A sütőt előmelegítjük 160 fokosra. A gubához a kalácsot nagyobb kockákra vágjuk és egy sütőpapírral bélelt tepsiben elegyengetjük, majd mehet be a sütőbe 10-15 percre. A lényeg, hogy egy kicsit megpiruljon, de vigyázzunk, nehogy megégjen.
Felmelegítjük a tejet a vaníliás cukorral és a vajjal, de elég csak annyira, hogy a vaj elolvadjon. Nem kell felforralni.
Összekeverjük a mákot a porcukorral, a citrom- és narancshéjjal. A megpirított kalácsot egy nagy tálba tesszük és hozzáforgatjuk a mákos keveréket.
A tejes részhez hozzáadjuk a tojásokat és ezt is ráöntjük. Átkeverjük, és mehet is a sütőformába.
180 fokra előmelegített sütőben, kb. 30-40 perc alatt készre sütjük.
Amíg a guba sül, elkészítjük a vaníliasodót. A tejet egy lábasba mérjük, a tojássárgáját, a pudingport és a kristálycukrot pedig egy hőálló tálba tesszük és csomómentesre keverjük. Ha szükséges, a tejből egy kicsit löttyintünk hozzá, hogy könnyebb legyen kikeverni.
A tejet felforraljuk, majd hőkiegyenlítéssel hozzáadjuk a tojásos részt. Folyamatos keverés mellett forralunk rajta egyet, majd lehúzzuk a tűzről és félretesszük.
Tálalásig lefóliázzuk a tetejét úgy, hogy a fólia érintkezzen a sodó felületével, így nem fog bőrösödni.
Amint megsült a guba, már fogyaszthatjuk is a sodóval.
Mákosgubakalácsból
Egyszer maradékmentésként készítettem el ezt a receptet és annyira jól sikerült, hogy azóta nálunk a guba csak kalácsból készülhet. Igaz, a kiflis verzió sem rossz, de a kalács ad neki egy olyan plusz ízt és puhaságot, ami miatt köröket ver az eredeti receptre.
Ha eddig csak a klasszikus, szikkadt kiflis verziót ismerted, itt az ideje kipróbálni a mákos gubát kalácsból! A kalács nemcsak édesebb és foszlósabb, de sokkal jobban beszívja az ízes tejes keveréket is, amitől még szaftosabb lesz a végeredmény. Egy kevés citrom- és narancshéj frissíti az ízeket, a sütés előtti megpirítás pedig extra textúrát ad a kalácsdaraboknak.
Hozzávalók
A vaníliasodóhoz
Elkészítés
A sütőt előmelegítjük 160 fokosra. A gubához a kalácsot nagyobb kockákra vágjuk és egy sütőpapírral bélelt tepsiben elegyengetjük, majd mehet be a sütőbe 10-15 percre. A lényeg, hogy egy kicsit megpiruljon, de vigyázzunk, nehogy megégjen.
Felmelegítjük a tejet a vaníliás cukorral és a vajjal, de elég csak annyira, hogy a vaj elolvadjon. Nem kell felforralni.
Összekeverjük a mákot a porcukorral, a citrom- és narancshéjjal. A megpirított kalácsot egy nagy tálba tesszük és hozzáforgatjuk a mákos keveréket.
A tejes részhez hozzáadjuk a tojásokat és ezt is ráöntjük. Átkeverjük, és mehet is a sütőformába.
180 fokra előmelegített sütőben, kb. 30-40 perc alatt készre sütjük.
Amíg a guba sül, elkészítjük a vaníliasodót. A tejet egy lábasba mérjük, a tojássárgáját, a pudingport és a kristálycukrot pedig egy hőálló tálba tesszük és csomómentesre keverjük. Ha szükséges, a tejből egy kicsit löttyintünk hozzá, hogy könnyebb legyen kikeverni.
A tejet felforraljuk, majd hőkiegyenlítéssel hozzáadjuk a tojásos részt. Folyamatos keverés mellett forralunk rajta egyet, majd lehúzzuk a tűzről és félretesszük.
Tálalásig lefóliázzuk a tetejét úgy, hogy a fólia érintkezzen a sodó felületével, így nem fog bőrösödni.
Amint megsült a guba, már fogyaszthatjuk is a sodóval.

Ez a kalácsból készült mákos guba igazi komfortfood, ami tökéletesen egyensúlyozik a retró hangulat és az extra kényeztetés között. Egy ünnepi ebéd lezárásaként is megállja a helyét, de simán belefér egy hétvégi „csak úgy” sütögetésbe is. Melegen, vaníliasodóval tálalva az igazi – de ha marad belőle, másnap hidegen is mennyei! Csak egy jó kávé kell mellé, és kész is a boldogság. :)
Ha szereted a mákos gubát, ezek a receptek is a kedvenceid lesznek:
Ha tetszett a mákos guba kalácsból receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!


