A mákos guba vaníliasodóval első lépéseként a kifliket felvágjuk 2 cm-es karikákra, és tepsibe pakolva 6-8 percig sütjük 200 fokra előmelegített sütőben.
Egy keverőtálba öntjük a tejet, a mákot, a vaníliás cukrot és a porcukrot, illetve a citromhéjat. A sütőtálat kikenjük a vajjal. A megpirított kiflikarikákat pár percre a tejes alapba áztatjuk, majd belerakjuk a kivajazott tepsibe, és 175 fokos sütőbe tesszük 15 percre.
Közben elkészítjük a sodót és a tojáshabot. A tojásokat szétválasztjuk, és a sárgáját egy gyorsforralóba tesszük, a fehérjét pedig egy keverőtálba. A sárgájához adjuk a cukrot és a lisztet, amit csomómentesre keverünk, majd hozzáadjuk a többi alapanyagot is, és közepes hőmérsékleten elkezdjük főzni a forrástól számított 3 percig, majd félrehúzzuk. A fehérjét kihabosítjuk a cukorral és a sóval.
A megsült kifli tetejére simítjuk a tojáshabot, majd visszatesszük a sütőbe 10 percre, míg az is átsül. Majd további 10 percig a sütőben hagyjuk kissé nyitott sütőajtónál, hogy még száradjon a hab. Utána már csak fel kell szelni a tepsiben lévő gubát és a meleg sodóval tálalhatjuk is.

- Elkészítési idő: 45 perc
- Sütési idő: 25 perc