Magyaros ételek

Magyaroshúsgombóc

Magyaros húsgombóc

Hozzávalók
A raguhoz
600 g
darált sertéshús
1 db
tojás
só, bors
150 g
kenyérszalonna
2 fej
vöröshagyma
(100 g/fej)
6 gerezd
fokhagyma
1 db
tv-paprika
(100 g/db)
1 db
paradicsom
(100 g/db)
1 tk
paradicsompüré
2 tk
fűszerpaprika
1 ek
majoránna
1 l
víz
300 g
tejföl
1 ek
finomliszt
A galuskához
300 g
finomliszt
2 db
tojás
0.5 csokor
petrezselyem
A tálaláshoz
2 ek
tejföl

Elkészítés

A magyaros húsgombóc elkészítését azzal kezdjük, hogy a darált húst összekeverjük egy tálban a tojással, a sóval, a borssal, majd 12 darab gombócot formázunk belőle.

Egy lábasban tepertőre sütjük az 1 cm-es kockákra vágott szalonnát, majd kivesszük a zsírból és félretesszük tálalásig.
A zsírban, magas hőfokon kérgesítjük a gombócokat, körbe mindenhol, majd kivesszük egy tányérra. A visszamaradt zsiradékban, közepes hőmérsékleten megpirítjuk a finomra vágott vöröshagymát és fokhagymát kb. 6-8 perc alatt. Hozzáadjuk a 0,5 cm-es kockákra vágott paprikát és paradicsomot, a paradicsompürét, a fűszerpaprikát, a majoránnát, sózzuk, borsozzuk, felöntjük a vízzel és belehelyezzük a gombócokat, majd kb. 20 percig főzzük fedő alatt közepes hőmérsékleten.

Közben a tejfölt csomómentesre keverjük a liszttel, hozzáadunk a forró léből kb. 200 ml-t, elkeverjük és az alaphoz öntve, folyamatos keverés mellett behabarjuk vele a ragut. 2-3 percig rotyogtatjuk, és le is húzhatjuk a tűzről.
Köretként galuskát készítettem hozzá, amihez a lisztet elkeverjük a tojással, a sóval és kb. 100 ml vízzel, majd forrásban lévő, enyhén sós vízbe szaggatjuk. Ha feljöttek a víz tetejére, várunk még 1 percet és leszűrjük. Leöblítjük langyos vízzel, teljesen lecsepegtetjük, majd összekeverjük a finomra vágott petrezselyemmel.

A húsgombócból és a mártásból szedünk egy tányérba, kanalazunk mellé egy kis galuskát, meglocsoljuk egy kis tejföllel, végül rászórjuk a pirított szalonnát.

Magyaros húsgombóc
Magyaros húsgombóc (Fotó: Street Kitchen)
  • Elkészítési idő: 1 óra 20 perc

Ízletesebbnél ízletesebb húsgombócos receptek gurulnak feléd:

Bakonyi húsgombóc

Paradicsomos húsgombóc tésztával

Sajtos-tojásos nokedli húsgombóccal besütve

www.streetkitchen.hu

A Magyaros ételek támogatója:
Tartalom szponzorációs logó

Ha a húsgombócot és a magyaros fogásokat minden formában imádjuk, akkor miért ne lehetne magyaros húsgombócot készíteni? Ne agyalj, mi megtettük és tessék! 🙂

Hozzávalók

4 főre
A raguhoz
600 g
darált sertéshús
1 db
tojás
só, bors
150 g
kenyérszalonna
2 fej
vöröshagyma
(100 g/fej)
6 gerezd
fokhagyma
1 db
tv-paprika
(100 g/db)
1 db
paradicsom
(100 g/db)
1 tk
paradicsompüré
2 tk
fűszerpaprika
1 ek
majoránna
1 l
víz
300 g
tejföl
1 ek
finomliszt
A galuskához
300 g
finomliszt
2 db
tojás
0.5 csokor
petrezselyem
A tálaláshoz
2 ek
tejföl

A magyaros húsgombóc elkészítését azzal kezdjük, hogy a darált húst összekeverjük egy tálban a tojással, a sóval, a borssal, majd 12 darab gombócot formázunk belőle.

Egy lábasban tepertőre sütjük az 1 cm-es kockákra vágott szalonnát, majd kivesszük a zsírból és félretesszük tálalásig.
A zsírban, magas hőfokon kérgesítjük a gombócokat, körbe mindenhol, majd kivesszük egy tányérra. A visszamaradt zsiradékban, közepes hőmérsékleten megpirítjuk a finomra vágott vöröshagymát és fokhagymát kb. 6-8 perc alatt. Hozzáadjuk a 0,5 cm-es kockákra vágott paprikát és paradicsomot, a paradicsompürét, a fűszerpaprikát, a majoránnát, sózzuk, borsozzuk, felöntjük a vízzel és belehelyezzük a gombócokat, majd kb. 20 percig főzzük fedő alatt közepes hőmérsékleten.

Közben a tejfölt csomómentesre keverjük a liszttel, hozzáadunk a forró léből kb. 200 ml-t, elkeverjük és az alaphoz öntve, folyamatos keverés mellett behabarjuk vele a ragut. 2-3 percig rotyogtatjuk, és le is húzhatjuk a tűzről.
Köretként galuskát készítettem hozzá, amihez a lisztet elkeverjük a tojással, a sóval és kb. 100 ml vízzel, majd forrásban lévő, enyhén sós vízbe szaggatjuk. Ha feljöttek a víz tetejére, várunk még 1 percet és leszűrjük. Leöblítjük langyos vízzel, teljesen lecsepegtetjük, majd összekeverjük a finomra vágott petrezselyemmel.

A húsgombócból és a mártásból szedünk egy tányérba, kanalazunk mellé egy kis galuskát, meglocsoljuk egy kis tejföllel, végül rászórjuk a pirított szalonnát.

Magyaros húsgombóc
Magyaros húsgombóc (Fotó: Street Kitchen)
  • Elkészítési idő: 1 óra 20 perc

Ízletesebbnél ízletesebb húsgombócos receptek gurulnak feléd:

Bakonyi húsgombóc

Paradicsomos húsgombóc tésztával

Sajtos-tojásos nokedli húsgombóccal besütve

Ha tetszett a magyaros húsgombóc receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept