Fantasztikus desszertek

Lakodalmasbarack

Lakodalmas barack

Hozzávalók
A tésztához
300 g
cukor
200 g
vaj
2 db
tojássárgája
1 mk
szódabikarbóna
200 ml
tej
750 g
liszt
A töltelékhez
2 ek
kakaópor
100 g
porcukor
100 g
vaj
100 g
darált dió
4 ek
baracklekvár
50 ml
rum
A díszítéshez
1 ek
vérnarancs-aroma
1 ek
mandulaaroma
kb. 100 g cukor
10 - 15 db
mentalevél

Elkészítés

A lakodalmas barack tésztájához egy tálba öntjük a cukrot, a vajat, a tojások sárgáját, a szódabikarbónát és a tejet, robotgéppel kihabosítjuk, majd 3-4 adagban hozzákeverjük a lisztet is. Egy könnyen gyúrható tésztát kell kapnunk. Fóliába csomagoljuk, és kb. 2 óráig hűtőben pihentetjük. 

A hűtőhideg tésztából kb. 20 grammos gombócokat formázunk, és egy sütőpapírral bélelt tepsire tesszük. 180 fokra előmelegített sütőben, két adagban, 13 perc alatt megsütjük. Ne tegyük túl közel egymáshoz a gombócokat, mert a sütés alatt némiképp megnőnek.

A sütőből kivéve hagyjuk langyosra hűlni, majd egy kisebb kés segítségével kivágjuk a tészta belsejét, így csinálva helyet a tölteléknek. A kikapart, kivágott tésztát egy tálban összegyűjtjük, majd hozzákeverjük a kakaóport, a porcukrot, a vajat, a darált diót, a baracklekvárt és a rumot, majd jól összedolgozzuk. A kezünkkel vagy egy kiskanál segítségével megtöltjük a tészták belsejét, majd összetapasztjuk őket.

Az aromákat külön-külön kb. 40 ml vízzel kikeverjük, és egy ecset segítségével lekenjük velük a sütiket, majd kristálycukorba forgatjuk őket. Egy éjszakára betesszük a hűtőbe, hogy a tészta kissé megpuhuljon. Másnap mentalevéllel díszítjük, és már vihetjük is a lagziba.

  • Előkészítési idő: 60 perc
  • Pihentetési idő: 120 perc
  • Sütési idő: 25 perc
  • Összesen: 205 perc + egy éjszaka
lakodalmas barack
Lakodalmas barack

Ezek a retró sütireceptek is érdekelhetnek:

Hatlapos

Klasszik gyümölcstorta

www.streetkitchen.hu

Régen szerintem nem volt lagzi lakodalmas barack nélkül. Mostanra talán kissé kiment a divatból, pedig egy igazán mutatós kis sütiről van szó. Egy biztos, a vércukorszintünk nem fog leesni, ha ebből bevágunk pár darabot.

Hozzávalók

20 - 25 darabhoz
A tésztához
300 g
cukor
200 g
vaj
2 db
tojássárgája
1 mk
szódabikarbóna
200 ml
tej
750 g
liszt
A töltelékhez
2 ek
kakaópor
100 g
porcukor
100 g
vaj
100 g
darált dió
4 ek
baracklekvár
50 ml
rum
A díszítéshez
1 ek
vérnarancs-aroma
1 ek
mandulaaroma
kb. 100 g cukor
10 - 15 db
mentalevél

A lakodalmas barack tésztájához egy tálba öntjük a cukrot, a vajat, a tojások sárgáját, a szódabikarbónát és a tejet, robotgéppel kihabosítjuk, majd 3-4 adagban hozzákeverjük a lisztet is. Egy könnyen gyúrható tésztát kell kapnunk. Fóliába csomagoljuk, és kb. 2 óráig hűtőben pihentetjük. 

A hűtőhideg tésztából kb. 20 grammos gombócokat formázunk, és egy sütőpapírral bélelt tepsire tesszük. 180 fokra előmelegített sütőben, két adagban, 13 perc alatt megsütjük. Ne tegyük túl közel egymáshoz a gombócokat, mert a sütés alatt némiképp megnőnek.

A sütőből kivéve hagyjuk langyosra hűlni, majd egy kisebb kés segítségével kivágjuk a tészta belsejét, így csinálva helyet a tölteléknek. A kikapart, kivágott tésztát egy tálban összegyűjtjük, majd hozzákeverjük a kakaóport, a porcukrot, a vajat, a darált diót, a baracklekvárt és a rumot, majd jól összedolgozzuk. A kezünkkel vagy egy kiskanál segítségével megtöltjük a tészták belsejét, majd összetapasztjuk őket.

Az aromákat külön-külön kb. 40 ml vízzel kikeverjük, és egy ecset segítségével lekenjük velük a sütiket, majd kristálycukorba forgatjuk őket. Egy éjszakára betesszük a hűtőbe, hogy a tészta kissé megpuhuljon. Másnap mentalevéllel díszítjük, és már vihetjük is a lagziba.

  • Előkészítési idő: 60 perc
  • Pihentetési idő: 120 perc
  • Sütési idő: 25 perc
  • Összesen: 205 perc + egy éjszaka
lakodalmas barack
Lakodalmas barack

Ezek a retró sütireceptek is érdekelhetnek:

Hatlapos

Klasszik gyümölcstorta

Ha tetszett a lakodalmas barack receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept

Receptválogatások

Összes cikk megtekintése