Street Kitchen

Mákosgubakalácsból

Mákos guba kalácsból
makos-guba-kalacsbol

Hozzávalók
250 g
kalács
490 ml
tej
10 g
vaníliás cukor
20 g
vaj
100 g
darált mák
40 g
porcukor
1 db
citrom héja
1 db
narancs héja
2 db
tojás
A vaníliasodóhoz
490 ml
tej
1 db
tojássárgája
15 g
vaníliás pudingpor
50 g
kristálycukor

Elkészítés
  1. A sütőt előmelegítjük 160 fokosra. A gubához a kalácsot nagyobb kockákra vágjuk és egy sütőpapírral bélelt tepsiben elegyengetjük, majd mehet be a sütőbe 10-15 percre. A lényeg, hogy egy kicsit megpiruljon, de vigyázzunk, nehogy megégjen.

  2. Felmelegítjük a tejet a vaníliás cukorral és a vajjal, de elég csak annyira, hogy a vaj elolvadjon. Nem kell felforralni. 

  3. Összekeverjük a mákot a porcukorral, a citrom- és narancshéjjal. A megpirított kalácsot egy nagy tálba tesszük és hozzáforgatjuk a mákos keveréket.

  4. A tejes részhez hozzáadjuk a tojásokat és ezt is ráöntjük. Átkeverjük, és mehet is a sütőformába.

  5. 180 fokra előmelegített sütőben, kb. 30-40 perc alatt készre sütjük.

  6. Amíg a guba sül, elkészítjük a vaníliasodót. A tejet egy lábasba mérjük, a tojássárgáját, a pudingport és a kristálycukrot pedig egy hőálló tálba tesszük és csomómentesre keverjük. Ha szükséges, a tejből egy kicsit löttyintünk hozzá, hogy könnyebb legyen kikeverni.

  7. A tejet felforraljuk, majd hőkiegyenlítéssel hozzáadjuk a tojásos részt. Folyamatos keverés mellett forralunk rajta egyet, majd lehúzzuk a tűzről és félretesszük.

  8. Tálalásig lefóliázzuk a tetejét úgy, hogy a fólia érintkezzen a sodó felületével, így nem fog bőrösödni.

  9. Amint megsült a guba, már fogyaszthatjuk is a sodóval. 

www.streetkitchen.hu

Egyszer maradékmentésként készítettem el ezt a receptet és annyira jól sikerült, hogy azóta nálunk a guba csak kalácsból készülhet. Igaz, a kiflis verzió sem rossz, de a kalács ad neki egy olyan plusz ízt és puhaságot, ami miatt köröket ver az eredeti receptre.

Ha eddig csak a klasszikus, szikkadt kiflis verziót ismerted, itt az ideje kipróbálni a mákos gubát kalácsból! A kalács nemcsak édesebb és foszlósabb, de sokkal jobban beszívja az ízes tejes keveréket is, amitől még szaftosabb lesz a végeredmény. Egy kevés citrom- és narancshéj frissíti az ízeket, a sütés előtti megpirítás pedig extra textúrát ad a kalácsdaraboknak.

Hozzávalók

1 35x20 cm-es formához:
250 g
kalács
490 ml
tej
10 g
vaníliás cukor
20 g
vaj
100 g
darált mák
40 g
porcukor
1 db
citrom héja
1 db
narancs héja
2 db
tojás
A vaníliasodóhoz
490 ml
tej
1 db
tojássárgája
15 g
vaníliás pudingpor
50 g
kristálycukor

Elkészítés

  1. A sütőt előmelegítjük 160 fokosra. A gubához a kalácsot nagyobb kockákra vágjuk és egy sütőpapírral bélelt tepsiben elegyengetjük, majd mehet be a sütőbe 10-15 percre. A lényeg, hogy egy kicsit megpiruljon, de vigyázzunk, nehogy megégjen.

  2. Felmelegítjük a tejet a vaníliás cukorral és a vajjal, de elég csak annyira, hogy a vaj elolvadjon. Nem kell felforralni. 

  3. Összekeverjük a mákot a porcukorral, a citrom- és narancshéjjal. A megpirított kalácsot egy nagy tálba tesszük és hozzáforgatjuk a mákos keveréket.

  4. A tejes részhez hozzáadjuk a tojásokat és ezt is ráöntjük. Átkeverjük, és mehet is a sütőformába.

  5. 180 fokra előmelegített sütőben, kb. 30-40 perc alatt készre sütjük.

  6. Amíg a guba sül, elkészítjük a vaníliasodót. A tejet egy lábasba mérjük, a tojássárgáját, a pudingport és a kristálycukrot pedig egy hőálló tálba tesszük és csomómentesre keverjük. Ha szükséges, a tejből egy kicsit löttyintünk hozzá, hogy könnyebb legyen kikeverni.

  7. A tejet felforraljuk, majd hőkiegyenlítéssel hozzáadjuk a tojásos részt. Folyamatos keverés mellett forralunk rajta egyet, majd lehúzzuk a tűzről és félretesszük.

  8. Tálalásig lefóliázzuk a tetejét úgy, hogy a fólia érintkezzen a sodó felületével, így nem fog bőrösödni.

  9. Amint megsült a guba, már fogyaszthatjuk is a sodóval. 

makos-guba-kalacsbol-8
Mákos guba kalácsból (Fotó: Street Kitchen)

Ez a kalácsból készült mákos guba igazi komfortfood, ami tökéletesen egyensúlyozik a retró hangulat és az extra kényeztetés között. Egy ünnepi ebéd lezárásaként is megállja a helyét, de simán belefér egy hétvégi „csak úgy” sütögetésbe is. Melegen, vaníliasodóval tálalva az igazi – de ha marad belőle, másnap hidegen is mennyei! Csak egy jó kávé kell mellé, és kész is a boldogság. :)

Ha szereted a mákos gubát, ezek a receptek is a kedvenceid lesznek:

Rakott almás-mákos guba

Mákos guba egy kis csavarral

Laktóz- és cukormentes mákos guba pohárkrém

Ha tetszett a mákos guba kalácsból receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept

Receptválogatások

Összes cikk megtekintése