Libás ételek

Libacombriletteháromféleízben

Libacombrilette háromféle ízben
Libacombrilette háromféle ízben asztalon, kenyérrel

Hozzávalók
1 kg
libacomb
bors
600 g
kacsazsír
150 g
mustár
150 g
magos dijoni mustár
2 gerezd
fokhagyma
100 g
aszalt paradicsom
1 ág
rozmaring
100 g
aszalt barack
0.5 mk
őrölt csillagánizs
100 g
aszalt szilva

Elkészítés
  1. A libacombokat sózzuk, borsozzuk és egy mély tepsibe fektetjük. Felolvasztjuk a zsírt és ráöntjük, majd lefóliázzuk a tepsit. 150 fokra előmelegített sütőbe rakjuk 2 órára. Lefejtjük a megsült combokról a húst és a bőrt, majd apró darabokra tépkedjük és késsel is átvágjuk. 

  2. Összekeverjük a kétféle mustárral és annyi zsírral, hogy szaftos legyen, majd háromfelé szedjük a masszát.

  3. Az egyik részbe belereszeljük a fokhagymát és hozzáadjuk a felkockázott aszalt paradicsomot.

  4. A másik részhez adjuk az apróra vágott rozmaringot és a felkockázott aszalt barackot, a harmadik részhez pedig a csillagánizst és a felkockázott aszalt szilvát. 

  5. Mindegyik masszát alaposan átkeverjük, kisebb edényekbe töltjük és a tetejét elsimítjuk. Öntünk rá annyi forró zsírt, hogy 0,5 cm vastag legyen. Lezárjuk és hűvös helyre rakjuk, hogy a zsír megdermedjen. 

Tipp: ha csírátlanított, jól zárható üvegekbe töltjük a rilette-et ugyanilyen technikával, akkor felbontás nélkül, hűtőben 2-3 hétig simán eláll. Felbontás után viszont 2-3 napon belül el kell fogyasztani. 


www.streetkitchen.hu

“Ki Márton-napon libát nem eszik, egész évben éhezik!” - tartja a mondás. De ha nem csak Márton-napon szeretnél libát enni, ez a rilette tökéletes lehet neked! Pro tipp, hogy ha kis befőttesüvegekbe töltöd, akár szuper ehető ajándék lehet belőle karácsonyra. Hidd el, mindenki jobban örül egy ilyennek, mint egy újabb nyakkendőnek vagy zokninak. :D

Ha egyszer rákapsz a libacombra, nincs visszaút – pláne, ha rilette formában kerül az asztalra. Ez a francia eredetű, lassan sült, omlós húsos krém a magyar konyhában is simán otthon érzi magát: zsíros, szaftos, ízes és egyszerűen abbahagyhatatlan. A libacomb rilette háromféle ízben kenyérre, pirítósra vagy friss bagettre kenve az igazi.

Hozzávalók

1 kg-hoz
1 kg
libacomb
bors
600 g
kacsazsír
150 g
mustár
150 g
magos dijoni mustár
2 gerezd
fokhagyma
100 g
aszalt paradicsom
1 ág
rozmaring
100 g
aszalt barack
0.5 mk
őrölt csillagánizs
100 g
aszalt szilva

Elkészítés

  1. A libacombokat sózzuk, borsozzuk és egy mély tepsibe fektetjük. Felolvasztjuk a zsírt és ráöntjük, majd lefóliázzuk a tepsit. 150 fokra előmelegített sütőbe rakjuk 2 órára. Lefejtjük a megsült combokról a húst és a bőrt, majd apró darabokra tépkedjük és késsel is átvágjuk. 

  2. Összekeverjük a kétféle mustárral és annyi zsírral, hogy szaftos legyen, majd háromfelé szedjük a masszát.

  3. Az egyik részbe belereszeljük a fokhagymát és hozzáadjuk a felkockázott aszalt paradicsomot.

  4. A másik részhez adjuk az apróra vágott rozmaringot és a felkockázott aszalt barackot, a harmadik részhez pedig a csillagánizst és a felkockázott aszalt szilvát. 

  5. Mindegyik masszát alaposan átkeverjük, kisebb edényekbe töltjük és a tetejét elsimítjuk. Öntünk rá annyi forró zsírt, hogy 0,5 cm vastag legyen. Lezárjuk és hűvös helyre rakjuk, hogy a zsír megdermedjen. 

Tipp: ha csírátlanított, jól zárható üvegekbe töltjük a rilette-et ugyanilyen technikával, akkor felbontás nélkül, hűtőben 2-3 hétig simán eláll. Felbontás után viszont 2-3 napon belül el kell fogyasztani. 


Libacombrilette háromféle ízben asztalon, kenyérrel
Libacombrilette háromféle ízben (Fotó: Street Kitchen)

Akár vendégváró falatként, akár előételként tálalod, ezzel a trióval garantáltan mindenki megáll majd egy pillanatra. Mert a jó rillette nem hivalkodik, csak egyszerűen tökéletes – olyan, amitől az ember egy kicsit lassabban eszik, hogy tovább tartson az élmény.

Bejött a libacomb rilette háromféle ízben? Kapaszkodj, mutatunk még három fullos libás kaját!

Rozmaringos libacomb

Tökéletes libacomb párolt lilakáposztával és pecsenyelével

Márton-napi libaraguleves

Ha tetszett a libacombrilette háromféle ízben receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept

Receptválogatások

Összes cikk megtekintése