A töltelékhez egy tálban összekeverjük a húst a rizzsel, a finomra vágott vöröshagymával és a felaprított zöldfűszerekkel. Sózzuk, borsozzuk, hozzákeverjük az olajat is, és jól átgyúrjuk a masszát.
A káposzta torzsáját kivágjuk, és forrásban lévő sós vízben elkezdjük egyben főzni. Amint a levél könnyedén leválik a gumóról, kiszedjük és hűlni hagyjuk. A káposzta főzőlevét félretesszük.
A levelek vastag, középső szárát kivágjuk, majd a leveleket megtöltjük a töltelékkel. Oldalt felhajtjuk és így tekerjük fel. Egy lábas aljába mehet a megmaradt káposzta felaprítva.
Beledobjuk a babérleveleket és egy citrom reszelt héját, majd belepakoljuk a töltött leveleket. A tetejére teszünk még pár levél egész káposztát, meglocsoljuk olívaolajjal, majd felöntjük annyi főzővízzel, ami épphogy ellepi. Egy tányérral lefedjük, és forrásig melegítjük. Miután felforrt, alacsony hőmérsékletre kapcsolunk, és lefedve főzzük 40 percig.
Egy tálban összekeverjük a tojást a két citrom levével és a keményítővel. Hozzámerünk a főzőléből, hogy hőkiegyenlítsünk, majd visszaöntjük a káposztára. Az edényt addig mozgatjuk, amíg a citromos lével össze nem keveredik a káposzta, de ügyeljünk arra, hogy ne törjük össze a kis töltött batyukat. Forrásig melegítjük, eközben is mozgatjuk az edényt, majd lekapcsoljuk a lángot.
A káposztát kaporral és citromszeletekkel tálaljuk.
Lahanodolmades,agörögtöltöttkáposzta
Ha választanom kellene az idei téli magazin töltött káposztás rovatának négy receptje közül, hogy melyik lett a kedvencem, akkor kérdés nélkül ez a görög változat lenne az. 180 fokos fordulat a magyarhoz képest, de megéri kipróbálni.
Gluténmentes
A görög töltött káposzta, vagyis a lahanodolmades remek példa arra, hogyan lehet egy jól ismert ételt teljesen új szemszögből elkészíteni. A magyaros verzióval szemben ez a változat citromos, friss és könnyed – mégis tartalmas, köszönhetően a rizs és a darált hús párosának.
Hozzávalók
A káposztához
A tálaláshoz
Elkészítés
A töltelékhez egy tálban összekeverjük a húst a rizzsel, a finomra vágott vöröshagymával és a felaprított zöldfűszerekkel. Sózzuk, borsozzuk, hozzákeverjük az olajat is, és jól átgyúrjuk a masszát.
A káposzta torzsáját kivágjuk, és forrásban lévő sós vízben elkezdjük egyben főzni. Amint a levél könnyedén leválik a gumóról, kiszedjük és hűlni hagyjuk. A káposzta főzőlevét félretesszük.
A levelek vastag, középső szárát kivágjuk, majd a leveleket megtöltjük a töltelékkel. Oldalt felhajtjuk és így tekerjük fel. Egy lábas aljába mehet a megmaradt káposzta felaprítva.
Beledobjuk a babérleveleket és egy citrom reszelt héját, majd belepakoljuk a töltött leveleket. A tetejére teszünk még pár levél egész káposztát, meglocsoljuk olívaolajjal, majd felöntjük annyi főzővízzel, ami épphogy ellepi. Egy tányérral lefedjük, és forrásig melegítjük. Miután felforrt, alacsony hőmérsékletre kapcsolunk, és lefedve főzzük 40 percig.
Egy tálban összekeverjük a tojást a két citrom levével és a keményítővel. Hozzámerünk a főzőléből, hogy hőkiegyenlítsünk, majd visszaöntjük a káposztára. Az edényt addig mozgatjuk, amíg a citromos lével össze nem keveredik a káposzta, de ügyeljünk arra, hogy ne törjük össze a kis töltött batyukat. Forrásig melegítjük, eközben is mozgatjuk az edényt, majd lekapcsoljuk a lángot.
A káposztát kaporral és citromszeletekkel tálaljuk.

A lahanodolmades nemcsak a görög konyha egyik gyöngyszeme, hanem egy igazi komfortétel is, amitől a legzordabb nap is napsütésesnek tűnik. A friss kapor és citrom együtt szinte odarepít a Földközi-tenger partjára, legalábbis ízben biztosan. Tálalhatod a citrom mellett, friss kenyérrel vagy egy pohár hideg joghurttal – akár hétköznap vacsorára, akár hétvégi vendégvárónak is szuper választás.
Ha te is rajongsz a töltött kápiért, és szívesen kísérletezel új ízekkel, mutatunk három izgalmas receptet, amelyek friss csavart adnak a klasszikus kedvencnek! :)
Ha tetszett a lahanodolmades, a görög töltött káposzta receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!



