Az étel lényege roppant egyszerű: a klasszikus bolognai ragut egy magyaros, konkrétan csirkepaprikás jellegű töltelékre cseréltük, ami nagyjából ugyanúgy készül, mint az eredeti verzió, eltekintve attól a különbésgtől, hogy itt természetesen darált húst használtunk.

A recepthez, hasonlóan az eredeti bolognai verzióhoz darált húsra van szükségünk. Ha a hentesetek nem darál csirkehúst, vagy nincs otthon darálótok, akkor egy mezei aprítógéppel is el lehet érni a kívánt végeredményt. Ehhez feldaraboljuk a csirkét és a gépben ledaráljuk. Hozzáadjuk a paprikás alaphoz, kicsit átforgatjuk. A csirkepaprikás jelleg érdekében feltuningoljuk egy kis tejföllel: ehez a tejfölt és a lisztet egy tálba tesszük, habverővel kikeverjük és hozzáadjuk a raguhoz. Felöntjük 1-2 dl vízzel és 8-10 perc alatt készre főzzük.

Amíg a csirke rotyog, addig pont össze tudjuk dobni a besamel mártást. Ehhez a vajat egy forró (de nem túl forró, mert akkor a vaj megbarnul!) lábasba dobjuk. Az olvadt vajhoz hozzáadjuk a lisztet és eldolgozzuk, hogy csiriz szerű állagot kapjunk. Rövid ideig pirítjuk a lisztet, hogy kapjon egy kis színt, majd részletekben hozzáadjuk a tejet, miközben egy habverővel folyamatosan kevergetjük. Ha elértük a homogén, csomómentes állagot, akkor elzárjuk a lángot és elkeverjük a mártásban a tejfölt, végül pedig belereszeljük a sajtot. Sózzuk, borsozzuk.
Az lasagne összerakásához egy hőálló tál alján elrendezzük a csuszatésztát, majd erre öntjük a forró paprikás csirkés ragut. Jön rá egy réteg besamel, sok reszelt sajt, végül pedig a tészta. Ezt ismételjük addig, amíg a tálunk meg nem telik, a tetejét pedig elhalmozzuk rengeteg sajttal. 180 fokon, kb. 35 perc alatt készre sütjük, hogy a sajt a tetején szép aranybarna színt kapjon.
Nem azonnal forrón, hanem kissé kihűlve, egy kis kovászos uborkával szervírozzuk. Jó ételvágyat!




-SDJH-x.webp)
