Szilveszter

Lencsefőzeléksültdebrecenivel

Lencsefőzelék sült debrecenivel

Hozzávalók
A debrecenihez
300 g
lencse
1 ek
sertészsír
1 fej
vöröshagyma
(130 g/fej)
3 gerezd
fokhagyma
2 db
babérlevél
0.5 tk
őrölt kömény
0.25 tk
őrölt bors
1 tk
fűszerpaprika
1 l
víz
1 ek
mustár
175 g
tejföl
35 g
finomliszt
2 ek
10%-os ételecet
4
pár debreceni kolbász
0.5 ek
sertészsír
A tálaláshoz
175 g
tejföl
0.5 fej
lila hagyma
(100 g/fej)

Elkészítés

A lencsefőzelék sült debrecenivel készült ezúttal az SK bázisán. Az elkészítéséhez először a lencsét legalább 3 órára, de akár egy egész éjszakára is vízbe áztatjuk. Zsírt melegítünk egy lábasban. Hozzáadjuk a finomra vágott vörös- és fokhagymát, a babérlevelet és közepes hőfokon 5 percig dinszteljük. Mehet bele a kömény, a bors, a fűszerpaprika, sózzuk, majd elkeverjük. Hozzáadjuk a lencsét, felöntjük a vízzel, ízesítjük a mustárral és közepesen erős hőfokon addig főzzük, amíg a lencse megpuhul. Nekem ehhez 3 óra áztatást követően kb. 20 percre volt szükségem. 

A tejfölben elkeverjük a lisztet, merünk hozzá egy szűrőn keresztül kb. 2 merőkanálnyit a léből, csomómentesre keverjük, majd besűrítjük vele a főzeléket. Ha picit hígnak találjuk, ne izguljunk, mert ahogy áll/hűl, úgy jócskán fog sűrűsödni. Ha esetleg sűrűbbre szeretnénk, akkor plusz 15 gramm liszttel készítsük a habarást. Végül hozzáadjuk az ecetet is. 

A kolbászkák tetejét beirdaljuk, majd zsírt melegítünk egy serpenyőben és oldalanként 2-2 perc alatt megsütjük a debreceniket. Tálalásnál kanalazunk a tetejére egy kevés tejfölt és megszórjuk frissen aprított lila hagymával. 

Lencsefőzelék sült debrecenivel szilveszterre
Lencsefőzelék sült debrecenivel (Fotó: Street Kitchen)
  • Elkészítési idő: 40 perc 
  • Áztatás: minimum 3 óra

www.streetkitchen.hu

Lehet rántani, habarni. Van, aki kolbászt főz bele és van, aki tojással eszi. Egy biztos, évente legalább egyszer kötelező lenne enni belőle. Szívem szerint belefoglaltatnám a Magyar Közlönybe. :D Nemcsak a babona, hanem a lencse jótékony hatása miatt is.

Hozzávalók

4 főre
A debrecenihez
300 g
lencse
1 ek
sertészsír
1 fej
vöröshagyma
(130 g/fej)
3 gerezd
fokhagyma
2 db
babérlevél
0.5 tk
őrölt kömény
0.25 tk
őrölt bors
1 tk
fűszerpaprika
1 l
víz
1 ek
mustár
175 g
tejföl
35 g
finomliszt
2 ek
10%-os ételecet
4
pár debreceni kolbász
0.5 ek
sertészsír
A tálaláshoz
175 g
tejföl
0.5 fej
lila hagyma
(100 g/fej)

A lencsefőzelék sült debrecenivel készült ezúttal az SK bázisán. Az elkészítéséhez először a lencsét legalább 3 órára, de akár egy egész éjszakára is vízbe áztatjuk. Zsírt melegítünk egy lábasban. Hozzáadjuk a finomra vágott vörös- és fokhagymát, a babérlevelet és közepes hőfokon 5 percig dinszteljük. Mehet bele a kömény, a bors, a fűszerpaprika, sózzuk, majd elkeverjük. Hozzáadjuk a lencsét, felöntjük a vízzel, ízesítjük a mustárral és közepesen erős hőfokon addig főzzük, amíg a lencse megpuhul. Nekem ehhez 3 óra áztatást követően kb. 20 percre volt szükségem. 

A tejfölben elkeverjük a lisztet, merünk hozzá egy szűrőn keresztül kb. 2 merőkanálnyit a léből, csomómentesre keverjük, majd besűrítjük vele a főzeléket. Ha picit hígnak találjuk, ne izguljunk, mert ahogy áll/hűl, úgy jócskán fog sűrűsödni. Ha esetleg sűrűbbre szeretnénk, akkor plusz 15 gramm liszttel készítsük a habarást. Végül hozzáadjuk az ecetet is. 

A kolbászkák tetejét beirdaljuk, majd zsírt melegítünk egy serpenyőben és oldalanként 2-2 perc alatt megsütjük a debreceniket. Tálalásnál kanalazunk a tetejére egy kevés tejfölt és megszórjuk frissen aprított lila hagymával. 

Lencsefőzelék sült debrecenivel szilveszterre
Lencsefőzelék sült debrecenivel (Fotó: Street Kitchen)
  • Elkészítési idő: 40 perc 
  • Áztatás: minimum 3 óra

Ha tetszett a Lencsefőzelék sült debrecenivel receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept