Fantasztikus desszertek

Mákosguba-torta

Mákosguba-torta
Mákosguba-torta

Hozzávalók
7 db
szikkadt tejes kifli
700 ml
tej
2 tk
vaníliapaszta
2 db
citrom
180 g
kristálycukor
2 db
tojássárgája
250 g
darált mák
500 ml
tej
2 ek
vaníliapaszta
3 db
tojássárgája
150 g
kristálycukor
40 g
étkezési keményítő
5 db
lapzselatin
200 ml
tejszín
5 db
tojás
290 g
kristálycukor
80 g
víz

Elkészítés
  1. A mákos guba első lépéseként ujjnyi vastagságúra felkarikázzuk a kifliket és beletesszük egy tálba. A forrázáshoz egy lábasban felmelegítjük a tejet a vaníliapasztával, a citromok reszelt héjával és a kristálycukorral, majd hozzákeverjük a két tojássárgáját gyors mozdulatokkal, hogy ne csapódjon ki. Beleszórjuk a darált mákot és csomómentesre keverjük. Ezt a meleg, mákos tejet ráöntjük a kiflikre és jól átforgatjuk. 

  2. Egy 24 cm átmérőjű, kivajazott tortaformába öntjük a mákos kifliket, és kissé lenyomkodjuk. 

  3. Előmelegített sütőben, 170 fokon 25-30 percig sütjük. 

  4. Közben elkészítjük a krémet, amihez egy lábasban elkeverjük a tejet a vaníliapasztával, a tojássárgákkal és a kristálycukorral, majd hozzáadjuk a keményítőt is. Ebből egy sűrű pudingot főzünk. 

  5. A zselatinlapokat jeges vízbe áztatjuk, jól kinyomkodjuk és a még meleg, főzött pudinghoz adjuk. A pudingot kontakt fóliával lefedjük, hogy ne bőrösödjön, és hagyjuk kihűlni.

  6. Ahogy kihűlt, áttesszük egy nagyobb tálba, hozzáadjuk a tejszínt és átdolgozzuk egy kézi mixerrel, addig, amíg egy homogén krémes pudingot nem kapunk. 

  7. Az összeállításhoz a tortaformában maradt gubára szedjük a krémet, és egy spatulával elegyengetjük a tetejét. Hűtőbe tesszük pár órára, hogy behúzzon. 

  8. A meringue-hez egy robotgép üstjébe mérjük a tojásfehérjéket, egy gyorsforralóban pedig feltesszük a kristálycukrot a vízzel közepes hőfokon.

  9. A tojásfehérjéket elkezdjük félkemény habbá verni, közben a cukorszirupot addig főzzük, amíg el nem éri a 119 fokot. Ehhez nem kell kevergetni a szirupot. 

  10. Ahogy elérte a megfelelő hőfokot és közben a robotgép még dolgozik, a fehérjehabba csurgatjuk a forró szirupot és tovább verjük, amíg a hab ki nem hűl teljesen.

  11. A meringue-et egy dekorcsővel ellátott habzsákba töltjük és a vaníliakrém tetejére tesszük. Egy meleg vizes késsel körbevágjuk a torta széleit, hogy ki tudjuk venni a formából. 

  12. Konyhai fáklyával megpirítjuk a meringue tetejét, és szeletelve tálaljuk. 


www.streetkitchen.hu

A hagyományos mákos guba elegáns tortává alakul, ahol a mákos alap és a könnyed krém tökéletesen kiegészítik egymást.

A hagyományos mákos guba átalakul egy elegáns, ünnepi tortává ebben a receptben — itt a mákosguba‑torta! A klasszikus ízeket megtartva egy krémes töltelékkel és könnyű meringue-habbal koronázzuk meg az édességet, ami egyszerre nosztalgikus és modern. Ha szereted a mákos desszerteket, ez a látványos torta garantáltan a kedvenceid közé kerül.

Hozzávalók

1 db 24 cm átmérőjű tortához
7 db
szikkadt tejes kifli
700 ml
tej
2 tk
vaníliapaszta
2 db
citrom
180 g
kristálycukor
2 db
tojássárgája
250 g
darált mák
500 ml
tej
2 ek
vaníliapaszta
3 db
tojássárgája
150 g
kristálycukor
40 g
étkezési keményítő
5 db
lapzselatin
200 ml
tejszín
5 db
tojás
290 g
kristálycukor
80 g
víz

Elkészítés

  1. A mákos guba első lépéseként ujjnyi vastagságúra felkarikázzuk a kifliket és beletesszük egy tálba. A forrázáshoz egy lábasban felmelegítjük a tejet a vaníliapasztával, a citromok reszelt héjával és a kristálycukorral, majd hozzákeverjük a két tojássárgáját gyors mozdulatokkal, hogy ne csapódjon ki. Beleszórjuk a darált mákot és csomómentesre keverjük. Ezt a meleg, mákos tejet ráöntjük a kiflikre és jól átforgatjuk. 

  2. Egy 24 cm átmérőjű, kivajazott tortaformába öntjük a mákos kifliket, és kissé lenyomkodjuk. 

  3. Előmelegített sütőben, 170 fokon 25-30 percig sütjük. 

  4. Közben elkészítjük a krémet, amihez egy lábasban elkeverjük a tejet a vaníliapasztával, a tojássárgákkal és a kristálycukorral, majd hozzáadjuk a keményítőt is. Ebből egy sűrű pudingot főzünk. 

  5. A zselatinlapokat jeges vízbe áztatjuk, jól kinyomkodjuk és a még meleg, főzött pudinghoz adjuk. A pudingot kontakt fóliával lefedjük, hogy ne bőrösödjön, és hagyjuk kihűlni.

  6. Ahogy kihűlt, áttesszük egy nagyobb tálba, hozzáadjuk a tejszínt és átdolgozzuk egy kézi mixerrel, addig, amíg egy homogén krémes pudingot nem kapunk. 

  7. Az összeállításhoz a tortaformában maradt gubára szedjük a krémet, és egy spatulával elegyengetjük a tetejét. Hűtőbe tesszük pár órára, hogy behúzzon. 

  8. A meringue-hez egy robotgép üstjébe mérjük a tojásfehérjéket, egy gyorsforralóban pedig feltesszük a kristálycukrot a vízzel közepes hőfokon.

  9. A tojásfehérjéket elkezdjük félkemény habbá verni, közben a cukorszirupot addig főzzük, amíg el nem éri a 119 fokot. Ehhez nem kell kevergetni a szirupot. 

  10. Ahogy elérte a megfelelő hőfokot és közben a robotgép még dolgozik, a fehérjehabba csurgatjuk a forró szirupot és tovább verjük, amíg a hab ki nem hűl teljesen.

  11. A meringue-et egy dekorcsővel ellátott habzsákba töltjük és a vaníliakrém tetejére tesszük. Egy meleg vizes késsel körbevágjuk a torta széleit, hogy ki tudjuk venni a formából. 

  12. Konyhai fáklyával megpirítjuk a meringue tetejét, és szeletelve tálaljuk. 


makos-guba-torta-4
Mákosguba-torta (Fotó: Street Kitchen)

Tipp: diós verzióban is elkészíthető.


Ez a mákosguba‑torta tökéletes választás ünnepi desszertnek vagy akár egy hétvégi baráti összejövetel lezárásának. A mákos guba klasszikus, ismerős íze most egy különleges formában tér vissza, miközben a vaníliás krém és a karamellizált meringue hab még magasabb szintre emeli. Kísérd egy csésze erős feketével, és garantáltan minden falat élmény lesz!

Ha szereted a mákos ízeket, mint ez a zseniális mákosguba-torta, ezek a receptek is érdekelhetnek:

Ha tetszett a mákosguba-torta receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept

Receptválogatások

Összes cikk megtekintése