Fantasztikus desszertek

Lajos-féleflódni

Lajos-féle flódni

Hozzávalók
A tésztához
500 g
finomliszt
1 tk
sütőpor
80 g
porcukor
1 csomag
vaníliás cukor
(10 g-os kiszerelés)
1 csipet
1 db
citrom
1 db
narancs
30 g
friss élesztő
200 g
vaj
3 db
tojás
50 ml
száraz fehérbor
A kenéshez
1 db
tojás
A diós töltelékhez
130 ml
száraz fehérbor
150 g
kristálycukor
200 g
darált dió
40 g
mazsola
40 g
étcsoki
(min. 50%-os kakaótartalmú)
1 db
tojás
A mákos töltelékhez
180 ml
száraz fehérbor
50 g
kristálycukor
150 g
baracklekvár
40 g
mazsola
200 g
darált mák
1 db
tojás
Az almás töltelékhez
800 g
tisztított alma
1 db
citrom leve
100 ml
víz
5 ek
méz
(kb. 100 g)
50 g
kristálycukor
2.5 tk
őrölt fahéj
0.5 tk
őrölt szegfűszeg
2.5 tk
zsemlemorzsa
1 db
tojás
A szilvalekváros réteghez
180 g
szilvalekvár

Elkészítés

A flódni recept tésztája:

A flódni recept tésztájának elkészítéséhez először a száraz összetevőket összekeverjük a citrom és a narancs lereszelt héjával, és belemorzsoljuk az élesztőt is. A hűtőhideg, kemény vajat nagy lyukú reszelőn, néha a lisztbe forgatva, a liszthez reszeljük, majd elmorzsoljuk benne.

A tojásokat enyhén felverjük, majd összekeverjük a borral és a citrom levével, a lisztes alapba öntjük, és az egészet gyorsan sima tésztává gyúrjuk. Fontos a gyorsaság a vaj olvadásának elkerülése érdekében. A tésztát 5 egyenlő részre osztjuk, és egyesével fóliába tekerve a hűtőbe tesszük pihenni.

Töltelékek:

A diós töltelék elkészítéséhez egy gyorsforralóba öntjük a bort, felforraljuk a cukorral, majd belekeverjük a darált diót, a mazsolát és a csokit, és néha kevergetve krémesre forraljuk, majd félretesszük kihűlni.

A mákos töltelékhez egy gyorsforralóba öntjük a bort, beletesszük a cukrot, a lekvárt és a mazsolát, felforraljuk, majd beleszórjuk a mákot, és krémesre forraljuk, végül félretesszük lehűlni.

Az almát megtisztítjuk, felnyolcadoljuk, majd vékonyra szeleteljük, és beletesszük a citromlével összekevert vízbe, hogy ne barnuljon meg. A citromos vizet egy gyorsforralóba szűrjük, hozzáadjuk a mézet, a cukrot, a fűszereket, és közepes lángon puhára pároljuk benne az almát, belekeverjük a zsemlemorzsát, majd félretesszük lehűlni.

Összeállítás:

A tésztalapokat egyesével kinyújtjuk a tepsi méretéhez igazodva. Az első réteget  elfektetjük a tepsiben, erre kerül a tojással lággyá kevert mákos töltelék, amit egyenletesen elterítünk a tésztán. Kinyújtjuk a következő tésztalapot, majd elegyengetjük rajta a tojással elkevert almás tölteléket. A következő tésztalapot is kinyújtjuk, majd elterítjük rajta a tojással elkevert diós krémet. Erre következik egy újabb tésztalap, ezen eloszlatjuk a sűrű szilvalekvárt, és végül egy utolsó tésztaréteggel zárjuk a sort.

A sütemény tetejét lekenjük a lazán felvert tojással, és addig pihentetjük hűvös helyen, amíg megszárad rajta, majd sűrűn, egészen az aljáig megszurkáljuk egy villával, és újabb 1 óráig pihentetjük.

160 fokos, előmelegített sütőbe tesszük először 20 percre, majd alufóliával letakarva sütjük 1 óráig, és végül 20 percig újra fedetlenül. Így szép márványos lesz, de nem ég meg, és tökéletesen átsül. A sütit legalább 2 órán át hagyjuk pihenni, mielőtt felvágnánk, de még jobb, ha egy egész éjszakát pihen.

lajos-fele-flodni
Lajos-féle flódni (Fotó: Erdőháti Áron)
  • Előkészítési idő: 120 perc
  • Főzési idő: 30 perc
  • Sütési idő: 100 perc
  • Összesen: 250 perc

www.streetkitchen.hu

Ha a zserbót és a bejglit már a kisujjatokból is kirázzátok karácsonykor, akkor itt az ideje, hogy elsajátítsátok a flódnikészítés csínját-bínját.

Hozzávalók

1 25 x 35 cm-es tepsihez:
A tésztához
500 g
finomliszt
1 tk
sütőpor
80 g
porcukor
1 csomag
vaníliás cukor
(10 g-os kiszerelés)
1 csipet
1 db
citrom
1 db
narancs
30 g
friss élesztő
200 g
vaj
3 db
tojás
50 ml
száraz fehérbor
A kenéshez
1 db
tojás
A diós töltelékhez
130 ml
száraz fehérbor
150 g
kristálycukor
200 g
darált dió
40 g
mazsola
40 g
étcsoki
(min. 50%-os kakaótartalmú)
1 db
tojás
A mákos töltelékhez
180 ml
száraz fehérbor
50 g
kristálycukor
150 g
baracklekvár
40 g
mazsola
200 g
darált mák
1 db
tojás
Az almás töltelékhez
800 g
tisztított alma
1 db
citrom leve
100 ml
víz
5 ek
méz
(kb. 100 g)
50 g
kristálycukor
2.5 tk
őrölt fahéj
0.5 tk
őrölt szegfűszeg
2.5 tk
zsemlemorzsa
1 db
tojás
A szilvalekváros réteghez
180 g
szilvalekvár

A flódni recept tésztája:

A flódni recept tésztájának elkészítéséhez először a száraz összetevőket összekeverjük a citrom és a narancs lereszelt héjával, és belemorzsoljuk az élesztőt is. A hűtőhideg, kemény vajat nagy lyukú reszelőn, néha a lisztbe forgatva, a liszthez reszeljük, majd elmorzsoljuk benne.

A tojásokat enyhén felverjük, majd összekeverjük a borral és a citrom levével, a lisztes alapba öntjük, és az egészet gyorsan sima tésztává gyúrjuk. Fontos a gyorsaság a vaj olvadásának elkerülése érdekében. A tésztát 5 egyenlő részre osztjuk, és egyesével fóliába tekerve a hűtőbe tesszük pihenni.

Töltelékek:

A diós töltelék elkészítéséhez egy gyorsforralóba öntjük a bort, felforraljuk a cukorral, majd belekeverjük a darált diót, a mazsolát és a csokit, és néha kevergetve krémesre forraljuk, majd félretesszük kihűlni.

A mákos töltelékhez egy gyorsforralóba öntjük a bort, beletesszük a cukrot, a lekvárt és a mazsolát, felforraljuk, majd beleszórjuk a mákot, és krémesre forraljuk, végül félretesszük lehűlni.

Az almát megtisztítjuk, felnyolcadoljuk, majd vékonyra szeleteljük, és beletesszük a citromlével összekevert vízbe, hogy ne barnuljon meg. A citromos vizet egy gyorsforralóba szűrjük, hozzáadjuk a mézet, a cukrot, a fűszereket, és közepes lángon puhára pároljuk benne az almát, belekeverjük a zsemlemorzsát, majd félretesszük lehűlni.

Összeállítás:

A tésztalapokat egyesével kinyújtjuk a tepsi méretéhez igazodva. Az első réteget  elfektetjük a tepsiben, erre kerül a tojással lággyá kevert mákos töltelék, amit egyenletesen elterítünk a tésztán. Kinyújtjuk a következő tésztalapot, majd elegyengetjük rajta a tojással elkevert almás tölteléket. A következő tésztalapot is kinyújtjuk, majd elterítjük rajta a tojással elkevert diós krémet. Erre következik egy újabb tésztalap, ezen eloszlatjuk a sűrű szilvalekvárt, és végül egy utolsó tésztaréteggel zárjuk a sort.

A sütemény tetejét lekenjük a lazán felvert tojással, és addig pihentetjük hűvös helyen, amíg megszárad rajta, majd sűrűn, egészen az aljáig megszurkáljuk egy villával, és újabb 1 óráig pihentetjük.

160 fokos, előmelegített sütőbe tesszük először 20 percre, majd alufóliával letakarva sütjük 1 óráig, és végül 20 percig újra fedetlenül. Így szép márványos lesz, de nem ég meg, és tökéletesen átsül. A sütit legalább 2 órán át hagyjuk pihenni, mielőtt felvágnánk, de még jobb, ha egy egész éjszakát pihen.

lajos-fele-flodni
Lajos-féle flódni (Fotó: Erdőháti Áron)
  • Előkészítési idő: 120 perc
  • Főzési idő: 30 perc
  • Sütési idő: 100 perc
  • Összesen: 250 perc

Ha tetszett a Lajos-féle flódni receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept