Fantasztikus desszertek

Mézeskrémestekercs

Mézes krémes tekercs
mezes-kremes-tekercs

Hozzávalók
5 db
tojás
170 g
méz
50 ml
tej
120 g
finomliszt
2 g
sütőpor
1 csipet
A krémhez
500 ml
tej
150 g
porcukor
1 db
tojás
38 ml
vaníliaaroma
100 g
búzadara
Az összeállításhoz
300 g
baracklekvár
A tetejére
20 ml
habtejszín
80 g
étcsokipasztilla

Elkészítés
  1. A piskótához a tojásokat különválasztjuk, a fehérjét elkezdjük habbá verni, majd amikor fehérebb, stabilabb habállagot kapunk, belekeverjük a mézet, és kemény habot verünk belőle. Hozzákeverjük a sárgákat, a tejet, majd az előzőleg egy tálban összekevert lisztet, sütőport és sót is.

  2. Egy sütőpapírral borított, 30x40 cm-es tepsibe simítjuk a masszát, és 180 fokos sütőbe toljuk 16-18 percre. Még melegen, egy konyharuhával együtt feltekerjük, majd így hagyjuk kihűlni, ezután óvatosan lehúzzuk róla a sütőpapírt.

  3. A krémhez egy gyorsforralóban felmelegítjük a tejet a cukorral, a tojássárgájával és a vaníliával, majd hozzáadjuk a búzadarát. Ha megfőtt a gríz, félrehúzzuk.

  4. A kihűlt piskótatekercset megkenjük a baracklekvárral, majd a grízt is rászedjük, szétterítjük rajta és óvatosan feltekerjük. Hagyjuk állni 35 percig.

  5. Közben elkészítjük a csokiöntetet, amihez mikróban összemelegítjük a tejszínt a csokival, és ízlés szerint megkenjük vele a piskótatekercs tetejét.

www.streetkitchen.hu

Ezt a bevezetőt nem ragozzuk túl: ez az a desszert, amikor két klasszikus találkozik.

A mézes krémes és a piskótatekercs klasszikusai egyesülnek ebben a desszertben, amit még kezdőként is simán összedobhatsz. A mézes piskóta könnyű és rugalmas, így szépen feltekerhető, a grízes krém pedig hozza a nosztalgikus ízeket. A baracklekvár pikánssá teszi, a csokis tető pedig pont az a ráadás, amitől igazán ünnepivé válik.

Hozzávalók

1 darab tekercshez
5 db
tojás
170 g
méz
50 ml
tej
120 g
finomliszt
2 g
sütőpor
1 csipet
A krémhez
500 ml
tej
150 g
porcukor
1 db
tojás
38 ml
vaníliaaroma
100 g
búzadara
Az összeállításhoz
300 g
baracklekvár
A tetejére
20 ml
habtejszín
80 g
étcsokipasztilla

Elkészítés

  1. A piskótához a tojásokat különválasztjuk, a fehérjét elkezdjük habbá verni, majd amikor fehérebb, stabilabb habállagot kapunk, belekeverjük a mézet, és kemény habot verünk belőle. Hozzákeverjük a sárgákat, a tejet, majd az előzőleg egy tálban összekevert lisztet, sütőport és sót is.

  2. Egy sütőpapírral borított, 30x40 cm-es tepsibe simítjuk a masszát, és 180 fokos sütőbe toljuk 16-18 percre. Még melegen, egy konyharuhával együtt feltekerjük, majd így hagyjuk kihűlni, ezután óvatosan lehúzzuk róla a sütőpapírt.

  3. A krémhez egy gyorsforralóban felmelegítjük a tejet a cukorral, a tojássárgájával és a vaníliával, majd hozzáadjuk a búzadarát. Ha megfőtt a gríz, félrehúzzuk.

  4. A kihűlt piskótatekercset megkenjük a baracklekvárral, majd a grízt is rászedjük, szétterítjük rajta és óvatosan feltekerjük. Hagyjuk állni 35 percig.

  5. Közben elkészítjük a csokiöntetet, amihez mikróban összemelegítjük a tejszínt a csokival, és ízlés szerint megkenjük vele a piskótatekercs tetejét.

mezes-kremes-tekercs-3
Mézes krémes tekercs (Fotó: Street Kitchen)

SK tipp: megszórhatjuk a tetejét darált mézes keksszel, ha ropogós textúrát szeretnénk.

Ez a mézes krémes tekercs egyszerre retró és trendi: tökéletes választás ünnepekre, vendégvárónak vagy egy szimpla vasárnapi ebéd zárásaként. Ha egyszer kipróbálod, garantáltan felkerül a családi kedvencek listájára. Egy darab nem lesz elég belőle, az biztos!

Ha tetszett ez a mézes krémes tekercs, ne állj meg itt – van még pár piskóta, ami csak arra vár, hogy feltekerd!

Baracklekváros piskótatekercs

Mogyoróvajas piskótatekercs
Tiramisu-piskótatekercs

Ha tetszett a mézes krémes tekercs receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept

Receptválogatások

Összes cikk megtekintése