A mákos guba első lépéseként ujjnyi vastagságúra felkarikázzuk a kifliket és beletesszük egy tálba. A forrázáshoz egy lábasban felmelegítjük a tejet a vaníliapasztával, a citromok reszelt héjával és a kristálycukorral, majd hozzákeverjük a két tojássárgáját gyors mozdulatokkal, hogy ne csapódjon ki. Beleszórjuk a darált mákot és csomómentesre keverjük. Ezt a meleg, mákos tejet ráöntjük a kiflikre és jól átforgatjuk.
Egy 24 cm átmérőjű, kivajazott tortaformába öntjük a mákos kifliket, és kissé lenyomkodjuk.
Előmelegített sütőben, 170 fokon 25-30 percig sütjük.
Közben elkészítjük a krémet, amihez egy lábasban elkeverjük a tejet a vaníliapasztával, a tojássárgákkal és a kristálycukorral, majd hozzáadjuk a keményítőt is. Ebből egy sűrű pudingot főzünk.
A zselatinlapokat jeges vízbe áztatjuk, jól kinyomkodjuk és a még meleg, főzött pudinghoz adjuk. A pudingot kontakt fóliával lefedjük, hogy ne bőrösödjön, és hagyjuk kihűlni.
Ahogy kihűlt, áttesszük egy nagyobb tálba, hozzáadjuk a tejszínt és átdolgozzuk egy kézi mixerrel, addig, amíg egy homogén krémes pudingot nem kapunk.
Az összeállításhoz a tortaformában maradt gubára szedjük a krémet, és egy spatulával elegyengetjük a tetejét. Hűtőbe tesszük pár órára, hogy behúzzon.
A meringue-hez egy robotgép üstjébe mérjük a tojásfehérjéket, egy gyorsforralóban pedig feltesszük a kristálycukrot a vízzel közepes hőfokon.
A tojásfehérjéket elkezdjük félkemény habbá verni, közben a cukorszirupot addig főzzük, amíg el nem éri a 119 fokot. Ehhez nem kell kevergetni a szirupot.
Ahogy elérte a megfelelő hőfokot és közben a robotgép még dolgozik, a fehérjehabba csurgatjuk a forró szirupot és tovább verjük, amíg a hab ki nem hűl teljesen.
A meringue-et egy dekorcsővel ellátott habzsákba töltjük és a vaníliakrém tetejére tesszük. Egy meleg vizes késsel körbevágjuk a torta széleit, hogy ki tudjuk venni a formából.
Konyhai fáklyával megpirítjuk a meringue tetejét, és szeletelve tálaljuk.
Mákosguba-torta
A hagyományos mákos guba elegáns tortává alakul, ahol a mákos alap és a könnyed krém tökéletesen kiegészítik egymást.
A hagyományos mákos guba átalakul egy elegáns, ünnepi tortává ebben a receptben — itt a mákosguba‑torta! A klasszikus ízeket megtartva egy krémes töltelékkel és könnyű meringue-habbal koronázzuk meg az édességet, ami egyszerre nosztalgikus és modern. Ha szereted a mákos desszerteket, ez a látványos torta garantáltan a kedvenceid közé kerül.
Hozzávalók
Elkészítés
A mákos guba első lépéseként ujjnyi vastagságúra felkarikázzuk a kifliket és beletesszük egy tálba. A forrázáshoz egy lábasban felmelegítjük a tejet a vaníliapasztával, a citromok reszelt héjával és a kristálycukorral, majd hozzákeverjük a két tojássárgáját gyors mozdulatokkal, hogy ne csapódjon ki. Beleszórjuk a darált mákot és csomómentesre keverjük. Ezt a meleg, mákos tejet ráöntjük a kiflikre és jól átforgatjuk.
Egy 24 cm átmérőjű, kivajazott tortaformába öntjük a mákos kifliket, és kissé lenyomkodjuk.
Előmelegített sütőben, 170 fokon 25-30 percig sütjük.
Közben elkészítjük a krémet, amihez egy lábasban elkeverjük a tejet a vaníliapasztával, a tojássárgákkal és a kristálycukorral, majd hozzáadjuk a keményítőt is. Ebből egy sűrű pudingot főzünk.
A zselatinlapokat jeges vízbe áztatjuk, jól kinyomkodjuk és a még meleg, főzött pudinghoz adjuk. A pudingot kontakt fóliával lefedjük, hogy ne bőrösödjön, és hagyjuk kihűlni.
Ahogy kihűlt, áttesszük egy nagyobb tálba, hozzáadjuk a tejszínt és átdolgozzuk egy kézi mixerrel, addig, amíg egy homogén krémes pudingot nem kapunk.
Az összeállításhoz a tortaformában maradt gubára szedjük a krémet, és egy spatulával elegyengetjük a tetejét. Hűtőbe tesszük pár órára, hogy behúzzon.
A meringue-hez egy robotgép üstjébe mérjük a tojásfehérjéket, egy gyorsforralóban pedig feltesszük a kristálycukrot a vízzel közepes hőfokon.
A tojásfehérjéket elkezdjük félkemény habbá verni, közben a cukorszirupot addig főzzük, amíg el nem éri a 119 fokot. Ehhez nem kell kevergetni a szirupot.
Ahogy elérte a megfelelő hőfokot és közben a robotgép még dolgozik, a fehérjehabba csurgatjuk a forró szirupot és tovább verjük, amíg a hab ki nem hűl teljesen.
A meringue-et egy dekorcsővel ellátott habzsákba töltjük és a vaníliakrém tetejére tesszük. Egy meleg vizes késsel körbevágjuk a torta széleit, hogy ki tudjuk venni a formából.
Konyhai fáklyával megpirítjuk a meringue tetejét, és szeletelve tálaljuk.

Tipp: diós verzióban is elkészíthető.
Ez a mákosguba‑torta tökéletes választás ünnepi desszertnek vagy akár egy hétvégi baráti összejövetel lezárásának. A mákos guba klasszikus, ismerős íze most egy különleges formában tér vissza, miközben a vaníliás krém és a karamellizált meringue hab még magasabb szintre emeli. Kísérd egy csésze erős feketével, és garantáltan minden falat élmény lesz!
Ha szereted a mákos ízeket, mint ez a zseniális mákosguba-torta, ezek a receptek is érdekelhetnek:
Ha tetszett a mákosguba-torta receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!



