A magyaros húsgombóc elkészítését azzal kezdjük, hogy a darált húst összekeverjük egy tálban a tojással, a sóval, a borssal, majd 12 darab gombócot formázunk belőle.
Egy lábasban tepertőre sütjük az 1 cm-es kockákra vágott szalonnát, majd kivesszük a zsírból és félretesszük tálalásig.
A zsírban, magas hőfokon kérgesítjük a gombócokat, körbe mindenhol, majd kivesszük egy tányérra. A visszamaradt zsiradékban, közepes hőmérsékleten megpirítjuk a finomra vágott vöröshagymát és fokhagymát kb. 6-8 perc alatt. Hozzáadjuk a 0,5 cm-es kockákra vágott paprikát és paradicsomot, a paradicsompürét, a fűszerpaprikát, a majoránnát, sózzuk, borsozzuk, felöntjük a vízzel és belehelyezzük a gombócokat, majd kb. 20 percig főzzük fedő alatt közepes hőmérsékleten.
Közben a tejfölt csomómentesre keverjük a liszttel, hozzáadunk a forró léből kb. 200 ml-t, elkeverjük és az alaphoz öntve, folyamatos keverés mellett behabarjuk vele a ragut. 2-3 percig rotyogtatjuk, és le is húzhatjuk a tűzről.
Köretként galuskát készítettem hozzá, amihez a lisztet elkeverjük a tojással, a sóval és kb. 100 ml vízzel, majd forrásban lévő, enyhén sós vízbe szaggatjuk. Ha feljöttek a víz tetejére, várunk még 1 percet és leszűrjük. Leöblítjük langyos vízzel, teljesen lecsepegtetjük, majd összekeverjük a finomra vágott petrezselyemmel.
A húsgombócból és a mártásból szedünk egy tányérba, kanalazunk mellé egy kis galuskát, meglocsoljuk egy kis tejföllel, végül rászórjuk a pirított szalonnát.

- Elkészítési idő: 1 óra 20 perc