A lencsét előző nap beáztatjuk kb. másfélszeres mennyiségű vízbe.
A kristálycukrot egy nagyobb edénybe rakjuk és közepes lángon megkaramellizáljuk, majd hozzáadjuk az olajat, a finomra vágott vöröshagymát és a zúzott fokhagymát.
Miután a hagymák kellőképp megpirultak, hozzáadjuk a fűszerpaprikát és a babérlevelet.
Elkeverjük és felöntjük 200 ml füstölt alaplével, majd 10 percig főzzük a hagymás alapot. Ezután hozzáadjuk a leszűrt lencsét és annyi alaplevet, ami ellepi.
Ha szükséges, sózzuk, de vigyázzunk, mert a füstölt alaplé már sós lehet, majd közepes lángon kb. 30 perc alatt készre főzzük a lencsét.
Közben a füstölt-főtt tarjából 1 cm vastag szeleteket vágunk, és forró serpenyőben, a zsíron megpirítjuk mindkét oldalukat.
Mikor a lencse megpuhult, hozzáadjuk a mustárt és a tejfölt, elkeverjük, majd vízzel kikevert lisztes habarással sűrítjük, és alaposan kiforraljuk.
A főzeléket a sült tarjával tálaljuk.
Lencsefőzelékpirítottfüstölttarjával

A lencsefőzelék nem csak újévkor menő! Ez a füstölt tarjával tálalt verzió a házias magyar konyha egyik legjobb formája: füstös, krémes, picit savanykás és annyira laktató, hogy utána csak hátradőlsz, és elégedetten sóhajtasz.
Ez a lencsefőzelék pirított füstölt tarjával klasszikus, mégis mindig újra felfedezhető kedvenc. A karamellizált cukor, a füstölt alaplé és a mustár hármasa adja meg a főzelék mély, gazdag ízét, amit a tejföl és a habarás selymesre kerekít. A tetején pedig ott a ropogósra pirított tarjaszelet – mert valljuk be, minden főzelék jobb egy kis hússal. Nemcsak szerencsét, de garantált jókedvet is hoz, bármelyik napra.
Hozzávalók
A tarjához
Elkészítés
A lencsét előző nap beáztatjuk kb. másfélszeres mennyiségű vízbe.
A kristálycukrot egy nagyobb edénybe rakjuk és közepes lángon megkaramellizáljuk, majd hozzáadjuk az olajat, a finomra vágott vöröshagymát és a zúzott fokhagymát.
Miután a hagymák kellőképp megpirultak, hozzáadjuk a fűszerpaprikát és a babérlevelet.
Elkeverjük és felöntjük 200 ml füstölt alaplével, majd 10 percig főzzük a hagymás alapot. Ezután hozzáadjuk a leszűrt lencsét és annyi alaplevet, ami ellepi.
Ha szükséges, sózzuk, de vigyázzunk, mert a füstölt alaplé már sós lehet, majd közepes lángon kb. 30 perc alatt készre főzzük a lencsét.
Közben a füstölt-főtt tarjából 1 cm vastag szeleteket vágunk, és forró serpenyőben, a zsíron megpirítjuk mindkét oldalukat.
Mikor a lencse megpuhult, hozzáadjuk a mustárt és a tejfölt, elkeverjük, majd vízzel kikevert lisztes habarással sűrítjük, és alaposan kiforraljuk.
A főzeléket a sült tarjával tálaljuk.

A lencsefőzelék igazi jolly joker: egyszerre házias, tartalmas és könnyen elkészíthető. A pirított tarja sóssága és a főzelék krémessége tökéletesen kiegészítik egymást. Ha egy igazán kiadós, klasszikus magyar fogást keresel, ami a nagyi konyháját idézi, de egy modern csavarral, ez lesz az új kedvenced.
Ha szereted a klasszikus főzelékeket, mint ez a lencsefőzelék pirított füstölt tarjával, akkor ezeket is próbáld ki:
Ha tetszett a lencsefőzelék pirított füstölt tarjával receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!



