Fantasztikus desszertek

Mákostúrógombóc

Mákos túrógombóc

Hozzávalók
500 g
rögös túró
2 ek
porcukor
2 db
tojás
100 g
darált mák
70 g
búzadara
1 csipet
1 tk
vaníliaaroma
1 db
citrom reszelt héja
A morzsához
100 g
zsemlemorzsa
50 g
darált mák
3 ek
kristálycukor
A tejfölös szószhoz
350 g
tejföl
2 ek
porcukor
50 g
vaj

Elkészítés

A túrót egy tálba rakjuk és villával kissé megtörjük. Hozzáadjuk a porcukrot, a tojássárgákat, a darált mákot, a búzadarát, a sót, a vaníliaaromát és a citromhéjat. Hagyjuk legalább fél órán át állni, de akár egy egész éjszakára is betehetjük a hűtőbe. A tojásfehérjét kemény habbá verjük és a túrós keverékhez keverjük.

Golflabda méretű gombócokat formázunk a masszából, és enyhén gyöngyöző vízben kb. 5 percig főzzük. 

A panírhoz a zsemlemorzsát egy száraz serpenyőben, közepesen erős hőfokon a mákkal együtt kb. 2 percig pirítjuk, majd hozzáadjuk a kristálycukrot és a vajat is. De ekkor már lehúzzuk a tűzhelyről és így keverjük át. Várjuk meg, hogy a vaj elolvadjon.

A megfőtt gombócokat a zsemlemorzsás, mákos keverékbe forgatjuk.

A tejfölös szószhoz a tejfölben elkeverjük a porcukrot, és a gombóccal tálaljuk.

Mákos túrógombóc porcukros tejföllel
Mákos túrógombóc (Fotó: Street Kitchen)
  • Elkészítési idő: 30 perc
  • Pihentetési idő: 30 perc

A mákos túrógombóc nem az egyetlen gombóc, ami a tarsolyunkban van! Ha te is nagy gombóc fan van, akkor ezeket a recepteket imádni fogod!

Szilvás édesburgonya-gombóc fahéjas joghurttal és pekándióval

Kölesgombóc szilvamártással

Epres krumpligombóc bazsalikomos epermártással

www.streetkitchen.hu

Ebben a gombócban a mák nem csak dísz. Rendesen bele van pakolva a masszába és a prézlibe is. Puha, illatos, és nem lehet betelni vele.

Hozzávalók

4 főre
500 g
rögös túró
2 ek
porcukor
2 db
tojás
100 g
darált mák
70 g
búzadara
1 csipet
1 tk
vaníliaaroma
1 db
citrom reszelt héja
A morzsához
100 g
zsemlemorzsa
50 g
darált mák
3 ek
kristálycukor
A tejfölös szószhoz
350 g
tejföl
2 ek
porcukor
50 g
vaj

A túrót egy tálba rakjuk és villával kissé megtörjük. Hozzáadjuk a porcukrot, a tojássárgákat, a darált mákot, a búzadarát, a sót, a vaníliaaromát és a citromhéjat. Hagyjuk legalább fél órán át állni, de akár egy egész éjszakára is betehetjük a hűtőbe. A tojásfehérjét kemény habbá verjük és a túrós keverékhez keverjük.

Golflabda méretű gombócokat formázunk a masszából, és enyhén gyöngyöző vízben kb. 5 percig főzzük. 

A panírhoz a zsemlemorzsát egy száraz serpenyőben, közepesen erős hőfokon a mákkal együtt kb. 2 percig pirítjuk, majd hozzáadjuk a kristálycukrot és a vajat is. De ekkor már lehúzzuk a tűzhelyről és így keverjük át. Várjuk meg, hogy a vaj elolvadjon.

A megfőtt gombócokat a zsemlemorzsás, mákos keverékbe forgatjuk.

A tejfölös szószhoz a tejfölben elkeverjük a porcukrot, és a gombóccal tálaljuk.

Mákos túrógombóc porcukros tejföllel
Mákos túrógombóc (Fotó: Street Kitchen)
  • Elkészítési idő: 30 perc
  • Pihentetési idő: 30 perc

A mákos túrógombóc nem az egyetlen gombóc, ami a tarsolyunkban van! Ha te is nagy gombóc fan van, akkor ezeket a recepteket imádni fogod!

Szilvás édesburgonya-gombóc fahéjas joghurttal és pekándióval

Kölesgombóc szilvamártással

Epres krumpligombóc bazsalikomos epermártással

Ha tetszett a Mákos túrógombóc receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept