Brutális kaják

Lucskoskáposzta

Lucskos káposzta

Hozzávalók
100 g
füstölt kenyérszalonna
2 - 4 gerezd
fokhagyma
1.5 tk
paradicsompüré
1 fej
hagyma
(kb. 140 g)
1 ek
pirospaprika
1 tk
1 tk
durvára őrölt fekete bors
1 tk
őrölt fűszerkömény
csípős paprika
(ízlés szerint)
50 g
füstölt parasztkolbász
200 g
füstölt sertéslapocka
300 g
sertéslapocka
800 g
fejes káposzta
(tisztítva)
2 ek
tejföl
(kb. 50 g)
1 ek
liszt
0.5 csokor
kapor

Elkészítés

A lucskos káposzta alapjához a szalonnát 0,5 cm-es kockákra vágjuk, majd egy lábasban, közepes lángon kipirítjuk a zsírját. Mehet rá a zúzott fokhagyma és a paradicsompüré. Addig pirítjuk így, amíg szépen kioldódnak a színek, majd rászórjuk a finomra vágott vöröshagymát is, és ezzel is lepirítjuk. Felöntjük 50 ml vízzel, megszórjuk a pirospaprikával, a majorannával, a borssal és a köménnyel, illetve ízlés szerint csípős paprikával.

Rárakjuk a felkarikázott kolbászt és a kb. 2 cm-es kockákra vágott füstölt húst, enyhén sózzuk, majd folyamatos folyadékpótlással addig főzzük, amíg a füstölt hús félig puhára fő. Ezután hozzáadjuk a 3-4 cm-es kockákra vágott lapockát, és így is addig főzzük, amíg a hús félig puha nem lesz.

Ekkor hozzáadjuk az elnegyedelt, majd felszeletelt káposztát, és annyi vizet öntünk alá, hogy ne lepje el, majd többször átkeverve puhára főzzük. Azért nem kell, hogy ellepje, mert a káposzta összeesik, és az állaga így lesz tökéletes. 

A tejfölt és a lisztet kevés vízzel csomómentesre keverjük, majd hőkiegyenlítéssel a káposztához adjuk, és készre forraljuk. Végül mehet bele az apróra vágott kapor, és tálalható is.

  • Elkészítési idő: függ a hús minőségétől és a méretétől, nekünk kb. 180 perc volt
lucskos-kaposzta-kenyer
Lucskos káposzta (Fotó: Street Kitchen)

Ezek a káposztás ételek is érdekelhetnek?

Sült tarja savanyú káposztával és krumplival

 Vega töltött káposzta

Konfitált kacsacomb káposztás rétessel

www.streetkitchen.hu

A lucskos káposzta klasszikus kaja, és, mint tudjátok, Lajos elég profi a klasszikusokat illetően.

Hozzávalók

4 főre
100 g
füstölt kenyérszalonna
2 - 4 gerezd
fokhagyma
1.5 tk
paradicsompüré
1 fej
hagyma
(kb. 140 g)
1 ek
pirospaprika
1 tk
1 tk
durvára őrölt fekete bors
1 tk
őrölt fűszerkömény
csípős paprika
(ízlés szerint)
50 g
füstölt parasztkolbász
200 g
füstölt sertéslapocka
300 g
sertéslapocka
800 g
fejes káposzta
(tisztítva)
2 ek
tejföl
(kb. 50 g)
1 ek
liszt
0.5 csokor
kapor

A lucskos káposzta alapjához a szalonnát 0,5 cm-es kockákra vágjuk, majd egy lábasban, közepes lángon kipirítjuk a zsírját. Mehet rá a zúzott fokhagyma és a paradicsompüré. Addig pirítjuk így, amíg szépen kioldódnak a színek, majd rászórjuk a finomra vágott vöröshagymát is, és ezzel is lepirítjuk. Felöntjük 50 ml vízzel, megszórjuk a pirospaprikával, a majorannával, a borssal és a köménnyel, illetve ízlés szerint csípős paprikával.

Rárakjuk a felkarikázott kolbászt és a kb. 2 cm-es kockákra vágott füstölt húst, enyhén sózzuk, majd folyamatos folyadékpótlással addig főzzük, amíg a füstölt hús félig puhára fő. Ezután hozzáadjuk a 3-4 cm-es kockákra vágott lapockát, és így is addig főzzük, amíg a hús félig puha nem lesz.

Ekkor hozzáadjuk az elnegyedelt, majd felszeletelt káposztát, és annyi vizet öntünk alá, hogy ne lepje el, majd többször átkeverve puhára főzzük. Azért nem kell, hogy ellepje, mert a káposzta összeesik, és az állaga így lesz tökéletes. 

A tejfölt és a lisztet kevés vízzel csomómentesre keverjük, majd hőkiegyenlítéssel a káposztához adjuk, és készre forraljuk. Végül mehet bele az apróra vágott kapor, és tálalható is.

  • Elkészítési idő: függ a hús minőségétől és a méretétől, nekünk kb. 180 perc volt
lucskos-kaposzta-kenyer
Lucskos káposzta (Fotó: Street Kitchen)

Ezek a káposztás ételek is érdekelhetnek?

Sült tarja savanyú káposztával és krumplival

 Vega töltött káposzta

Konfitált kacsacomb káposztás rétessel

Ha tetszett a Lucskos káposzta receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept