Olcsó ételek és receptek

Meggyes-mákosszeletegyszerűen

Meggyes-mákos szelet egyszerűen
Meggyes-mákos szelet egyszerűen

Hozzávalók
900 g
meggy
(magozott súly)
380 g
finomliszt
50 g
darált mák
1 csipet
1 csomag
sütőpor
(12 g-os kiszerelés)
130 g
vaj
30 ml
étolaj
200 g
kristálycukor
6 db
tojás
1 mk
vaníliaaroma
120 ml
tej

Elkészítés
  1. A meggyet kimagozzuk és egy szűrőbe rakjuk, hogy a felesleges lé le tudjon csöpögni. A lisztet, a mákot, a sót és a sütőport elkeverjük egy tálban.

  2. A vajat, az olajat, a cukrot kihabosítjuk, majd egyenként belekeverjük a tojásokat. Ezután mehet a habosított, cukros-vajas tojáshoz a vaníliaaroma, a tej, végül az egészbe beleforgatjuk a lisztes keveréket, és egy sütőpapírral borított tepsibe simítjuk a tésztát.

  3. Megszórjuk a lecsöpögtetett, kimagozott meggyel, majd betoljuk a 180 fokra előmelegített sütőbe, és kb. 25 percig sütjük.

  4. Megvárjuk, amíg kihűl, majd tetszőleges méretűre szeleteljük.


www.streetkitchen.hu

Ez a meggyes-mákos szelet egy igazi klasszikus, ami tökéletes választás, ha egy pikk-pakk elkészíthető süteményre vágysz. A mák karakteres íze és a meggy fanyarsága fantasztikusan kiegészítik egymást, míg a puha tészta garantálja az élvezetes textúrát. Ideális választás egy vasárnapi ebéd utáni desszertnek, vagy csak úgy, bármikor.

A meggyes-mákos szelet az egyik legegyszerűbb és legfinomabb házi sütemény, ami pár perc alatt összeállítható, mégis mindenki kedvence lesz. A puha, mákos tészta és a savanykás meggy tökéletes harmóniát alkot, és kezdőként is bátran nekivághatsz. Legyen szó vasárnapi családi ebédről vagy gyors hétköznapi sütizésről, ezzel a desszerttel tutira nem lőhetsz mellé!

Hozzávalók

1 kb. 30x40 cm-es tepsihez
900 g
meggy
(magozott súly)
380 g
finomliszt
50 g
darált mák
1 csipet
1 csomag
sütőpor
(12 g-os kiszerelés)
130 g
vaj
30 ml
étolaj
200 g
kristálycukor
6 db
tojás
1 mk
vaníliaaroma
120 ml
tej

Elkészítés

  1. A meggyet kimagozzuk és egy szűrőbe rakjuk, hogy a felesleges lé le tudjon csöpögni. A lisztet, a mákot, a sót és a sütőport elkeverjük egy tálban.

  2. A vajat, az olajat, a cukrot kihabosítjuk, majd egyenként belekeverjük a tojásokat. Ezután mehet a habosított, cukros-vajas tojáshoz a vaníliaaroma, a tej, végül az egészbe beleforgatjuk a lisztes keveréket, és egy sütőpapírral borított tepsibe simítjuk a tésztát.

  3. Megszórjuk a lecsöpögtetett, kimagozott meggyel, majd betoljuk a 180 fokra előmelegített sütőbe, és kb. 25 percig sütjük.

  4. Megvárjuk, amíg kihűl, majd tetszőleges méretűre szeleteljük.


Meggyes-mákos szelet egyszerűen
Meggyes-mákos szelet egyszerűen (Fotó: Street Kitchen)

Tippek:

  • A tésztánál a száraz és a nedves hozzávalókat mindig külön keverjük össze, majd csak a legvégén egyesítjük őket. Amikor a lisztet, a darált mákot és a sütőport a tojásos-cukros masszához adjuk, csak addig keverjük, amíg éppen összeáll a tészta. A túlzott keverés elnehezítheti a süteményt, és nem lesz olyan puha. 

  • A meggy esetében használhatunk friss vagy fagyasztott meggyet is. Ha fagyasztottat használunk, mindenképpen olvasszuk ki teljesen, és alaposan csöpögtessük le a levét, sőt akár egy konyhai papírtörlővel is felitathatjuk a felesleges nedvességet. Ez azért kulcsfontosságú, mert a túl sok folyadék eláztathatja a tészta alját, és nyers maradhat. Még egy tipp: a lecsöpögtetett meggyet átforgathatjuk egy kevés lisztben, mielőtt a tésztára szórnánk. Így sütés közben tuti, hogy nem süllyednek le a szemek a tészta aljára, hanem egyenletesen oszlanak el a süteményben.

  • A sütésnél figyeljünk a hőfokra és az időre. Általában 175-180°C-on sütjük a meggyes-mákos szeletet, amíg a teteje szép aranybarna nem lesz, és a közepébe szúrt fogpiszkáló tisztán jön ki. Fontos, hogy ne süssük túl, mert akkor kiszáradhat a tészta, és nem lesz olyan szaftos. Amikor kivesszük a sütőből, hagyjuk a tepsiben kicsit hűlni. Ezután tegyük rácsra, és várjuk meg, amíg teljesen kihűl, csak utána szeleteljük. Hidegen szeletelve lesznek a legszebb, éles vágású szeletek.

  • A meggyes-mákos szeletet egyszerűen díszíthetjük egy kis porcukorral a tetején, ami nemcsak mutatós, de még édesebbé teszi a fanyar meggyes ízt. Ha szeretnénk, egy könnyű citrommázat (porcukor és citromlé keveréke) is készíthetünk rá, ez még frissebbé teszi az ízvilágot. Tálalhatjuk egy gombóc vaníliafagyival vagy egy kevés tejszínhabbal, de önmagában is csodás.

Ha imádod a meggy karakteres ízét és a puha tésztákat, ezek a receptek is biztos kedvenceid lesznek:

Meggyes brownie

Meggyes kókuszgolyó

Meggyes-mákos kalács


Ha tetszett a Meggyes-mákos szelet egyszerűen receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept