Készíthetjük zöld vagy sárga hüvelyű babból, de a szép színek kedvéért vegyesen is. A babokat egészben hagyjuk, csak a kemény szárukat vágjuk le. A burgonyát héjastól megfőzzük, és félretesszük hűlni.
Egy csokor kaprot és a felszeletelt zöldségek egy részét az üveg aljára tesszük. Erre jön a zöldbab, közé folyamatosan fokhagyma, majd zöldségekkel egészítjük ki. Megszórjuk a borssal, végül rárakjuk a maradék kaprot és a félbevágott burgonyát, majd felöntjük 1 liter víz + 1 púpozott evőkanál só elkevert oldatával, egészen addig, míg teljesen megtelik az üveg. Fóliával lefedjük, és 6-8 napra napos, meleg helyre tesszük. Ha letelt a 6-8 nap, a burgonyát és a kaprot eltávolítjuk, majd az egészet hűtőben tároljuk.

Tipp a kovászoláshoz:
A kovászolás eredményét nem a befőttesüveg vagy a hozzáadott zöldségek határozzák meg, sőt a fokhagyma sem! Ha van egy megfelelő méretű, lefedhető műanyag vödrünk, és az előzőleg ebben tárolt élelmiszer nem adhat át idegen illatokat, akkor az is kiválóan alkalmas. A hozzáadott zöldségek és a fokhagyma mennyiségét ízlés szerint válasszátok meg!