Fantasztikus desszertek

Mákostúrótorta

Mákos túrótorta

Hozzávalók
A tésztához
150 g
liszt
1 ek
túró
1 tk
sütőpor
1 csomag
bourbon vaníliás cukor
1 db
tojás
90 g
cukor
1 csipet
A mákos réteghez
120 ml
víz
100 g
cukor
10 g
bourbon vaníliás cukor
1 db
citrom reszelt héja
200 g
darált mák
1 mk
fahéj
A túrós réteghez
500 g
túró
50 g
liszt
120 g
cukor
1 db
citrom reszelt héja
3 db
tojás
40 ml
tej
2 ek
tejföl
140 ml
tejszín
90 g
vaj

Elkészítés

A tésztához a hozzávalókat összedolgozzuk, simává gyúrjuk, fóliába csomagoljuk, és 30-40 percre hűtőbe rakjuk. A mákos réteghez minden hozzávalót egy lábasba rakunk, és 3-4 perc alatt összefőzzük az alapot, majd félretesszük. A túrós réteghez a túrót villával vagy egy botmixerrel kicsit krémesebbre dolgozzuk, majd hozzákeverjük a többi alapanyagot. 

makos-turotorta
Mákos túrótorta (Fotó: Street Kitchen)

A tésztát kivesszük a hűtőből, és lisztezett deszkán 2-3 cm-el nagyobb kör alakúra nyújtjuk, mint a forma (vagy bele is nyomkodhatjuk egyenletesen a formába úgy, hogy a forma peremén is legyen tészta, kb. 2-3 cm magasságban), és a forma aljára és oldalára simítjuk. 

A tésztára egyengetjük a máktölteléket, erre kerül a túrótöltelék, és mehet is a 175 fokra előmelegített sütőbe 1 órára. 1 óra után kapcsoljuk ki a sütőt, támasszuk ki résnyire az ajtaját, és hagyjuk ott kihűlni a tortát, majd hűtsük ki teljesen hűtőben. 

Mákos túrótorta
Mákos túrótorta (Fotó: Street Kitchen)

www.streetkitchen.hu

Szerintem mákos süti nélkül nem telhetnek el az ünnepek, és itt nemcsak a bejglire gondolok, hanem pl. az ilyen fantasztikus tortákra is. A fehér túróréteg és a sötét mákréteg szuperül néz ki egymás mellett, ráadásul őrülten finom, úgyhogy ne hagyjátok ki idén ezt a sütit!

Hozzávalók

1 22 cm átmérőjű tortaformához
A tésztához
150 g
liszt
1 ek
túró
1 tk
sütőpor
1 csomag
bourbon vaníliás cukor
1 db
tojás
90 g
cukor
1 csipet
A mákos réteghez
120 ml
víz
100 g
cukor
10 g
bourbon vaníliás cukor
1 db
citrom reszelt héja
200 g
darált mák
1 mk
fahéj
A túrós réteghez
500 g
túró
50 g
liszt
120 g
cukor
1 db
citrom reszelt héja
3 db
tojás
40 ml
tej
2 ek
tejföl
140 ml
tejszín
90 g
vaj

A tésztához a hozzávalókat összedolgozzuk, simává gyúrjuk, fóliába csomagoljuk, és 30-40 percre hűtőbe rakjuk. A mákos réteghez minden hozzávalót egy lábasba rakunk, és 3-4 perc alatt összefőzzük az alapot, majd félretesszük. A túrós réteghez a túrót villával vagy egy botmixerrel kicsit krémesebbre dolgozzuk, majd hozzákeverjük a többi alapanyagot. 

makos-turotorta
Mákos túrótorta (Fotó: Street Kitchen)

A tésztát kivesszük a hűtőből, és lisztezett deszkán 2-3 cm-el nagyobb kör alakúra nyújtjuk, mint a forma (vagy bele is nyomkodhatjuk egyenletesen a formába úgy, hogy a forma peremén is legyen tészta, kb. 2-3 cm magasságban), és a forma aljára és oldalára simítjuk. 

A tésztára egyengetjük a máktölteléket, erre kerül a túrótöltelék, és mehet is a 175 fokra előmelegített sütőbe 1 órára. 1 óra után kapcsoljuk ki a sütőt, támasszuk ki résnyire az ajtaját, és hagyjuk ott kihűlni a tortát, majd hűtsük ki teljesen hűtőben. 

Mákos túrótorta
Mákos túrótorta (Fotó: Street Kitchen)

Ha tetszett a Mákos túrótorta receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept