Fantasztikus desszertek

Rakottalmás-mákosguba

Rakott almás-mákos guba

Hozzávalók
A gubához
6 db
sima, vajas kifli
600 ml
tej
20 g
vaníliás cukor
3 db
tojássárgája
180 g
darált mák
80 g
cukor
A rétegezéshez
3 db
piros alma
1 db
citrom héja
pár csepp citromlé
30 g
cukor
1 tk
őrölt fahéj
A tetejére
3 db
tojásfehérje
180 g
cukor
1 ek
vaj

Elkészítés

Az almás-mákos guba alapjához a kifliket ujjnyi karikákra vágjuk, a többi hozzávalót pedig összekeverjük. Az almákat megtisztítjuk, kivágjuk a magházaikat, és kisebb kockákra vágjuk őket, majd egy serpenyőbe dobjuk a többi hozzávalóval, és közepes lángon, cirka 6-8 percig pároljuk őket.

A sütőtál aljára rakunk egy réteg, mákos-tejes keverékbe áztatott kiflikarikát, erre jön egy réteg alma, majd így tovább, amíg minden elfogy. Betoljuk a 180 fokra előmelegített sütőbe, és 30 percig sütjük. A sütés vége felé elkezdjük robotgéppel, magas fokozaton felverni a tojásfehérjét, majd félúton, amikor már kifehéredett a habja, 2-3 lépésben hozzászórjuk a cukrot, miközben folyamatosan, magas fokozaton dolgoztatjuk a robotgépet. 

A habcsók állagú habot a megsült guba tetejére kenjük, és visszatoljuk a 200 fokra állított sütőbe kb. 13-15 percre, amíg megpirul a teteje. Amikor langyosra hűlt, már ehetjük is a mákos gubát.

Rakott almás-mákos guba
Rakott almás-mákos guba

Ezek az almás-mákos receptek is érdekelhetnek:

Almás-mákos rakott tészta

Almás-mákos rétes

www.streetkitchen.hu

Imádom a klasszikusokat, pl. Fellini, Bach vagy éppen a mákos guba, de ezek mellett szeretek újítani is. Mivel télen is kaphatók szuperjó almák, ezért gondoltam, elkészítem az almás-mákos gubát. És higgyétek el, megéri felturbózni, mert nagyon jó!

Hozzávalók

1 20 x 30 cm-es sütőtálhoz
A gubához
6 db
sima, vajas kifli
600 ml
tej
20 g
vaníliás cukor
3 db
tojássárgája
180 g
darált mák
80 g
cukor
A rétegezéshez
3 db
piros alma
1 db
citrom héja
pár csepp citromlé
30 g
cukor
1 tk
őrölt fahéj
A tetejére
3 db
tojásfehérje
180 g
cukor
1 ek
vaj

Az almás-mákos guba alapjához a kifliket ujjnyi karikákra vágjuk, a többi hozzávalót pedig összekeverjük. Az almákat megtisztítjuk, kivágjuk a magházaikat, és kisebb kockákra vágjuk őket, majd egy serpenyőbe dobjuk a többi hozzávalóval, és közepes lángon, cirka 6-8 percig pároljuk őket.

A sütőtál aljára rakunk egy réteg, mákos-tejes keverékbe áztatott kiflikarikát, erre jön egy réteg alma, majd így tovább, amíg minden elfogy. Betoljuk a 180 fokra előmelegített sütőbe, és 30 percig sütjük. A sütés vége felé elkezdjük robotgéppel, magas fokozaton felverni a tojásfehérjét, majd félúton, amikor már kifehéredett a habja, 2-3 lépésben hozzászórjuk a cukrot, miközben folyamatosan, magas fokozaton dolgoztatjuk a robotgépet. 

A habcsók állagú habot a megsült guba tetejére kenjük, és visszatoljuk a 200 fokra állított sütőbe kb. 13-15 percre, amíg megpirul a teteje. Amikor langyosra hűlt, már ehetjük is a mákos gubát.

Rakott almás-mákos guba
Rakott almás-mákos guba

Ezek az almás-mákos receptek is érdekelhetnek:

Almás-mákos rakott tészta

Almás-mákos rétes

Ha tetszett a Rakott almás-mákos guba receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept