Halas kaják

Mézes-gyömbéreslazacszezámosuborkasalátávaléscitrusospaszternákpürével

Mézes-gyömbéres lazac szezámos uborkasalátával és citrusos paszternákpürével

Hozzávalók
A paszternákpüréhez
320 g
paszternák
100 g
burgonya
30 g
kókuszolaj
1 csipet
chilipehely
1 db
citrom
A lazachoz és a marinádhoz
2 ek
méz
1 ek
szójaszósz
1 ek
sriracha szósz
4
cm friss gyömbér
3 gerezd
fokhagyma
só, bors
1 db
citrom leve
2 szelet
bőrös lazac
(kb. 160 g/szelet)
A szezámos uborkasalátához
1 db
kígyóuborka
70 ml
rizsecet
só, bors
1 mk
chilipehely
2 ek
pirított szezámmag

Elkészítés

A mézes-gyömbéres lazac köretéhez a paszternákot és a burgonyát megtisztítjuk, apró kockákra vágjuk és sós vízben puhára főzzük. Leszűrjük és egy nagyobb teljesítményű turmixba dobjuk. Hozzáadjuk a kókuszolajat, sót, egy kevés chilipelyhet és egy citrom levét, majd habosra turmixoljuk. Tálalásig félrerakjuk.

Összeállítjuk a mázat, amihez a mézet, a szójaszószt, a srirachát, a reszelt gyömbért és fokhagymát, kevés sót és borsot, illetve egy citrom levét habverővel kikeverünk simára.

A lazacot bőrével lefelé lepirítjuk egy forró, száraz, sütőbe is rakható tapadásmentes serpenyőben. Közben az ujjainkkal kissé nyomjuk le a filéket, hogy ne kunkorodjanak fel. 

1-2 percig pirítjuk, majd egy ecsettel alaposan lekenjük a serpenyőben a lazacokat a mázunkkal, és 150 fokra előmelegített sütőbe tesszük 12 percre.

Ez idő alatt egy hámozóval hosszú csíkokat húzunk az uborkából, majd egy tálba dobjuk, meglocsoljuk rizsecettel, sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a chilipelyhet és a pirított szezámmagot, majd alaposan összeforgatjuk.

A tálaláshoz egy nagy adag paszternákpürét kör alakban szétkenünk a tányéron, erre ráhelyezünk egy szelet lazacot és mellé halmozunk az uborkasaliból.

mezes-gyomberes-sult-lazac-uborkasalataval-2 (4)
Mézes-gyömbéres lazac szezámos uborkasalátával és citrusos paszternákpürével (Fotó: Street Kitchen)
  • Elkészítési idő: 40 perc

Mutatunk még néhány nagyon tuti lazacos kaját:

Sült lazac paszternákos karfiolpürével és lilakáposztával

Medvehagymás morzsával sült lazac

Újhagymás burgonyakrémleves füstölt lazaccal

www.streetkitchen.hu

Ha van brutális lazacos kaja, akkor ez az ízeiben friss paszternákpürés-ubisalis verzió az! A lazacra egy mézes-chilis-szójás máz kerül… igen, elég jól hangzik! Mindenképp próbáld ki, ezzel nemcsak másokat, de magadat is leveszed majd a lábadról. És a makrói is nagyon jók!

Hozzávalók

2 főre
A paszternákpüréhez
320 g
paszternák
100 g
burgonya
30 g
kókuszolaj
1 csipet
chilipehely
1 db
citrom
A lazachoz és a marinádhoz
2 ek
méz
1 ek
szójaszósz
1 ek
sriracha szósz
4
cm friss gyömbér
3 gerezd
fokhagyma
só, bors
1 db
citrom leve
2 szelet
bőrös lazac
(kb. 160 g/szelet)
A szezámos uborkasalátához
1 db
kígyóuborka
70 ml
rizsecet
só, bors
1 mk
chilipehely
2 ek
pirított szezámmag

A mézes-gyömbéres lazac köretéhez a paszternákot és a burgonyát megtisztítjuk, apró kockákra vágjuk és sós vízben puhára főzzük. Leszűrjük és egy nagyobb teljesítményű turmixba dobjuk. Hozzáadjuk a kókuszolajat, sót, egy kevés chilipelyhet és egy citrom levét, majd habosra turmixoljuk. Tálalásig félrerakjuk.

Összeállítjuk a mázat, amihez a mézet, a szójaszószt, a srirachát, a reszelt gyömbért és fokhagymát, kevés sót és borsot, illetve egy citrom levét habverővel kikeverünk simára.

A lazacot bőrével lefelé lepirítjuk egy forró, száraz, sütőbe is rakható tapadásmentes serpenyőben. Közben az ujjainkkal kissé nyomjuk le a filéket, hogy ne kunkorodjanak fel. 

1-2 percig pirítjuk, majd egy ecsettel alaposan lekenjük a serpenyőben a lazacokat a mázunkkal, és 150 fokra előmelegített sütőbe tesszük 12 percre.

Ez idő alatt egy hámozóval hosszú csíkokat húzunk az uborkából, majd egy tálba dobjuk, meglocsoljuk rizsecettel, sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a chilipelyhet és a pirított szezámmagot, majd alaposan összeforgatjuk.

A tálaláshoz egy nagy adag paszternákpürét kör alakban szétkenünk a tányéron, erre ráhelyezünk egy szelet lazacot és mellé halmozunk az uborkasaliból.

mezes-gyomberes-sult-lazac-uborkasalataval-2 (4)
Mézes-gyömbéres lazac szezámos uborkasalátával és citrusos paszternákpürével (Fotó: Street Kitchen)
  • Elkészítési idő: 40 perc

Mutatunk még néhány nagyon tuti lazacos kaját:

Sült lazac paszternákos karfiolpürével és lilakáposztával

Medvehagymás morzsával sült lazac

Újhagymás burgonyakrémleves füstölt lazaccal

Ha tetszett a Mézes-gyömbéres lazac szezámos uborkasalátával és citrusos paszternákpürével receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept