Pizza

Körtés-kéksajtospizza

Körtés-kéksajtos pizza

Hozzávalók
A feltéthez
A tésztához
650 g
víz
3.2 g
friss élesztő
1 kg
pizzaliszt
30 g
10 ml
olívaolaj
250 g
rétesliszt a nyújtáshoz
500 g
mascarpone
0.5 csokor
bazsalikom
1 csipet
3 db
körte
300 g
kéksajt
50 g
parmezán
A tálaláshoz
6 ek
olívaolaj
0.5 csokor
bazsalikom
6 ek
méz

Elkészítés

A körtés-kéksajtos pizza tésztájához a vizet a dagasztógép üstjébe öntjük, belemorzsoljuk az élesztőt és 2 percig alacsony fokozaton keverjük a géppel, míg az élesztő fel nem oldódik. Fokozatosan hozzáadjuk a pizzalisztet és kb. 10 percig dagasztjuk, utána mehet bele a só és 5 ml olívaolaj, és még 8 percig dagasztjuk. Fontos, hogy a tészta hőmérséklete ne haladja meg a 26-27 Celsius-fokot. Ezt egy maghőmérővel lehet a legegyszerűbben ellenőrizni. Nagy melegben az sem baj, ha jeges vízzel készítjük, hogy egyszerűbben tudjuk szabályozni a hőmérsékletet. 

Ha összeállt a tészta, egy nyújtódeszkára borítjuk, 10-12-szer félbehajtjuk és egy nagy bucit formázunk belőle, aztán visszatesszük a tálba, átkenjük a maradék olívaolajjal és lefedve 30 percig kelesztjük. Utána 6 db egyenlő, 275-280 g-os bucit formázunk belőle. Egy rétesliszttel enyhén meghintett, jól zárható dobozba tesszük őket, egymástól 3-4 cm távolságot tartva és szobahőmérsékleten hagyjuk 2 órát pihenni. Utána 4 órára a hűtőbe tesszük. (Ez természetesen a leggyorsabb időbeli felhasználása, de nem bánja a tészta, ha akár 12-24 órát is tud érlelődni.)

Tipp: Ügyeljünk rá, hogy sütés előtt legalább 30-40 perccel vegyük ki a hűtőből a tésztát, hogy újra felvegye a szobahőmérsékletet. 

A feltéthez a mascarponét kikeverjük az apróra tépkedett bazsalikommal és a sóval, a körtéket pedig a magház eltávolítása után vékony cikkekre vágjuk.

A pizza összeállítása

A tésztát egy spakli segítségével kiemeljük a dobozból és belerakjuk a réteslisztbe. A kezünkkel kerek formára igazítjuk a bucit, majd az ujjainkat összeszorítva elkezdjük a közepétől a széle felé kilapítani a tésztát úgy, hogy közben egy peremet is képezzünk. Majd a kézfejünkre emelve a megfelelő méretűre nyújtjuk a tésztát. (Ez attól is függ, hogy mekkora a sütőterünk.)

A pizzatésztát megkenjük a mascarponekrémmel, csipkedünk rá a kéksajtból, hogy mindenhova jusson, rápakoljuk a körtecikkeket, megszórjuk reszelt parmezánnal, majd enyhén réteslisztezett lapáttal felemeljük a pizzát és betesszük a 300 fokra előmelegített sütőbe, amibe egy pizzakövet is tettünk. Nagyságrendileg 3-5 percig sütjük, közben pedig forgatjuk, hogy egyenletesen piruljon mindenhol.

Tálalásnál meglocsoljuk olívaolajjal, pár levél friss bazsalikomot tépünk rá és megcsorgatjuk egy kevés mézzel. 

kortes-keksajtos-pizza-2
Körtés-kéksajtos pizza (Fotó: Street Kitchen)
  • Elkészítési idő: 1 óra
  • Kelesztési idő: min. 6 óra
  • Sütési idő: kb. 3-5 perc

Ha egy ideje követtek minket, akkor pizzákban tuti, hogy verhetetlenek vagytok! Ezeket a pizzákat próbáltátok már?

Arrabbiata pizza

Cuccos tepsis caprese pizza

Sütőtökös-kecskesajtos pizza

www.streetkitchen.hu

A pizzákat valahogy nem tudjuk megunni, úgyhogy össze is dobtunk egy körtés-kéksajtos verziót, hogy a gourmet ízek kedvelőinek is kedvezzünk egy cseppet.

pictogram

Cukormentes

Hozzávalók

6 darabhoz
A feltéthez
A tésztához
650 g
víz
3.2 g
friss élesztő
1 kg
pizzaliszt
30 g
10 ml
olívaolaj
250 g
rétesliszt a nyújtáshoz
500 g
mascarpone
0.5 csokor
bazsalikom
1 csipet
3 db
körte
300 g
kéksajt
50 g
parmezán
A tálaláshoz
6 ek
olívaolaj
0.5 csokor
bazsalikom
6 ek
méz

A körtés-kéksajtos pizza tésztájához a vizet a dagasztógép üstjébe öntjük, belemorzsoljuk az élesztőt és 2 percig alacsony fokozaton keverjük a géppel, míg az élesztő fel nem oldódik. Fokozatosan hozzáadjuk a pizzalisztet és kb. 10 percig dagasztjuk, utána mehet bele a só és 5 ml olívaolaj, és még 8 percig dagasztjuk. Fontos, hogy a tészta hőmérséklete ne haladja meg a 26-27 Celsius-fokot. Ezt egy maghőmérővel lehet a legegyszerűbben ellenőrizni. Nagy melegben az sem baj, ha jeges vízzel készítjük, hogy egyszerűbben tudjuk szabályozni a hőmérsékletet. 

Ha összeállt a tészta, egy nyújtódeszkára borítjuk, 10-12-szer félbehajtjuk és egy nagy bucit formázunk belőle, aztán visszatesszük a tálba, átkenjük a maradék olívaolajjal és lefedve 30 percig kelesztjük. Utána 6 db egyenlő, 275-280 g-os bucit formázunk belőle. Egy rétesliszttel enyhén meghintett, jól zárható dobozba tesszük őket, egymástól 3-4 cm távolságot tartva és szobahőmérsékleten hagyjuk 2 órát pihenni. Utána 4 órára a hűtőbe tesszük. (Ez természetesen a leggyorsabb időbeli felhasználása, de nem bánja a tészta, ha akár 12-24 órát is tud érlelődni.)

Tipp: Ügyeljünk rá, hogy sütés előtt legalább 30-40 perccel vegyük ki a hűtőből a tésztát, hogy újra felvegye a szobahőmérsékletet. 

A feltéthez a mascarponét kikeverjük az apróra tépkedett bazsalikommal és a sóval, a körtéket pedig a magház eltávolítása után vékony cikkekre vágjuk.

A pizza összeállítása

A tésztát egy spakli segítségével kiemeljük a dobozból és belerakjuk a réteslisztbe. A kezünkkel kerek formára igazítjuk a bucit, majd az ujjainkat összeszorítva elkezdjük a közepétől a széle felé kilapítani a tésztát úgy, hogy közben egy peremet is képezzünk. Majd a kézfejünkre emelve a megfelelő méretűre nyújtjuk a tésztát. (Ez attól is függ, hogy mekkora a sütőterünk.)

A pizzatésztát megkenjük a mascarponekrémmel, csipkedünk rá a kéksajtból, hogy mindenhova jusson, rápakoljuk a körtecikkeket, megszórjuk reszelt parmezánnal, majd enyhén réteslisztezett lapáttal felemeljük a pizzát és betesszük a 300 fokra előmelegített sütőbe, amibe egy pizzakövet is tettünk. Nagyságrendileg 3-5 percig sütjük, közben pedig forgatjuk, hogy egyenletesen piruljon mindenhol.

Tálalásnál meglocsoljuk olívaolajjal, pár levél friss bazsalikomot tépünk rá és megcsorgatjuk egy kevés mézzel. 

kortes-keksajtos-pizza-2
Körtés-kéksajtos pizza (Fotó: Street Kitchen)
  • Elkészítési idő: 1 óra
  • Kelesztési idő: min. 6 óra
  • Sütési idő: kb. 3-5 perc

Ha egy ideje követtek minket, akkor pizzákban tuti, hogy verhetetlenek vagytok! Ezeket a pizzákat próbáltátok már?

Arrabbiata pizza

Cuccos tepsis caprese pizza

Sütőtökös-kecskesajtos pizza

Ha tetszett a Körtés-kéksajtos pizza receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept