Vegetáriánus ételek

Lajos-féleravioli

Lajos-féle ravioli

Hozzávalók
olívaolaj
A tésztához
500 g
liszt
(BL55)
5 db
tojás
1 ek
olívaolaj
1 ek
víz
A paradicsomszószhoz
1 szál
répa
0.5 fej
hagyma
(50 g)
1 szál
angolzeller
1 gerezd
fokhagyma
40 ml
olívaolaj
200 g
konzerv darabolt paradicsom
só, bors
0.5 tk
szárított oregánó
1 csokor
bazsalikom
A ricottás töltelékhez
30 ml
olívaolaj
2 gerezd
fokhagyma
400 g
leveles paraj
1 mk
őrölt bors
0.5 db
szerecsendió
250 g
ricotta
1 db
tojás
100 g
pecorino romano
A tálaláshoz
0.5 csokor
bazsalikom
20 g
pecorino romano

Elkészítés

A Lajos-féle ravioli tésztájának összeállításához a lisztet egy gyúródeszkára öntjük, és mélyedést formázunk bele a tojásoknak, megsózzuk, majd beleütjük a tojásokat és hozzáadjuk az olajat és a vizet. Egy tésztavágó segítségével morzsalékos állagúra dolgozzuk, majd kézzel sima tésztává gyúrjuk, és fóliába csomagolva félrerakjuk pihenni. 


Paradicsomszósz:

A paradicsomszószhoz a zöldségeket nagyobb darabokra vágjuk, és egy késes aprítóban 20 ml olívaolajjal együtt apróra zúzzuk. A többi olívaolajat egy gyorsforralóban közepes lángon felhevítjük, és megpirítjuk rajta az összezúzott zöldségeket, majd ráöntjük a konzerv darabolt paradicsomot. Sózzuk, borsozzuk, beleszórjuk az oregánót, és beledobjuk az összevágott bazsalikomot is. Alacsony lángon további 10 percig főzzük, hogy kicsit besűrűsödjön.

Töltelék:

A ricottás töltelékhez először egy serpenyőben olívaolajat hevítünk, rádobjuk a zúzott fokhagymát. Kicsit megpirítjuk és rádobjuk a parajleveleket, majd megsózzuk, átforgatjuk és összefonnyasztjuk. Borssal és reszelt szerecsendióval fűszerezzük, majd egy vágódeszkára terítjük, és késsel kicsit átvágjuk a leveleket. A ricottát egy keverőtálban elkeverjük egy tojással és a reszelt pecorino sajttal, majd hozzákeverjük a fonnyasztott parajt. 

A tésztát 2 mm vastag, nagyjából egyforma szélességű téglalappá nyújtjuk, majd kicsit megkenjük vízzel. A töltelékből kb. 1 teáskanálnyi adagokat oszlatunk el egyenletes távolságra egymástól, majd a tészta felső részét ráhajtva befedjük, és a széleket összenyomkodjuk. Ezután kerek fánkszaggató segítségével kiszaggatjuk a raviolikat, és a szélét villával lenyomkodjuk, hogy főzés közben biztosan ne nyíljon szét.
Sós, lobogó vízben addig főzzük, míg feljön a víz tetejére, majd még további kb. 1 percig.
A paradicsomszószból szedünk egy serpenyőbe egy adagot, kb. 50 ml tésztafőző vízzel felforraljuk, majd beleszedjük a kifőtt tésztákat, és megszórjuk vágott bazsalikomlevelekkel. Tányérba szedjük, és reszelt pecorinóval megszórva, néhány csepp olívaolajjal meglocsolva tálaljuk.

Elkészítési idő: 60 perc

lajos-féle ravioli
Lajos-féle ravioli

www.streetkitchen.hu

Egy igazán klasszikus olasz ravioli recept, krémes töltelékkel és ízletes paradicsomszósszal.

Hozzávalók

4 főre
olívaolaj
A tésztához
500 g
liszt
(BL55)
5 db
tojás
1 ek
olívaolaj
1 ek
víz
A paradicsomszószhoz
1 szál
répa
0.5 fej
hagyma
(50 g)
1 szál
angolzeller
1 gerezd
fokhagyma
40 ml
olívaolaj
200 g
konzerv darabolt paradicsom
só, bors
0.5 tk
szárított oregánó
1 csokor
bazsalikom
A ricottás töltelékhez
30 ml
olívaolaj
2 gerezd
fokhagyma
400 g
leveles paraj
1 mk
őrölt bors
0.5 db
szerecsendió
250 g
ricotta
1 db
tojás
100 g
pecorino romano
A tálaláshoz
0.5 csokor
bazsalikom
20 g
pecorino romano

A Lajos-féle ravioli tésztájának összeállításához a lisztet egy gyúródeszkára öntjük, és mélyedést formázunk bele a tojásoknak, megsózzuk, majd beleütjük a tojásokat és hozzáadjuk az olajat és a vizet. Egy tésztavágó segítségével morzsalékos állagúra dolgozzuk, majd kézzel sima tésztává gyúrjuk, és fóliába csomagolva félrerakjuk pihenni. 


Paradicsomszósz:

A paradicsomszószhoz a zöldségeket nagyobb darabokra vágjuk, és egy késes aprítóban 20 ml olívaolajjal együtt apróra zúzzuk. A többi olívaolajat egy gyorsforralóban közepes lángon felhevítjük, és megpirítjuk rajta az összezúzott zöldségeket, majd ráöntjük a konzerv darabolt paradicsomot. Sózzuk, borsozzuk, beleszórjuk az oregánót, és beledobjuk az összevágott bazsalikomot is. Alacsony lángon további 10 percig főzzük, hogy kicsit besűrűsödjön.

Töltelék:

A ricottás töltelékhez először egy serpenyőben olívaolajat hevítünk, rádobjuk a zúzott fokhagymát. Kicsit megpirítjuk és rádobjuk a parajleveleket, majd megsózzuk, átforgatjuk és összefonnyasztjuk. Borssal és reszelt szerecsendióval fűszerezzük, majd egy vágódeszkára terítjük, és késsel kicsit átvágjuk a leveleket. A ricottát egy keverőtálban elkeverjük egy tojással és a reszelt pecorino sajttal, majd hozzákeverjük a fonnyasztott parajt. 

A tésztát 2 mm vastag, nagyjából egyforma szélességű téglalappá nyújtjuk, majd kicsit megkenjük vízzel. A töltelékből kb. 1 teáskanálnyi adagokat oszlatunk el egyenletes távolságra egymástól, majd a tészta felső részét ráhajtva befedjük, és a széleket összenyomkodjuk. Ezután kerek fánkszaggató segítségével kiszaggatjuk a raviolikat, és a szélét villával lenyomkodjuk, hogy főzés közben biztosan ne nyíljon szét.
Sós, lobogó vízben addig főzzük, míg feljön a víz tetejére, majd még további kb. 1 percig.
A paradicsomszószból szedünk egy serpenyőbe egy adagot, kb. 50 ml tésztafőző vízzel felforraljuk, majd beleszedjük a kifőtt tésztákat, és megszórjuk vágott bazsalikomlevelekkel. Tányérba szedjük, és reszelt pecorinóval megszórva, néhány csepp olívaolajjal meglocsolva tálaljuk.

Elkészítési idő: 60 perc

lajos-féle ravioli
Lajos-féle ravioli

Ha tetszett a lajos-féle ravioli receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Tésztapárosító infografika - Gyermelyi

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept