Főzelékek

Lencsefőzelékpirítottfüstölttarjával

Lencsefőzelék pirított füstölt tarjával
Sárgaborsó-főzelék kakastaréjjal

Hozzávalók
500 g
lencse
40 g
kristálycukor
2 ek
étolaj
1 fej
vöröshagyma
(120 g/fej)
1 gerezd
fokhagyma
1 mk
fűszerpaprika
6 db
babérlevél
1 l
füstölt alaplé
2 ek
mustár
200 g
tejföl
50 g
finomliszt
A tarjához
400 g
füstölt-főtt tarja
100 g
sertészsír

Elkészítés
  1. A lencsét előző nap beáztatjuk kb. másfélszeres mennyiségű vízbe. 

  2. A kristálycukrot egy nagyobb edénybe rakjuk és közepes lángon megkaramellizáljuk, majd hozzáadjuk az olajat, a finomra vágott vöröshagymát és a zúzott fokhagymát. 

  3. Miután a hagymák kellőképp megpirultak, hozzáadjuk a fűszerpaprikát és a babérlevelet. 

  4. Elkeverjük és felöntjük 200 ml füstölt alaplével, majd 10 percig főzzük a hagymás alapot. Ezután hozzáadjuk a leszűrt lencsét és annyi alaplevet, ami ellepi. 

  5. Ha szükséges, sózzuk, de vigyázzunk, mert a füstölt alaplé már sós lehet, majd közepes lángon kb. 30 perc alatt készre főzzük a lencsét. 

  6. Közben a füstölt-főtt tarjából 1 cm vastag szeleteket vágunk, és forró serpenyőben, a zsíron megpirítjuk mindkét oldalukat. 

  7. Mikor a lencse megpuhult, hozzáadjuk a mustárt és a tejfölt, elkeverjük, majd vízzel kikevert lisztes habarással sűrítjük, és alaposan kiforraljuk.

  8. A főzeléket a sült tarjával tálaljuk.


www.streetkitchen.hu

*Termékmegjelenítést tartalmaz
A Szaftos kaják támogatója:
Tartalom szponzorációs logó

A lencsefőzelék nem csak újévkor menő! Ez a füstölt tarjával tálalt verzió a házias magyar konyha egyik legjobb formája: füstös, krémes, picit savanykás és annyira laktató, hogy utána csak hátradőlsz, és elégedetten sóhajtasz.

Ez a lencsefőzelék pirított füstölt tarjával klasszikus, mégis mindig újra felfedezhető kedvenc. A karamellizált cukor, a füstölt alaplé és a mustár hármasa adja meg a főzelék mély, gazdag ízét, amit a tejföl és a habarás selymesre kerekít. A tetején pedig ott a ropogósra pirított tarjaszelet – mert valljuk be, minden főzelék jobb egy kis hússal. Nemcsak szerencsét, de garantált jókedvet is hoz, bármelyik napra.

Hozzávalók

4 főre
500 g
lencse
40 g
kristálycukor
2 ek
étolaj
1 fej
vöröshagyma
(120 g/fej)
1 gerezd
fokhagyma
1 mk
fűszerpaprika
6 db
babérlevél
1 l
füstölt alaplé
2 ek
mustár
200 g
tejföl
50 g
finomliszt
A tarjához
400 g
füstölt-főtt tarja
100 g
sertészsír

Elkészítés

  1. A lencsét előző nap beáztatjuk kb. másfélszeres mennyiségű vízbe. 

  2. A kristálycukrot egy nagyobb edénybe rakjuk és közepes lángon megkaramellizáljuk, majd hozzáadjuk az olajat, a finomra vágott vöröshagymát és a zúzott fokhagymát. 

  3. Miután a hagymák kellőképp megpirultak, hozzáadjuk a fűszerpaprikát és a babérlevelet. 

  4. Elkeverjük és felöntjük 200 ml füstölt alaplével, majd 10 percig főzzük a hagymás alapot. Ezután hozzáadjuk a leszűrt lencsét és annyi alaplevet, ami ellepi. 

  5. Ha szükséges, sózzuk, de vigyázzunk, mert a füstölt alaplé már sós lehet, majd közepes lángon kb. 30 perc alatt készre főzzük a lencsét. 

  6. Közben a füstölt-főtt tarjából 1 cm vastag szeleteket vágunk, és forró serpenyőben, a zsíron megpirítjuk mindkét oldalukat. 

  7. Mikor a lencse megpuhult, hozzáadjuk a mustárt és a tejfölt, elkeverjük, majd vízzel kikevert lisztes habarással sűrítjük, és alaposan kiforraljuk.

  8. A főzeléket a sült tarjával tálaljuk.


5-fozelek-5-feltet-10
Sárgaborsó-főzelék kakastaréjjal (Fotó: Street Kitchen)

A lencsefőzelék igazi jolly joker: egyszerre házias, tartalmas és könnyen elkészíthető. A pirított tarja sóssága és a főzelék krémessége tökéletesen kiegészítik egymást. Ha egy igazán kiadós, klasszikus magyar fogást keresel, ami a nagyi konyháját idézi, de egy modern csavarral, ez lesz az új kedvenced.

Ha szereted a klasszikus főzelékeket, mint ez a lencsefőzelék pirított füstölt tarjával, akkor ezeket is próbáld ki:

Ha tetszett a lencsefőzelék pirított füstölt tarjával receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept

Receptválogatások

Összes cikk megtekintése