalikomot tépünk rá és megcsorgatjuk egy kevés mézzel.

- Elkészítési idő: 1 óra
- Kelesztési idő: min. 6 óra
- Sütési idő: kb. 3-5 perc